Batı Borsalarında Arap Bereketi

10.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Teknolojinin gelişimi ile sermaye piyasalarında yaşanan değişim batı borsalarını olumlu yönde etkiliyor. Hisse senetlerinin elektronik ticaret yoluyla tüm dünya yatırımcılarına sunulması borsaların yeni kaynaklardan nakite ulaşabilmesini sağlıyor. Elektronik ticaret sayesinde batı borsalarının ihtiyaç duyduğu nakit akışı bu kez zengin Arap yatırımcıları tarafından sağlandı. Petrol zengini Körfez`in zengin yatırımcıları, elektronik borsalar aracılığı ile uluslararası piyasalarda yatırım yapabilme imkanı buluyorlar. Analistler nakit açısından oldukça zengin olan Arap yatırımcıların internet ve web tabanlı yatırım araçlarına oldukça hızlı bir biçimde uyum sağladıklarını belirtiyorlar. Böylece bu yatıırmcılar pek fazla aktif olmayan yerel borsaları dışında ABD ve Avrupa`daki sermaye piyasalarına yüklü miktarda yatırımlar gerçekleştirebiliyorlar.

Arap borsaları düşüyor

Abu Dabi ulusal Bankası hisse senetleri bölümü başkanı Ziad Dabbas, özellikle geçtiğimiz senenin başından itibaren sermayenin büyük miktarda batı finans piyasalarına göç ettiğini kaydetti. Dabbas, kesin rakamların belli olmamasıyla birlikte büyük fonların internet aracılığıyla söz konusu piyasalarda kolayca yatırım yapmaya başladığını da sözlerine ekledi. Körfez İşbirliği Konseyi (GCC) ülkeleri olan birleşik Arap Emirlikleri, Katar, suudi Arabistan, Umman, Kuveyt ve Bahreyn borsalarında işlem yapan yatırımcıların batı borsalarında yatırım yapmaya yöneldiğini kaydeden uzmanlar, bu gelişmelerin bölge borsaları için ise endişe verici olduğunu vurguladılar. Söz konusu borsalarda uzun süredir satışların hakim olduğunun altını çizen analistler, Suudi Arabistan dışındaki bu ülkelerin borsalarında endekslerin bu yıl ortalama yüzde 20 ile 30 arasında değer kaybettiğine dikkat çektiler. İnternet ve elektronik piyasaların aracıları kaldırarak yatırımcılara daha rahat ve ucuz hisselere ulaşım imkanı yarattığını da sözlerine ekleyen uzmanlar, trilyonlarca dolarlık arap sermayesinin bölge dışındaki borsalarda olduğunu belirttiler.

WAP en gözde araç

Arap yatırımcılar özellikel kişisel bilgisayarlar aracılığıyla yabancı borsalarda yatırım yapıyorlar. Ancak yeni gelişen teknolojileri de yakından takip etmeyi seven bölge yatırımcıları mobil teknolojilerden sonuna kadar yararlanıyorlar. Özellikle cep telefonları aracılığı ile mesaj servisleri ve WAP`ı yoğun biçimde kullanan bu yatırımcılar hisse senetlerindeki değişimleri cep telefonlarından izliyorlar. Böylelikle bir zamanlar zengin yatırımcılara aracı kurumlar tarafından sunulan anında bilgi verme hizmeti tüm yatırımcılara cep telefonundan ulaşabiliyor.

Uzmanlar en çok endişe verici gelişmenin bölge borsalarına yoğun biçimde yatırım yapmata olan orta zenginlikteki yatırımcıların internet aracılığıyla dışarıya yönelmeleri olduğunu belirtiyorlar.

Arap brokerlar dertli

Elektronik ticaretin arap ülkelerinde aracılık hizmeti veren borsacıları olumsuz yönde etkilediği ifade ediliyor. Bölgedeki brokerlerin bir kısmı yasanan gelişmelerden duyduğu endişeleri açık biçimde ifade ederken, bir kısım ise teknolojik gelişmelere karşı koyabilmek için verdikleri hizmetleri geliştirmenin yollarını arıyorlar. (FİNANSAL FORUM)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.000 TL        
EURO
1.013 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.