Barak: Savaş Uzun Sürecek

17.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

7 haftadır süren şiddet İsrail helikopterlerinin Batı Şeria`daki Filistin hedeflerine bugüne kadarki en şiddetli saldırısıyla yeni bir boyut kazanırken Başbakan Ehud Barak, barış için umut vermedi.


İsrail helikopterleri Batı Şeria`daki 5 Filistin yerleşim birimine önceki gece ölümle sonuçlanan roketli saldırılar düzenlerken, Başbakan Ehud Barak, İsrail - Filistin savaşının uzun süreceğini söyledi. Barak, İsrail helikopterlerinin Batı Şeria`ya yönelik saldırısının ardından ordu radyosuna yaptığı açıklamada, askeri siyasetini savundu. 200 ölü yerine 2 bin ölünün tüm sorunu bitireceğini düşünürsek, daha fazla güç kullanmalıyız. Ancak bize göre durum tam tersi diye konuşan Barak, Bu ülkedeki geleceğimize karar verecek uzun bir savaşın içindeyiz ve bu karmaşık bir savaş dedi. İsrail Başbakanı, kendisi, Filistin lideri Yaser Arafat ve ABD Başkanı Bill Clinton arasında üçlü bir Ortadoğu barış zirvesi yapılma olasılığının uzak olduğunu bildirdi. Barak, Filistinliler`le barış görüşmelerine geçen ay ara vermiş, çatışmalar sona erinceye kadar görüşmelere yeniden başlamayacağını söylemişti.


PARA TRANSFERİ DURDURULDU;

Barak, Filistin Özerk Yönetimi`ne yapılan para transferinin son günlerde dondurulduğunu da belirtti. Ekonomik anlaşmalar uyarınca Filistin Özerk Yönetimi`ne yapılması gereken ödemenin son günlerde yapılmadığını kaydeden Barak, bu uygulamanın gerektiği kadar süreceğini ifade etti. Muhalefet tarafından Filistinlilere karşı sert önlemler almamakla suçlanan Barak, özellikle işsizlik nedeniyle Filistinlilerin durumunun İsraillilerden çok daha kötü olduğunu vurguladı.
Fransa`nın başkenti Paris`te 1995`te varılan ekonomik anlaşma, İsrail`in Filistin yönetimine gümrük vergisi ve Batı Şeria ile Gazze Şeridi`ne İsrail toprakları üzerinden gönderilen ürünler için katma değer vergisi ödemesini öngörüyor.
Filistin`e yıllık ortalama 320 milyon dolar katma değer vergisi ödeyen İsrail`in, Filistin topraklarının geçen ay başlarında ablukaya alınmasından önce İsrail`de çalışan Filistinli işçilere ödenek vermesi de gerekiyor.


HELİKOPTER SALDIRISI;

İsrail savaş helikopterleri, önceki gece Batı Şeria`daki Filistin hedeflerine saldırı düzenledi. Saldırılarda 1 Alman`ın öldüğü bildirildi. İsrail ordusuna göre, saldırılar Başbakan Ehud Barak başkanlığında düzenlenen güvenlik kabinesi toplantısından birkaç saat sonra düzenlendi. Helikopterlerin, Gilo`daki Yahudi yerleşim birimine ateş açılmasına karşılık olarak Beytüllahim yakınlarındaki Beyt Cala`da bulunan Filistinliler`e ait binaları vurduğu kaydedildi. Beyt Cala`daki saldırıda 1 Alman`ın öldüğü bildirildi. 68 yaşındaki doktor Harry Fischer`in saldırıda yaralanan komşularına yardım ettiği sırada bir şarapnelin isabet etmesi sonucu öldüğü belirtildi. Görgü tanıkları da helikopterlerin Beyt Cala`ya fırlattığı füzelerin 7 Filistinlinin yaralanmasına yol açtığını ve saldırıda 2 evin zarar gördüğünü söyledi. Bu arada İsrail, ölen Alman vatandaşı Fischer için kapsamlı bir soruşturma açılacağını Almanya`ya bildirdi.


Orduya göre, Filistin lideri Yaser Arafat`a bağlı El Fetih örgütünün silahlı kanadı Tanzim`e ait Batı Şeria`nın kuzeyindeki Tulkarim ve Salfit ile güneydeki El Halil`de bulunan üsler de hedef alındı. Saldırılarda, Eriha`daki bir mühimmat deposunun da hedef alındığı belirtiliyor. İsrailli yetkililerin, Filistinliler`i daha önceki gibi bu saldırılar hakkında uyarmadığı, ancak saldırıların geceleri boş olan hedeflere yönelik olduğu kaydedildi. (FİNANSAL FORUM)



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
994 TL        
BORSA
1.004 TL        
DOLAR
1.003 TL        
EURO
1.005 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.