Avrupa Gücü NATO`yu Kullanacak

08.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Avrupa Birliği`nin çevik güç planları, kopan son fırtınaların nedeni. AB`nin, bir askeri kol oluşturmak suretiyle, bölgesel krizleri denetim altına alma kabiliyetini pekiştirme inisiyatifi Britanya`daki Avrupa - septik tarafların muhalefetine uğruyor. Onlara göre bu oluşum NATO`yu bölecek.


Britanya Muhafazakar Partisi, ABD Savunma Bakanı William Cohen Salı günü AB`nin ihtiyatsız davranması halinde NATO`yu geçmişin bir parçası haline getirebileceğini duyunca bir dost kazandıklarını sandılar. Cohen, Britanya`daki mevkidaşı Geoff Hoon`a karşı olanların eline silah verdiğini farkına varınca, AB gücünü desteklediğini ve bu gücün NATO`nun askeri gücündeki eksiklikleri gidereceğine inandığını söyledi. Ancak Cohen AB`nin bu inisiyatifinin gösterilebilir bir biçimde kapasite artırımı şeklinde olması gerektiğini ve zaten zor durumda olan savunma bütçelerini daha da zor bir duruma sokmaması gerektiği noktalarında ısrar etti. Onun özellikle kaygı duyduğu konu AB`nin NATO yetkilileriyle rekabet halinde olacak yüzlerce askeri subayı işe koşmaması. Cohen`e göre bu paraların boşa gitmesi ve Avrupa`nın birkaç yöne aynı anda çekilmesi anlamına gelebilecek. Cohen şöyle dedi: Planlamadaki parçalanmalara karşı uyarıda bulunuyordum, dolayısıyla ayrı ayrı otonom planlama operasyonları görmek zorunda kalmayacağız ve bir rekabete değil birbirini tamamlayan kuruluşların işbirliğine doğru yol alacağız.


Cohen`in bu sözleri Fransa ve onun savunma bakanı Alain Richard`ı hedefliyor ve planlamaya ilişkin olarak ortada farklı görüşler olduğuna işaret ediyordu. Ancak, Fransızların AB gücüne ilişkin olarak ABD ve Birleşik Krallık fikirlerinden farklılığı vurgulama ve dilde gibi gözüküyor. Hoon şöyle dedi: Bunlar prensipte anlaşmaya varılabilecek şeyler. Detayları doğru bir biçimde ortaya dökmek gerekiyor. Ve ben bunu yapabileceğimize inanıyorum. AB gücü, ABD`nin askerlerini riske atmaya değmediğini düşündüğü bir yerde, NATO`nun bir yerde doğrudan harekete geçmeme kararı aldığı durumlarda barış ve insancıl görevler için kullanılacak.
Ancak, hem Britanya hem de Fransa`nın niyeti NATO`nun Belçika`nın Mons kentindeki askeri merkezinin AB tarafından kullanılması. Bu da, AB`nin başını çektiği operasyonlarda Amerikalı planlamacı, araç - gereç, istihbarat ve personelin Avrupa`daki NATO komutan yardımcısının komutasında kullanılması anlamına geliyor. Avrupa`da bazıları, bu durumda ABD`nin AB tarafından alınacak operasyon kararları üzerinde potansiyel anlamda veto hakkına sahip olması durumunu getiriyor. AB / NATO ilişkilerinin geleceğine ilişkin detayların müzakeresi gelecekte gerçekleşecek. Ancak, bu müzakereler, AB dışında ama NATO üyesi olan ve Avrupa`nın güvenliğini ilgilendiren konulardaki karar mekanizmasının dışında kalmaktan kaygı duyan Türkiye tarafından bloke ediliyor. (FİNANSAL FORUM - FİNANCİAL TİMES)



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
995 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.005 TL        
EURO
994 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.