Ayrışma olmadı yükselen piyasalar tedbir alsın

14.02.2008 - 09:38 | Son Güncelleme :

Uluslararası Para Fonu Başkanı Dominique Strauss-Kahn, finansal krizin reel ekonomiye yayılmasıyla birlikte dünya ekonomisinin zor bir döneme girdiğini belirterek, Bu, küresel bir çözüm gerektiren küresel bir sorun haline gelmiştir.
Yükselen piyasaların, makroekonomik ve düzenleyici politika olarak buna karşılığın verilmesinde sanayileşmiş ülkelerle birlikte olmaya gereksinimi vardır. Böyle bir ortaklaşa yaklaşım küresel ekonominin istikrarını sağlama açısından daha iyi bir umut ortaya koymaktadır dedi.
Krizin etkilerinin Avrupa`da artan bir şekilde hissedileceğine inandığını, yükselen ekonomilerin de bu krizden bağışık olduklarını sanmadığını belirten Strauss-Kahn, yükselen ekonomilerin krizden geçmişte olduğundan daha az etkileneceği iddiasını yansıtan `decoupling` tartışmalarına da değindi.
Dominique Strauss-Kahn, Yükselenlerin krizden daha az etkileneceklerine inanmıyorum, çünkü sanayileşmiş ülkeler ve yükselenler aynı arabaya koşulu iki at benzetmesini yaptı.
Strauss-Kahn, Hindistan Uluslararası Ekonomik Araştırmalar Merkezi tarafından Yeni Delhi`de düzenlenen `Finansal Piyasalardaki Krizden Dersler: IMF ve Dünya İçin Öncelikler` başlıklı toplantıda konuştu.


`Etkiler ciddi olacak`

Finansal piyasalardaki krizin makroekonomik etkilerinin ciddi olacağını ve hiçbir bölgenin kendisini bundan tümüyle yaralanmadan kurtaramayacağını belirten Strauss-Kahn, krizin ABD`deki konut sektöründen kaynaklandığını, giderek küresel sorun haline geldiğini belirtti. IMF Başkanı, Etkilerin Avrupa`da artan bir şekilde hissedileceğine inanıyorum. Ve yükselen ekonomilerin bu krizden bağışık olduklarını sanmıyorum dedi. Strauss-Kahn, IMF`nin de krizden çıkaracağı dersler bulunduğunu belirtti.

`Kriz, kusursuz fırtına`

Bundan çıkardığım ders şu: Krizlerin nedenleri ve çözümlerine hem ulusal ve küresel düzeydeki gelişmelerin karşılıklı etkileşimi hem de ekonomik ve finansal piyasalardaki gelişmelerin karşılıklı etkileşimi içinde bakmalıyız şeklinde konuşan Strauss-Kahn, Davos`ta kriz için yaptığı `kusursuz fırtına` benzetmesini sürdürerek şöyle devam etti:
Şimdiki kriz kusursuz bir fırtınanın sonucudur. Yani finansal kurumların riskleri tam olarak değerlendirememelerine neden olan düşük faiz oranları, yüksek likidite ve düşük volatilite, birçok finansal kurumda kredi ve risk yönetimi uygulamalarında aksaklık ve finansal düzenleme ve denetlemede yetersizliklerle birlikte süregelen bir makroekonomik çevre.

Strauss-Kahn`ın önerileri

Büyük yükselen ekonomilerin şu anda bir düşüş konumunda olmadıkları açıktır. Ancak hazırlıklı olmaları gerektiğini düşünüyorum diyen Strauss-Kahn, tüm bu tartışmaların kendisini politika önerilerinde bulunmaya yönelttiğini kaydetti. IMF Başkanı Strauss-Kahn şöyle dedi:


1- Mali teşvikler yapılmalı

Yükselen ekonomilerin bir düşüşe nasıl yanıt verecekleri konusunu göz önünde tutmaları gerekiyor. Bazı ülkelerde ortaya çıkacak parasal gevşemenin kapsamı ne olacak? Diğerlerinde mali teşviklerin boyutu nasıl olacak?
Şunu unutmamak gerekir, mali teşvikler zamanında yapılmalı, geçici olmalı ve harcama yapacak kesimi hedeflemeli, burada düşük-gelirli kesimler kastediliyor. Kimi yükselen ekonomiler şimdiden mali paket tasarımı üzerinde düşünmeye başlayabilirler. Parasal gevşeme ve mali teşviklerin her ikisinin uygunluğu ülkeden ülkeye değişecektir.

2- Düzenleyici kapasite artırılmalı

Finansal piyasa politikaları açısından, yükselen ekonomiler, sanayileşmiş ekonomilerin risk yönetimi ve düzenlemeyle ilgili aksaklıklarından dersler alabilirler. Tüm yükselen piyasalar, saydam olmayan finansal araçlar ve borç vermede aşırılıklarla birleşen risklere karşı korunmak için düzenleyici kapasitelerini oluşturmak zorundadırlar.
Merkez bankaları ve düzenleme kurumları değişimlere karşı hızlı tepki verebilme kapasitesine sahip bulunduklarından emin olmaları gerekir. Kimi kurumlar likidite yönetimi ve teminatlar konusundaki çerçevelerini değiştirme gereksinimi duyabilir. Ayrıca bankaların, küresel piyasalardaki finansal koşulların önemli ölçüde sıkılaşması durumunda piyasa duyarlılığında ortaya çıkacak ani değişikliklere karşı hazırlıklı olması gerekiyor.

3- İç talep güçlendirilmeli

Kimi yükselen ekonomiler küresel büyümenin desteklenmesine, büyümenin lokomotifi olarak kendi iç taleplerini güçlendirme politikaları yoluyla daha fazla katkıda bulunabilirler. Buna daha büyük bir döviz kuru esnekliği de dahildir. Bunlar aynı zamanda küresel ekonomik dengesizliklerin düzenli bir şekilde çözümlenmesine yardımcı olacak politikalardır.



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.009 TL        
DOLAR
1.020 TL        
EURO
1.012 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.