Bedelsiz Sermaye Artırımı Nedir?

09.10.2015 - 16:06 | Son Güncelleme :
Bedelsiz Sermaye Artırımı Nedir? | Genel Haberler

Bedelsiz sermaye artırımının avantajları? Bedelsiz sermaye artırımı nedir? Hissenin değerini artırmak?

Bedelsiz Sermaye artırımı, şirketlerin kendi iç kaynaklarını (emisyon primi, yeniden değerleme değer artışı, yedekler, iştirak ve duran varlık satış karları, temettü) kullanarak yapmış oldukları ve ortaklarından ilave kaynak talep etmeden bedelsiz olarak hisse senedi dağıttıkları sermaye artırım türüdür. 

Bedelsiz Sermaye artırımı şirkete ek bir finansman kaynağı sağlamamakla beraber şirketlerin bedelsiz sermaye artırımına gitme nedenleri bulunmaktadır. Başlıca nedenleri emisyon primi ile iştirak ve duran varlık satış karı kalemlerinden yapılan sermaye artırımlarının şirkete sağladığı vergi avantajıdır. Bir başka neden ise şirketlerin enflasyon karşısında erimiş olan sermayeyi güncellemek amacıyla yapılmak istenmesidir. 

Haberin Devamı

Yani “hissenin bölünmesi” olarak tarif edilen şey.

Teknik açıdan ise şirket hisselerinin bölünmesinin birkaç sebebi var:

1) Hissenin Likiditesini Arttırmak:

Bölünmenin sebeplerinden bir tanesi bazı hisselerin değeri belli bir seviyeyi geçtikten sonra akışkanlığını kaybedebilir, yani çok sık alım-satım yapamaz hale gelirsiniz.

Şirketlerin bölünmeyi tercih etmelerindeki sebeplerden birisi de budur. Şirket ister ki hisse senetleri piyasada hızlı ve kolay bir şekilde el değiştirebilsin. (Özellikle performans primi hisse senedinin değerine bağlı olarak değişen bu yüzden CEO’lar hissenin fiyatının çok artmasını istemez)

Ama mesela bunu kafaya takmayan şirketler de var: warren buffett’ın berkshire hathaway şirketi tarihi boyunca ne 1 cent temettü dağıtmıştır ne de bölünmüştür.

Dolayısıyla 1 adet hissenin fiyatı 80.000 dolarlara kadar çıkıyor, böyle olunca da elinde 80.000 doları olmayan adam berkshire hissesi alamıyor.

Haberin Devamı

Warren buffett ise “biz şirketimize uzun vadeli “ortak” arıyoruz, sürekli al-sat yapan hissedarlar bizim beraber olmak istediğimiz insanlar değil” diyorlar. Bu yüzden 80.000 dolar verip hisse alıp bunu uzun yıllar elinde tutan bir yatırımcı profili oluşmuş durumda Buffett’ın şirketi için.

2) Hissenin Değerini Arttırmak:

Doğru duydunuz, bölünen hisselerin toplam değeri genelde bölünme haberi duyulduğu an artıyor. Yani yatırımcılar 2 tane yarım elmaya 1 tane tam elmadan daha fazla para ödeyebiliyorlar, böyle bir anomali mevcut. Ne kadar salakça da olsa özellikle bu işlerden anlamayan küçük yatırımcılar “elimdeki hisse sayısı artacak” diye düşünüp bu hisseye hücum ediyorlar.

3) Sermayenin Kullanılamayan Kısımlarını Aktive Etmek:

Gerçekte pek çok şirketin bedelsiz sermaye artırımına gitmesinin temel sebeplerinden birisi de yıllar içinde biriken emisyon primi, yedekler, varlık satışı gelirleri gibi özsermaye kalemlerinin sermaye kalemleri haline getirilerek kullanılabilir hale getirilmesidir. Bunun muhasebesel ve vergisel teferruatını açıkcası ben de detaylı bilmiyorum, lakin bazı vergi avantajları da oluyor.

Bedelsiz Sermaye Artırımının şirketlere sağladığı avantajlar nelerdir ?

Bedelsiz Sermaye Artırımı şirketlere ek bir finansman kaynağı sağlamamaktadır. Ancak, Bedelsiz Sermaye Artırımının en önemli avantajlarından biri emisyon primi ile iştirak ve duran varlık satış karı kalemlerinden yapılan sermaye artırımlarının şirketlere sağladığı vergi avantajıdır. Diğer bir avantaj ise şirketlerin enflasyon karşısında erimiş olan sermayelerini güncelleyebilmeleridir.

Bedelsiz Sermaye Artırımı şirketlerin toplam piyasa değerlerini etkiler mi ? 

Bedelsiz Sermaye Artırımı şirketlerin toplam piyasa değerini etkilemez. 


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.008 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
1.004 TL        
EURO
1.003 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.