Bankacılara yeniden iş kapısı açıldı

14.07.2003 - 08:58 | Son Güncelleme :

Krizle birlikte işsiz kalan binlerce bankacıya umut ışığı doğdu. 10 özel banka 95 yeni şube açtı. Açılan şubelerde 3 bin 300 bankacı yeniden işe alındı

2001 yılında yaşanan krizden en fazla etkilenen bankalar ve bankacılar, kara günleri geride bıraktı. Artık bankalar şube açıyor, yeni personel alıyor. Bankacılar da işsiz geçen iki yılın ardından işlerine kavuşuyor. Öncelikle son iki senedir uygulamada olan yeniden yapılandırma programı kapsamında bankacılık sektörü çok daha sağlıklı bir yapıya kavuştu. İyileştirme çalışmaları ile sermaye yapısı güçlenmiş, aktif kalitesi yükselmiş,ı risklere karşı gerekli önlemlerin önceden alındığı, daha rekabetçi veşeffaf bir bankacılık sektörü çıktı ortaya.Son dönemlerde ekonomide büyüme oranının artış trendine girmiş olması, ekonomik aktivitedeki canlanma ve dış ticaret hacmindeki artış bankacılık işlemlerinde hacimsel artışları da beraberinde getirdi. Finansal piyasalardaki göreceli olumlu hava ve faiz oranlarındaki düşüş de bankaları artık hem çalışanlar hem de Türkiye açısından korkulu rüya olmaktan çıkardı. Aksine artık bankalar, tüm sektörlerden daha çabuk toparlanıp kar etmeye ve istihdam yaratmaya yeniden başladı.

YENİ MEZUNLARA DA İŞ VAR
Yılbaşından bu yana 15 yeni şube açan ve 611 yeni bankacıyı istihdam etmeye başlayan Finansbank`ın Genel Müdür Yardımcısı Hamdi Aydın, eski bankacıların yanı sıra yeni mezun bir çok gence de iş imkanı sağlayacaklarını söyledi. Büyüme süreçlerinin devam edeceğini kaydeden Aydın, sektör ve bankacılar açısından sıkıntılı günlerin geride kaldığını ifade etti. Akbank da bu yıl mayıs ayına kadar toplam 647 kişi işe aldı. Önümüzdeki dönemde de bankaya uzmanlık gerektiren nokta kadrolarda eleman alınacağını duyurdu. Garanti Bankası yetkilileri de bankacılık sektöründekiyapılandırmanın devam edeceğini, enflasyondaki düşüş trendinin devam etmesi ve politik ve ekonomik alanlardaın sürmesi durumunda yabancı bankaların ilgisinin artmasını beklediklerini ifade etti. Yetkililer, bunun da yeni iş olanakları doğacağına dikkat çekti.

ÜCRETLER MAKUL SEVİYEDE
Denizbank da azımsanmayacak bir büyüme içinde. Yılbaşıdan bu yana 4 yeni şube açan banka 2001 sonunda 50 şubeliyken 2003 Temmuz itibarıyla 170 şubeli bir banka haline geldi. Denizbank yetkilileri, İnsan Kaynakları açısından sektördeki hareketlenmeye paralel olarak norm kadrolara göre ihtiyaçlarımızın tamamlanması ve yetiştirme programlarımızla kişi sayımızda biraz daha artış gözlemlenecek diyerek önümüzdeki dönemde yeni işe alımların devam edeceğini belirtiyor.

Bankacılar krizden önce olduğu gibi yüksek ücretlerle eleman almıyorlar. Zaten bankacılar da yüksek maaş talep etmiyorlar. Bir bankacı Artık balonun havası indi diyerek 2001 krizinden önceki ücretleri görmeyi ümit etmediklerini kaydetti.

13 milyon kişi açlıkla karşı karşıya
Türkiye`nin nüfusunun yüzde 20`lik dilimini kapsayan en yoksul kesimi (yaklaşık 13 milyon kişi) , toplam gelirlerin sadece yüzde 4.9`una sahip olurken, yine nüfusun yüzde 20`sini oluşturan en zengin kesim ise toplam gelirin yarıdan fazlasını alıyor.

Türk-İş tarafından yapılan araştırmada, ülke nüfusunun yüzde 12`sinin yetersiz beslenmeden ötürü açlık, yüzde 43`nün de yoksulluk sorunu ile karşı karşıya bulunduğu bildirildi. Araştırmada, ayrıca 2001-2002 döneminde ortalama halen brüt 975 milyon lira olan kamu kesimi işçi ücretlerinin satınalma gücünde yüzde 14.4 oranında bir gerileme olduğu vurgulanarak, aynı dönemde enflasyonun yüzde 118.8 olarak gerçekleştiği kaydedildi.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.018 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.005 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.