"Yeni projeler yatırımcılar için fırsat"

05.12.2018 - 16:17 | Son Güncelleme :
"Yeni projeler yatırımcılar için fırsat" | Ekonomi Haberleri

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Ermut, Türkiye'de birçok yeni projeye başlandığını ve bu projelerin değişik sektörlerdeki yatırımcılar için fırsat niteliğinde olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Arda Ermut, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi ve Ticaret Bakanlığı'nın desteğiyle İbn Haldun Üniversitesi iş birliğinde düzenlenen "BADEER I. İş Dünyası ve Yatırım Fırsatları Zirvesi"nde konuştu. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi'nin çalışmalarına değinen Ermut, Türkiye'de birçok yeni projeye başlandığını ve bu projelerin değişik sektörlerdeki yatırımcılar için fırsat niteliğinde olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Türkiye'nin, enerji yatırımları açısından çok cazip bir ülke olduğuna işaret eden Ermut, "Özellikle bazı sektörler Türkiye için çok kritik ve stratejik sektörler. Mesela enerji bu sektörlerden bir tanesi. Genç ve dinamik bir ekonomiyiz. Endüstrimiz hızlı bir şekilde büyüyor. Bu Türkiye'nin enerji ihtiyacını artırıyor. Doğal kaynaklar açısından dışa bağımlılık yaşayan bir ülkeyiz. Bu konuda pek çok çözüm üretmeye çalışıyoruz." diye konuştu.

Yatırımcılara hem yenilenebilir hem de konvansiyonel enerji kaynakları açısından çok ciddi fırsat ve teşvikler sağladıklarını aktaran Ermut, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi olarak yatırımcılar için her türlü desteğe hazır olduklarını söyledi.

##$HABER_1451068$##

Türkiye’nin 2002 yılına kadar 15 milyar dolar civarında doğrudan yatırım çektiğini, ülkenin 2002'den bu yana ise yaklaşık 201 milyar dolar yatırım çektiğini hatırlatan Ermut, "Hiçbirimiz bu gelen yatırımı yeterli görmedik. Çünkü ülkemizin potansiyelinin çok daha fazla olduğuna inanıyoruz." ifadelerini kullandı.

"TÜRKİYE AVRUPALI ŞİRKETLERİN ÜRETİM VE YÖNETİM ÜSSÜ"

Zirvede İbn Haldun Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr .Yusuf Çalışkan’ın moderatörlüğüyle düzenlenen “Türkiye’de Yabancı Yatırımcıya Sağlanan Hukuki Haklar ve Devlet Teşvikleri Paneli"nde ise yabancı yatırımcıya sağlanan yasal haklar ele alındı.

Haberin Devamı

Burada konuşan Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Metin, Türkiye'nin son 17 yılda siyaset kurumu öncülüğünde istikrara kavuştuğunu hatırlatarak, gelinen noktada Türkiye'nin yaptığı reformlarla adından söz ettiren "öncü bir ülke" konumuna ulaştığını söyledi.

Gerçekleşen yapısal reformların Türkiye'yi her anlamda geliştirdiğini anlatan Metin, "Biz Türkiye olarak serbest ticaretin dünyadaki en önemli aktörlerinden bir tanesiyiz, korumacılığa karşıyız. Ticaretin serbestleştirilmesini istiyoruz." dedi.

Birçok küresel şirketin bölge yönetim ofislerinin Türkiye'de bulunduğunu hatırlatan Metin, Türkiye'nin konumunun doğu ve batı arasındaki ticarette önemine işaret etti.

Metin, Avrupa Birliği üyesi ülke şirketlerinin Türkiye'de yoğun ticari faaliyette bulunduğunu anımsatarak, "Türkiye'de doğrudan yabancı yatırımlarda yüzde 70 oranında AB üyesi ülkelerin şirketlerini görüyoruz. Türkiye Avrupalı şirketlerin üretim ve yönetim üssü konumundadır." yorumunu yaptı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdür Yardımcısı Murat Alıcı, Türkiye’de yabancı yatırımcılarla ilgili çok sayıda mevzuat iyileştirmesi yapıldığını söyledi.

Türkiye’deki yatırım serbestisinin son derece geniş olduğunu ifade eden Alıcı, "OECD ülkeleri arasında yapılan bir yabancı yatırımcı araştırması var. Buna göre yabancı yatırımcıya sağlanan haklar bakımından Türkiye OECD ülkeleri arasında oldukça üst sırada." bilgilerini verdi.

Yabancı yatırımcının da yerli yatırımcıyla neredeyse aynı haklara sahip olduğunu ifade eden Alıcı, "Türkiye’ye gelen herhangi bir yatırımcı hiçbir kurumdan izin almaksızın Ticaret Sicil Müdürlüğü’ne pasaportuyla gidip hemen şirketiyle faaliyete geçebilir. Türk şirketi hangi vergileri ödüyorsa, hangi teşviklerden faydalanıyorsa aynısını öder ve faydalanır." diye konuştu.

Körfez ülkelerinin tamamıyla "Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunmasına İlişkin Anlaşma" yapıldığını aktaran Alıcı, bunların yatırımcılara güven verdiğini hatırlattı.

Haberin Devamı

ÇIKTILAR RAPOR OLARAK YAYIMLANACAK

Bu arada zirve yönetiminin verdiği bilgilere göre, etkinlik yarın düzenlenecek b2b görüşmelerle devam edecek. Burada 40’dan fazla ülkeden 300’e yakın yabancı yatırımcı sanayi, enerji, turizm, inşaat, savunma, ileri teknoloji, tarım ve hayvancılık, sağlık gibi alanlardaki 100’ün üzerindeki yerli yatırımcıyla bir araya gelecek. Toplamda 3 milyar dolarlık yatırımın Türkiye’ye çekilmesi hedeflenen zirvenin ardından, oluşan ticaret hacmi yayımlanacak bir raporla duyurulacak.

BU VİDEO İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.009 Değişim: 2,29% Hacim : 34.516 Mio.TL Son veri saati : 11:42
Düşük 8.864 28.03.2024 Yüksek 9.030
Açılış: 8.864
32,3222 Değişim: 0,22%
Düşük 32,2253 28.03.2024 Yüksek 32,3526
Açılış: 32,2508
35,0698 Değişim: -0,15%
Düşük 34,9352 28.03.2024 Yüksek 35,2158
Açılış: 35,1216
2.283,01 Değişim: 0,24%
Düşük 2.270,83 28.03.2024 Yüksek 2.286,20
Açılış: 2.277,54
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.