Avuçiçi bilgisayar mı, cep mi?

29.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Palmlar Ve Yeni Çıkan Cep Telefonları Arasındaki Rekabet Güçleniyor

Son zamanlarda Amerika ve Avrupa arasında gizli bir teknoloji savaşı yaşanıyor. Avrupalıların cep telefonu ile Amerikalıların avuçiçi bilgisayarının yer aldığı bu savaşın galibi şimdilik belli değil... Hangisinin daha yaygın olarak kullanılacağını gelecek belirleyecek.


Cep telefonunda Avrupa`nın liderliği tartışılmaz bir gerçek... Nokia, Ericsson gibi Avrupa şirketleri bu alandaki liderliklerini koruyorlar. Avrupa`da ve ülkemizde yaygın olarak kullanılan cep telefonları artık konuşmak dışında da işlevlere sahip... Borsanın durumu, loto sonuçları, hatta iftar vakitleri bile cep telefonlarından öğrenilebiliyor. Amerika`da ise cep telefonları değil Palm, Visor gibi el bilgisayarları daha çok kullanılıyor. Amerika, cep telefonuna karşılık kısaca PDA (Personel Digital Assistant) denilen avuçiçi bilgisayarlarını yaygınlaştırmaya çalışıyor. Teknoloji kablosuz bir dünyaya doğru gelişiyor. Son teknoloji cihazlarının ortak özelliği genellikle kablosuz olmaları. Acaba gelecekte insanlar gelişmiş bir hafızası olan ve yazı yazılabilen cep telefonlarını mı tercih edecek; yoksa telefon özelliği de olan avuçiçi bilgisayarları mı? Şimdilik bu sorunun cevabı bilinmiyor. Ama belki de ikisinin bir araya geldiği yeni araçlar ortaya çıkacak.


RAKAMLARA GÖRE CEP TELEFONU GALİP;

Pazar araştırma şirketi EMC`nin rakamlarına göre dünya genelindeki 500 milyon cep telefonu kullanıcısının yüzde 67`si Avrupa merkezli GSM teknolojisini kullanıyor. PDA`larla yarışan ekstra fonksiyonlara sahip cep telefonları piyasaya çıkmaya başladı bile... Ericsson`un yeni modeli R380`in, geniş bir ekranı, ajandası ve ekrana yazı yazmayı sağlayan özel bir kalemi var. Nokia`nın 9210 Communicator`ı ise internete bağlanıyor ve hafızasında avuçiçi bilgisayarlardan daha fazla mesaj ve bilgi saklayabiliyor. Bu aslında sadece popüler olma yarışı değil... Önemli olan teknolojinin insanlara neler getireceği. Bu açıdan bakıldığında Amerika`nın enformasyon tabanlı hizmetler konusunda son derece gelişmiş olduğu görülüyor. Blackberry ve Palm VII gibi araçlar, nerede olursanız olun bilgiye ulaşmanızı sağlıyor. Ancak bu araçların da telefon etme ya da yazılı mesaj gönderme gibi eksikleri var. Bu yarışı cep telefonun mu yoksa avuçiçi bilgisayarın mı kazanacağı bilinmiyor ancak geleceğin ellerimizde şekilleneceği kesin... (HÜRRİYET)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
1.000 TL        
DOLAR
999 TL        
EURO
1.019 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.