Başbakan`dan Türk - İş`e: Mektubu siz imzalatın...

11.07.2003 - 09:27 | Son Güncelleme :

Başbakan , birinci altı ay için yüzde 5, ikinci altı ay için de yüzde 9 zam önerisini kabul etmeyen Türk - İş`e rest çekerek, O halde niyet mektubunu IMF`ye siz imzalatın dedi

Başbakan Tayyip Erdoğan, toplu sözleşme görüşmeleri çerçevesinde birinci altı ay için yüzde 5, ikinci altı ay için yüzde 9 zammı kabul etmeyen işçi temsilcilerine tarihi restte bulunarak, Kaynak yok. Madem fazla zam istiyorsunuz, götürün şu niyet mektubunu IMF`ye siz imzalatın diye konuştu.
Hükümetle Türk - İş arasında dün başlayan toplu sözleşme görüşmelerinde birinci altı ay için yüzde 5 ikinci altı ay için de yüzde 8 zam önerisi getiren bir protokol metni oluşturuldu. Görüşmede anlaşma sağlanması halinde gerçekleştirilecek protokolde yer alması gereken hususlar şöyle belirlendi:
•İşçilere birinci altı ay yüzde 5, ikinci altı ay yüzde 8, üçüncü ve dördüncü altı aylar için de yüzde 5`er zam yapılacak. Tahmini enflasyon yüzde 5`i aşarsa aşan kısmın yüzde 80`i zamma eklenecek.
•Özelleştirme mağdurlarının diğer kamu kuruluşlarına yerleştirilmesi sağlanacak. Yeni mağdur yaratılmayacak.
•400 milyonun altında işçi ücreti olmayacak.
•57. Hükümet döneminde ertelenen işçi ikramiyeleri 18 Temmuz`da ödenecek.
•Resen emeklilik kamuda olmayacak.

İpler koptu
Türk - İş Başkanı Salih Kılıç, oluşturulan protokolü Koordinasyon Kurulu ile görüştü. Kurul işçiye yönelik düzenlemeleri olumlu karşılarken, zammın ikinci altı ay için yüzde 10 olmasını istedi. Kararın Başbakan`a iletilmesi üzerine hükümet işçilere verdiği ikinci altı ay için zam önerisini yüzde 9 olarak yeniledi. Kurul bunu da kabul etmeyince saat 22:00`de Başbakan`ın odasında son görüşme yapıldı. Erdoğan, önündeki niyet mektubunu işaret ederek şöyle konuştu:
Sizin istediğiniz rakamları veremeyiz. Kaynak yok. IMF ile yapılan görüşmeler, vediğimiz niyet mektubu ve uyguladığımız program var. Bunun dışına çıkamayız. Size verilebileceğin en iyisini veriyoruz. Aksi halde götürün, bu niyet mektubunu IMF`ye siz imzalatın. Siz bir düşünün isterseniz. Ben yurtdışına çıkıyorum, dönüşte yine görüşelim.
Kılıç da, Neymiş bu IMF, bırakın önümüze çıksınlar görelim dedi. Hükümet ve Türk-İş`in önümüzdeki hafta başında yeniden bir araya gelmesi bekleniyor.


Maaş zammı kaynağa bağlı
ANKARA Milliyet

Başbakan Erdoğan, AB`ye üyelik sürecini değerlendirmek üzere toplanan Ekonomik ve Sosyal Konsey`de (ESK) hükümetin kaynak bulma çalışmalarını savundu.
Toplantıya katılan DİSK Başkanı Süleyman Çelebi, işçi ve memur maaşlarına yapılacak zammın gündeme gelip gelmediğine ilişkin sorular üzerine, Biz Başbakan`a `Borcu borçla kapatmayın` dedik. Başbakan da `Borçla borcu kapatmayın diyorsunuz. Başka kaynak yok. Kaynak satıştır, özelleştirmedir` dedi diye konuştu. Çelebi, Erdoğan`ın özellikle orman arazilerini satarak işçi ve memurlara zam verileceğini söylediğini ileri sürdü.
Bu arada IMF Türkiye Masası Şefi Rıza Moghadam ile Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin`in görüşmesinde toplu sözleşmeler de gündeme geldi. Moghadam verilecek zam için Kaynak bulmanız halinde zamma diyecek bir şeyimiz yok görüşünü dile getirdi. Şahin, bütçe doğrultusunda hareket ettiklerini söyledi.


TÜSİAD, Erdoğan`ın misafiri
DİSK Başkanı Çelebi, ESK yasasında katılımcılar arasında bulunmamasına ve çağrılmamasına karşın TÜSİAD`ın TOBB`un kontenjanından toplantıya katıldığını ve bu yöndeki eleştirilerini dile getirdiklerini söyledi. Çelebi, Erdoğan`ın Bu seferlik bu sivil toplum kuruluşları benim davetlim. Bir sonraki toplantıda bu aksaklıklar giderilecek açıklamasını yaptığını kaydetti. Bu arada Erdoğan`dan 8 aydır randevu isteyen ancak alamayan Türkiye Kamu - Sen, ESK`nın göstermelik bir toplantı olduğunu savunarak toplantıya katılmadı.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.004 TL        
BORSA
1.000 TL        
DOLAR
1.006 TL        
EURO
1.005 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.