Banka Sayısı 30-35`e İner

23.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
Birleşik Türk Körfez Bankası (Körfezbank) Genel Müdürü Hüsnü Akhan, şu anda 82 olan Türkiye`deki banka sayısının düşük enflasyon döneminde 30 - 35`lere inmesini ve 5 - 6 bankanın sistemi domine etmesini beklediğini söyledi.


Hüsnü Akhan, Türkiye Bankalar Birliği`nin yayımladığı aylık Bankacılar dergisinde yayımlanan yazısında,nominal ve reel faiz oranlarında görülen hızlı düşüş paralelinde bankaların geçmişteki en büyük gelir kaynağı olan açık pozisyon ve hazine bonosu gelirlerinin cazibesini yitirdiğini bildirdi. Yeni ortamda reel sektöre yönelik bankacılık faaliyetlerinin ağırlık kazanmasının bankaları rekabet ortamına ittiğini savunan Akhan, Sadece müşteriye hizmetten para kazanılacak bir ortamda müşteri potansiyeli az olan bankaların ayakta kalması çok zor olacaktır dedi.
Küçük ölçekli bankaların, belli hizmetlerde uzmanlaşarak sektörde kalabileceklerini vurgulayan Akhan, Uluslararası operasyonların ve rekabetin önem kazandığı sektörde birleşme veya stratejik işbirliği olasılığı yüksek görünmektedir. Olası birleşmelerle bankaların sermaye yapıları güçlenecek ve hedefledikleri pazarlara daha güçlü olarak yönelebilecekler dedi.


TÜRK BANKALARININ VERİMLİLİĞİ DÜŞÜK;

Türk bankalarının Avrupalı ve Amerikalı rakiplerine göre hizmet üretiminde ve kaynak kullanımında etkinlik ve verimliliğinin düşük kaldığını, bu nedenle uzun vadede rekabet edebilmelerinin çok zor olacağını vurgulayan Akhan şunları söyledi:


Dünya finans sektöründe yaşanan birleşme hareketlerinin 2001`den itibaren Türk bankacılık sektöründe de yaşanmasını bekliyoruz. Türk bankacılık sektöründe sermaye ve likidite açısından sorunların yaşandığı sekiz bankanın TMSF tarafından devralınmasıyla bir kez daha gündeme gelmiştir. Türkiye`nin girmekte olduğu düşük enflasyon ve faiz ortamında maliyetlerin ön plana çıkmasını beklemekteyiz. Böyle bir ortamda kaynakların birleşmesi gereği paralelinde sektörde konsolidasyonun ön plana çıkması kaçınılmaz olacaktır.


Akhan, şu an Türkiye`de 82 olan toplam banka sayısının düşük enflasyon döneminde 30 - 35`lere inmesini ve yeni ortamda 5 - 6 büyük bankanın sistemi domine etmesini beklediklerini vurguladı. 1990`lı yıllarda Türkiye`ye benzer programlar uygulayan Arjantin ve Brezilya örneklerinde olduğu gibi, Türk bankacılık sektörünün de düşük enflasyon ortamındaki yüksek büyüme potansiyelinin yabancı bankaların ilgisini çektiğini savunan Akhan, Şu an için yüzde 5`ler civarında olan yabancı bankaların sektördeki paylarının yüzde 25 seviyelerine ulaşmasını beklemekteyiz dedi.


SINIRSIZ GÜVENDE REKABETİ BOZUYOR;

Sektörün tam rekabet ortamından uzak olmasının kısa vadede olası birleşmelerin önündeki başlıca engellerden biri olduğunu vurgulayan Akhan, şunları söyledi:
Yüzde 100`lük güvenceye 2000 yılının sonuna kadar 100 milyar lira, 2001 sonuna kadar 50 milyar liralık sınır getirilmesi rekabet açısından olumlu olsa da bu miktarların tasarruf sahipleri açısından seçici olmaya zorlayıcı, bankaların da risk almalarını önleyici olmadığı görülmektedir. Ayrıca, kamu bankalarının özelleştirilememiş ve TMSF kapsamındaki 8 bankanın hala satılamamış olmasının mevduat güvencesinin kademeli olarak kaldırılmasından beklenen yararı sağlamayacağı görüşündeyim.(FİNANSAL FORUM)



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
999 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
1.003 TL        
EURO
1.010 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.