Bernanke`nin kararları havaya yön verecek

10.09.2007 - 09:39 | Son Güncelleme :

ABD ekonomisi, Cumhuriyetçiler ve Demokratların önümüzdeki seçimlerde alacakları oyları hiç olmadığı kadar ciddi biçimde etkileyecek

Bundan tam 15 yıl önceki ABD başkanlık seçimlerinde Sorun ekonomide aptallar! sloganıyla baba George Bush`u koltuğundan eden eski ABD Başkanı Bill Clinton, seçimleri ekonomi merkezli propagandası sayesinde kazanmıştı.

REFERANS

Şimdi ise son 4 yılın en düşük seviyesine gerileyen istihdam rakamları ve 12 yılın en düşüğünü gören mevcut ev satışları ile resesyon tehlikesiyle karşı karşıya olan ABD ekonomisi, Cumhuriyetçiler ve Demokratların önümüzdeki seçimlerde alacakları oyları hiç olmadığı kadar ciddi biçimde etkileyecek.

Irak`taki başarısızlığını kısa süre öncesine kadar ekonominin iyi gidişatıyla örtmeye çalışan ABD Başkanı George W. Bush liderliğindeki Cumhuriyetçilerin başarısı bu kez Bernanke`nin yapacağı ya da yapmayacağı faiz indirimlerine bağlı. O dönemde verdiği bir röportajda Greenspan`e yüklenen baba Bush Alan Greenspan beni hayal kırıklığına uğrattı, eğer faiz oranları daha sert bir şekilde düşürülmüş olsaydı yeniden başkan seçilebilirdim demişti. O dönemde Greenspan ABD Merkez Bankası`nın (FED) 1990`ların başında yüzde 8 düzeyinde olan gösterge faiz oranını 1992 yılında yüzde 3`e kadar düşürmüştü. Bundan 2 ay sonra ise başkanlık seçimleri yapılmıştı.

Bush`un başarısızlığı Demokratları da vurur

18 Eylül`deki Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısından çıkacak faiz kararının ABD`deki siyasi havayı nasıl etkileyeceği büyük merak konusu. New York Times gazetesinde yer alan bir analize göre eğer ABD resesyona girerse Bush`un artılarından biri olan ekonomi de Irak gibi eksi hanesine yazılacak.

Cumhuriyetçi adaylar ise Beyaz Saray`ın muhafazakârlarda kalması konusunda kamuoyunu ikna etmek için eline bir fırsat geçirmiş olacak. İpotekli ev kredilerinde batık oranının artması ve ülkenin kimi yerlerinde yüzde 50`yi bulan ev fiyatlarındaki düşüşler de Demokratların, Cumhuriyetçilerin ekonomi politikalarının zenginleri rahat ettirmek için tasarlandığı ancak orta sınıfı ve fakirleri göz ardı ettiği yönündeki argümanlarını destekliyor.

Buna karşılık ABD ekonomisindeki kötü gidişat Demokratlar için Cumhuriyetçilere karşı bir avantaj olmayacak. Çünkü ekonominin resesyona girmesi halinde Bush`un vergi indirimlerinin uzatılmasına yaptıkları itirazı savunmaları kolay olmayacak. Buna karşılık Cumhuriyetçiler de Demokratların zenginlerden alınan vergilerin artırılmasına yönelik tasarıların ekonomiyi daha kötü duruma sokacağı yönünde bir pazarlama propagandasına başvurabilir.

Bu nedenle şu an için FED`in atacağı adımların başarısı ya da başarırızlığı önümüzdeki aylarda başlayacak olan kampanya dönemini şekilllendirecek, dahası 2009`da yeni Başkan ve Kongre`nin izleyeceği kritik politikalar için de zemin hazırlayacak.

Birçok analiste göre ABD ekonomisindeki yavaşlama bu yıl hatta 2008`e kadar devam edecek gibi görünüyor. Greenspan döneminde yavaşlamaya üst üste faiz indirimleri ile müdahale edilmesine alışmış olan piyasalar ise Bernanke`nin de benzer bir tavır izlemesi için bastırıyor. Ancak piyasalar bir faiz indirimi bekliyor olsa da, FED içinden bazı isimler faiz indirimlerinin çok da gerekli olmadığını savunmaktan vazgeçmiyor.

FED`in Philadelphia birimi başkanı Charles Plosser`a göre ABD ekonomisinde hâlâ istikrar var ve piyasalarda çalkantı olduğunda her zaman faiz indirimine gitmek gerekmiyor. Bloomberg haber ajansına konuşan Plosser, faiz indiriminin ancak ve ancak finans sektöründeki sorunların ekonominin genelini etkilemesi halinde gerçekleştirilmesi gerektiğini savunuyor.  


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.003 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.