Ayen Enerjı Halka Arza Hazırlanıyor.

28.04.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
Turkiye`de suana kadar Yap Islet Devret (YID) modeliyle yapilan hidroelektrik santrallerinden ikincisi de halka arza hazirlaniyor. Sevket Demirel`in sahibi oldugu Aksu Enerji`nin ardindan, Aydiner Insaat bunyesindeki Ayen Enerji de 11-12 Mayis`ta Is Yatirim`in konsorsiyum liderliginde halka arza hazirlaniyor. Yuzde 15`ini halka arz edecek olan sirket, elde edilecek gelirlerin bir kismini yeni enerji yatirimlarina yonlendirecek. Aydiner Enerji Yonetim Kurulu Baskani Mehmet Aydiner, Kayseri Yahyali`daki Camlica 1 ile Kahramanmaras`taki Kisik Hidroelektriks antrallerinin Is Yatirim`in konsorsiyum liderliginde halka arza hazirlandigini acikladi. Aydiner, halka arzda elde edilecek gelirin yuzde 5`inisermaye artirimina, kalan kismi da yeni enrji yatirimlarina yonlendireceklerini belirtti. Piyasa ekonomisine uymayan firmalarin hayatta kalamayacagina inandiklarini anlatan Aydiner, grup icinde en sade yapiya ve saglikli gelir kaynagina sahip olmasi nedeniyle oncelikle Ayen Enerji`yi halka acmayi planladiklarini kaydetti. Aydiner, halka acilmayla birlikte, yeni yatirimlar icin gerekli olan krediyi de daha rahat alabileceklerini soyledi. Ruzgar enerjisi Turkiye`nin 9 yerinde fizibilite calismalari yapan Ayen Enerji`nin projelerini 2001`de Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanligi`na teslim edecegini belirten Aydiner, ayrica 40 milyon dolarlik Camlica 2 Hidroelektrik Santrali`ni de Ocak 2002`de isletmeye almayi planladiklarini ifade etti. Aydiner, yeni projelerle ilgili ollarak sunlari soyledi: "Teklif verdigimiz ve yapimina yakinda baslamayi planladigimiz Camlica 2 projemiz, Camlica 1`in yaninnda olacak. Santralin kurulu gucu 30 Megawatt, yillik uretim kapasitesi 114 milyon kws olacak. Hemen yapimina baslayabilirsek, 2002 yilinin Ocak ayindaa isletmeye almayi dusunuyoruz. 40 milyon dolar yatirim tutari bulunuyor. Guneydogu`da da acilacak olan yatirimlara girmeyi dusunuyoruz. Guneydogu`da su anda yatirim yapma imkani dogdu cunku. Ayrica bakanligin actigi 390 MW toplam kurulu gucundeki ruzgar enerji santralleri ihalesine katildik ve 22 bolgede Ruzgar Olcum izni aldik. Bu cercevede 8 ruzgar olcum istasyonu kuruldu ve olcumlere baslandi. 4 tane Izmir`de, 3 tane Balikesir`de ve 1 tane Zonguldak`ta ruzgar olcum istasyonu bulunuyor. Ayrica kurulma asamasinda Balikesir, Canakkale ve Aydin`da 1`er tane olmak uzere toplam 11 bolgede olcum yapilacak. Olcum sonuclarinin verimli cikmasi halinde 2002 yilinda 2 adet 30 MW`lik ruzgar ciftligi kurulmasi planlaniyor." Turkiye`de mevcut hidrolik potansiyelin sadece yuzde 45`i devrede oldugunu belirten Aydiner, yuzde 50`ye yakin kullanilmamis hidrolik potansiyel bulunduguna deginen Aydiner, gectigimiz yil 20.5 milyon kwh ruzgar enerjisi uretildigini soyledi. Aydiner, Turkiye`nin gectigimiz yil 155.593 GwH enerji uretimi gerceklestirdigini, bu uretimin yuzde 29.7`lik bolumunun de hidroelektrik santrallerinde uretildigi belirtti. (FINANSAL FORUM)


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.006 TL        
EURO
997 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.