Bernanke daha fazla yetki istiyor

09.07.2008 - 09:46 | Son Güncelleme :

Ayı piyasasına girdiği artık kabul edilen küresel piyasalar artık buluttan bile nem kapmaya başladı

Ayı piyasasına girdiği artık kabul edilen küresel piyasalar artık <ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/349bernankeFED3.jpg" align="right" vspace="5">buluttan bile nem kapmaya başladı.

REFERANS GAZETESİ

Dün dünya borsaları hem ABD hem de İngiltere`deki mortgage sektöründen gelen kötü haberler ile yatırımcıların gelişmekte olan piyasalardaki pozisyonlarını azaltmaya hız vermeleri ile son 21 ayın en düşük seviyesine geriledi.

MSCI Küresel Piyasalar Endeksi yüzde 1,1 düşerek 2006 yılının ekim ayından bu yanaki en kötü seviyesini gördü, kasım ayındaki zirvesine kıyasla ise yüzde 20 değer kaybetmiş oldu. Yani dünya borsalarının en önemli göstergesi olan MSCI Küresel Piyasalar Endeksi de ayı piyasasının en önemli işareti olan yüzde 20`lik kayıpla dünya borsalarının genelinde resmen ayı piyasasının başladığını kanıtladı.

Asya borsaları ise yüzde 3`ün üzerine çıkan kayıplarla yıl içindeki en düşük seviyesine geriledi. ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Ben Bernanke`nin gün içinde yaptığı konuşma ise kriz başladığındaN buyana faiz indirimlerinden, piyasaya para sürmeye hatta 1929 Büyük Buhran döneminden kalma borçlanma mekanizmalarını yeniden oluşturmaya kadar elindeki her türlü silahı kullanan FED`den yeni müdahaleler geleceği beklentisini artırdı.

Bernanke FDIC`de yaptığı konuşmasında Washington`dan üstü kapalı bir şekilde yeni güç yetkisi talep etti. Kongre`nin eğer merkez bankasının finansal piyasalardaki karmaşayı çözmesini istiyorsa kendisine yeni güçler vermesi gerektiğini söyleyen Bernanke`nin konuşma üslubu talepten çok rica şeklinde nitelendirildi.

Bernanke dünkü konuşmasında yatırım bankaları ve büyük menkul kıymetler şirketlerinin denetimi için yeni bir mevzuat gerekebileceğini söyledi. Bir menkul kıymetler şirketinin batma noktasına gelmesi halinde hazinenin daha etkin rol oynaması gerektiğini de vurgulayan Bernanke, piyasaları izlediklerini ve geçen yıl sonunda piyasa yapıcılara ilişkin başlattıkları borç verme imkanının yeniden genişletilebileceğini de belirtti. 
 
75 milyar dolarlık sermaye artırımı şart

ABD`nin devlet koruması altındaki iki mortgage kreditörü olan Freddie Mac ile Fannie Mae`nin milyarlarca dolarlık sermaye artırımına ihtiyacı duyduğu yönünde yatırım bankası Lehman Brothers tarafından önceki gün yayımlanan raporun ardından dün finansal sektöre ilişkin artan endişeler riskli varlıklardan kaçışı da körükledi. ABD`den Avrupa`ya ve Asya`ya kadar borsalar sert düşüşler yaşadı.

Dün ise ABD borsaları Bernanke`nin açıklamalarıyla rahatladı ve yüzde 1`e yakın yukarıdan açıldı. Avrupa borsalarını yüzde 3`e yakın kayıpla açılmasına yol açan ise İngiltere`nin en büyük mortgage bankalarından olan Bradford&Brigley`nin geleceğine ilişkin endişeler oldu. Şirket hisselerinin yüzde 20`ye kadar düşmesiyle birlikte İngiltere`nin gösterge endeksi FTSE100`un kaybı da yüzde 2,3`ü gördü. Almanya`nın DAX endeksi yüzde 2, CAC 40 ise yüzde 1,76 düştü.

Küresel kredi krizinin kaynağı olan emlak piyasasına ilişkin endişeler Fannie Mae ve Freddie Mac`in sermaye ihtiyacının gündeme gelmesiyle yeniden tavan yapmış durumda. Lehman Brothers`ın raporuna göre; Fannie Mae`nin iflas etmemesi için 46 milyar dolar, Freddie`nin ise 29 milyar dolar yeni sermaye artırımına ihtiyacı var ve trilyon dolarlık mortgage balonu halen bir saatli bomba gibi işliyor.
 
Yabancı yatırımcı 6 haftadır gelişen piyasadan kaçıyor

Uzmanlara göre önünüzdeki dönem en iyimser yatırımcının bile piyasalara olan inancını kaybetmesine yol açabilir. Yatırım bankası Citigroup`un analistlerinin yatırımcılarına geçtikleri notlarda ise özellikle Asya menşeili şirketlerin gelirlerine ilişkin karışık durumların olduğu ve yatırımcıların bu şirketlere yapacakları yatırımları yeniden gözden geçirmeleri gerektiğine dikkat çekti. Küresel yatırımcının sene başından bu yana 12,3 milyar dolar yabancı sermayenin çıkış yaptığı gelişmekte olan piyasalardaki pozisyonları azaltmada gaza bastığı haberleri ise Asya`yı aşağı çekti. Geçen senenin aynı döneminde ise bu piyasalara 2 milyar dolarlık sıcak para akmıştı. Asya ortalama yüzde 2 ile sert düştü. Hong Kong`un Hang Seng endeksi yüzde 3,3 değer kaybederken, Japonya`nın Nikkei endeksi yüzde 2,45 düşerek son 3 ayın en düşük seviyesine geriledi.

EPFR Global`ın açıklamalarına göre fon yöneticileri yüksek enflasyonun büyümeyi vuracağı endişesi ile Asya`daki gelişmekte olan piyasalardan çıkıp yerine gelişmiş piyasalarda pozisyon açmaya başladı. Geçen hafta Japonya harici Asya piyasalarından çıkış altıncı haftada da üstüste olmak üzere devam ederken küresel yatırımcı da gelişen piyasada kapatılan pozisyonlarını Japonya gibi gelişmiş piyasalarda açtıkları yeni pozisyonlarla tamamlıyor.

Japonya`nın da 9`uncu haftada üstüste olmak üzere geçen hafta yeni yabancı sermaye akışı aldığı belirtiliyor. Küresel gelişmekte olan piyasaların performansını en iyi gösteren endekslerden biri olan MSCI Gelişmekte Olan Piyasalar endeksi yılın ilk 6 aylık döneminde yüzde 12,7 değer kaybetti.

Özellikle Türkiye gibi yüksek cari açığını yabancı sıcak para ile finanse eden gelişmekte olan piyasalar için bu tip sıcak para kaçışları büyük risk taşıyor. Emtia fiyatlarında ani bir düşüş ihtimali ve yüksek enflasyon da gelişen piyasalar için önemli bir risk oluşturuyor.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.004 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.