Bernanke`nin şovu devam edecek mi?

27.02.2008 - 13:55 | Son Güncelleme :

ABD Merkez Bankası Başkanı Bernanke, bugün Finans Komitesi’ne para politikaları üzerine yıllık raporunu açıklayacak

ABD Merkez Bankası Başkanı Bernanke, bugün <ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/349bernankeFED2.jpg" align="right" vspace="5">Finans Komitesi’ne para politikaları üzerine yıllık raporunu açıklayacak. Bernanke Ocak 2007’den beri çok sayıda konferansa katıldı ve önümüzdeki zamanda da daha birçoğuna katılacak.

Forbes`tan derleyen; Tolga Kamiloğlu

Her defasında da daha öncekilerde olduğu gibi aynı söylemleri papağan gibi tekrarlamaya devam edecek. “Ekonomi normalden yavaş ilerliyor fakat yılın ilerleyen zamanlarında bir hareketlilik gösterecek. Resesyon yaşanmayacak ama daha fazla faiz indirimine gidilebilir. Enflasyon tehlikesi var, vs...

Kesinlikle çok sıkıcı laflar bunlar... Yetkililer de zaten Bernanke’nin söylediklerinden asla tatmin olmuyor. Özellikle de seçimlerin olduğu bir yılda ve ekonomi kan kaybederken...Bernanke halka açık her konuşmasında yeni bir faiz inidiriminin ipuçlarını veriyor.

Carnegie Mellon Üniversitesi ekonomi profesörü Allan Meltzer,  sürekli aynı şeyleri tekrar etmenin Bernanke açısından faydalı bir durum yaratmadığını belirtiyor.

Bernanke önceki başkan Greenspan’a göre daha az kongre toplantılarına katılıyor. Greenspan 2000 ve 2005 yılları arasında  yılda ortalama on kez katılırken, 2005 yılında bu sayıyı arttırarak bir yılda toplan 12 toplantıya girmişti. Bernanke ise tam aksine bu rakamı daha düşük tutuyor. 2007 de 9 kez, 2006’da ise 6 kez kurulla biraraya geldi.

Bernanke her bir toplantı öncesinde de ekonominin genel bir tablosunu çizerek, söylemlerinde subprime mortgage kargaşası üzerinde bolca vakit harcıyor. Meltzer açıklamasında şöyle de bir yorum getiriyor: “Greenspan’ın taktiği daha farklıydı. Aslında bir anlamda daha iyiydi. O konuya daha farklı yönlerinden yaklaşabiliyordu. Bir bakışı vardı ve bu bakışının herkes tarafından algılanmasını istiyordu. Bernanke ise tam aksine politik tartışmaların oldukça dışında kalmayı tercih ediyor.”

Piyasalar FED Başkanı Bernanke’nin açıklamalarından pek haz almıyor. Bernanke’nin en önemli panelleri öncesinde piyasalarda rakamlar alt üst oldu. En yakın örneklerden biri Ocak 2008’de gerçekleşti. 12,467.05’ten açılmış olan Dow Jones, 12,159.21’den kapandı.

Piyasalar ve yetkililer bu hafta yine Bernanke’ye kulak kabartmış durumda. Yılda iki kere yayınlanan raporu açıklayacak. Geçen temmuz ayındaki raporda “ABD ekonomisi 2007’nin ikinci yarısındaki büyüme ile beraber belli bir mesafe katedecek.” demişti ama aslında durum pek de söylediği gibi olmadı. Ekonomi 2007’nin üçüncü çeyreğinde yüzde 4.9 oranında büyüme gösterirken yılın son üç ayında yüzde 0.6 oranında keskin bir düşüş kaydetti.

Bu hafta karışık ve çalkantılı bir dünya ekonomi datası bir şekil almak için çaba harcıyor. Eğer ekonomi bu hafta da sendelemeye devam ederse ve ekonomideki güncellemeler tahminlerin altında kalırsa, Ben Bernanke şov birkaç bölüm daha devam edecek.....


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.003 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.