Başkan’ın Adamları Türkiye’ye Yakın

16.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Bush kabinesinin ilk isimlerinin bugün açıklanması beklenirken, Cheney, Powell ve Rice’tan oluşacak ulusal güvenlik ekibinin dördüncü ayağı için Türkiye’yi çok iyi tanıyan Wolfowitz’in adı geçiyor

ABD başkanlığını 20 Ocak 2001’de devralacak olan George W. Bush’un kabinesinde görev vereceği ilk isimleri bugün açıklaması beklenirken, öncelikle ulusal güvenlik ekibini netleştireceği, ardından da bir ya da birkaç Demokrat bakanı yönetime katarak bir tür uzlaşma hükümeti oluşturmaya çalışacağı belirtiliyor.

Bush’un bugün duyuracağı ilk isimler arasında, dışişleri bakanı olarak eski genelkurmay başkanı emekli general Colin Powell, Ulusal Güvenlik Danışmanı olarak da Profesör Condoleeza Rice’ın yer alması büyük olasılık.

Babadan kalma

Böylece ABD’nin yeni ulusal güvenlik ekibi, baba Bush döneminin savunma bakanı olan Başkan Yardımcısı Dick Cheney’nin önderliğinde, yine aynı dönemde görev yapan Powell ve Rice’tan oluşacak. Bu ekibin dördüncü ayağı olan savunma bakanlığı koltuğu için ise, Türkiye’yi yakından tanıyon Johns Hopkins Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Fakültesi (SAIS) Dekanı Profesör Paul Wolfowitz’in adı geçiyor. Wolfowitz de Körfez Savaşı döneminde, Cheney yönetimindeki ABD savunma bakanlığında üst düzey görev yapmıştı.

Savunma bakanlığı için düşünülen diğer isimler arasında, yine Cheney’nin eski yardımcılarından Richard Armitage ve Pennsylvania Valisi Tom Ridge de ön planda. Bu görevin doğal adayı sayılan eski Vietnam savaş esiri ve Bush’un başkanlık yarışındaki Cumhuriyetçi rakibi Senatör John McCain ise, bakanlığı kabul etmeyeceğini bildirdi.

Hem general hem pasifist

Emekli general Colin Powell’ın dışişleri bakanlığı görevine gelmesi, ABD’nin uluslararası müdahaleler konusunda, Clinton yönetimine kıyasla çok daha çekingen bir politika izlemesine, özellikle ulusal güvenliği doğrudan tehdit etmediği düşünülen bölgesel krizlerden elini çekmesine yol açabilir. Zira Powell, bazılarınca izolasyonist diye nitelendirilecek kadar dış müdahale fikrine mesafeli birisi. Körfez savaşı’nda doğrudan petrol çıkarları ve İsrail’in güvenliği söz konusu olduğu için harekattan yana tavır alan dönemin genelkurmay başkanı, daha sonra Bosna krizinde uzun süre pasif kalınmasının da nedeniydi. Başkan Clinton görevdik ilk yıllarında Powell’ı dinlediği için Bosna’ya NATO müdahalesine en başta yanaşmamış ve Türkiye dahil birçok ülke, ABD’yi etnik kıyıma göz yummakla eleştirmişti.(MİLLİYET)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.015 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.