Babacan'dan Moody's açıklaması

06.08.2014 - 14:44 | Son Güncelleme :

Babacan, Moody's'in Cuma günü yapacağı açıklama ile ilgili bir sinyal gelmedi dedi

<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/ali_babacan_650_9.jpg">

Babacan, Moody's'in Cuma günü yapacağı açıklama ile ilgili bir sinyal gelmedi dedi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Moody's'in cuma günü açıklayacağı Türkiye değerlendirmesine ilişkin, Moody's'ten bugüne kadar Hazine'ye olumlu veya olumsuz sinyal ya da görüş gelmiş değil dedi.

Babacan, Kanal 24'ün canlı yayınında gündeme ilişkin konuları değerlendirdi.

Cumhurbaşkanlığı seçiminin Türkiye'nin demokrasi tarihi için çok önemli bir dönemeç olduğunu ifade eden Babacan, ilk defa cumhurbaşkanının doğrudan halk tarafından seçileceğini hatırlattı. AK Parti'nin cumhurbaşkanı adayı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın halkın büyük teveccühünü kazandığını vurgulayan Babacan, Belki de şimdiye kadar aldığımız en büyük destekle kendisi seçilecek, öyle görülüyor. Kamuoyu yoklamalarına baktığımızda ilk turda seçimin sonuçlanacağına dair kuvvetli bir beklenti var dedi.

Türkiye'deki istikrarın daha da güçlenmesi için seçimin son derece önemli olduğunu ifade eden Babacan, siyasi istikrarın her şeyin temeli olduğunu belirtti. Babacan, siyasi istikrarın olmadığı bir ülkede ekonomik başarı elde edilemeyeceğini söyledi.

PİYASALARDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Türkiye'nin Avrupa'da en hızlı büyüyen ve büyümeye de devam edecek bir ülke konumunda olduğunu belirten Babacan, ülkenin en önemli sorunlarından cari açığın da düşüş trendine girdiğini kaydetti. Geçen yıl yüzde 8'e yaklaşan cari açığın bu sene yüzde 6 civarında biteceğini öngördüklerini vurgulayan Babacan, Büyümeden fedakarlık etmeden, büyümeyi yüzde 4 civarında sürdürerek, cari açığı düşürüyor olmak da Türkiye için olumlu bir gelişme diye konuştu.

Piyasanın gerisinden gelen kuruluşlar haline geldiler

Kredi derecelendirme kuruluşlarının, özellikle 2009 ekonomik krizinden sonra kredibilitelerine ilişkin ciddi sorunlar oluştuğunu ifade eden Babacan, şunları kaydetti:

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları piyasaya yön veren değil piyasanın gerisinden gelen kuruluşlar haline geldiler. Yatırımcılar eskisi kadar dikkate almıyor. Hala kendi iç kuralları gereği kredi notuna bakan yatırımcılar var ama önemli bir grup yatırımcı da ülkelere ilişkin artık kendi analizlerini, değerlendirmelerini çok daha önemsiyorlar. Yine de önemsiz bir konu diyemeyiz, dikkat etmemiz ve kredi notumuzun artması için çaba içerisinde olmamız gerekir.

##$HABER_946722$##

Moody's geçen nisan ayında Türkiye'nin kredi notunu değiştirmemiş ama görünümünü negatife çevirmişti. Fakat nisanla bugün arasındaki 4 aylık gelişmelere bakacak olursak, bu 4 ayda Türkiye ile ilgili büyüme beklentileri yükseldi, cari açık beklentileri düştü. Nisana göre bugün itibarıyla Türkiye'nin genel ekonomik görünümü daha olumlu. Dolayısıyla bağımsız bir değerlendirmenin Türkiye'nin bugün için kredi notuyla ilgili olumsuz bir karara sebep olmaması gerektiğini düşünüyorum ama nihayetinde bu kendi kararları.

Kredi kuruluşlarının Türkiye'deki muhatabının Hazine Müsteşarlığı olduğunu anlatan Babacan, Moody's'in cuma günü yapacağı açıklamayla ilgili bugüne kadar Hazine'ye olumlu veya olumsuz sinyal ya da görüş gelmediğini bildirdi. Babacan, bunun dışındaki açıklamaların herkesin kendi düşüncesi, görüşü ya da beklentisi olduğunu söyledi.

Enflasyonda gıda fiyatları etkili oldu

Enflasyonun yaz aylarında beklenenden daha yüksek seyrettiğini ifade eden Babacan, bunun en önemli sebeplerinden birinin gıda fiyatlarındaki yükselme olduğunu belirtti. Türkiye'de yaşanan kuraklık ya da bahar aylarında bazı ürünlerde yaşanan don olaylarının pek çok ürünün üretimini ve arzını sınırladığını kaydeden Babacan, bunun fiyatların yükselmesine neden olduğunu vurguladı. Babacan, aşırı talepten ya da piyasada ısınma tabir edilen gelişmeler sonucu bir enflasyon artışı görmediklerini belirtti.

Gıdanın harcama sepetinde yüzde 30 ağırlığı olan bir grup olduğunu ve gıda fiyatlarındaki herhangi bir hareketin enflasyona direkt yansıdığını ifade eden Babacan, Uzun vadede bizi kaygılandıran bir trend yok. Enflasyonla mücadelede önemli bir başarı elde etmiş durumdayız dedi.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.018 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.005 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.