Asker 25 milyon YTL’lik konserve yiyor

29.02.2008 - 09:30 | Son Güncelleme :

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Kuzey Irak’a yönelik kara harekátına katılan 10 bin asker, günde 6 saatlik yürüyüşten sonra kaybettiği enerjiyi konserveden alıyor.

Askerin kumanyasında ton balığı, barbunya pilaki, yaprak sarması ve kavurma da bulunuyor. Ordu bu konserve ürünlere yılda yaklaşık 25 milyon YTL harcıyor.

KUZEY Irak’a düzenlenen sınır ötesi kara harekátında günde 6 saat yol yürüyen asker sırtındaki çantada 35 kilogram yük taşıyor. Kaybettiği enerjiyi çikolata ve ton balığı gibi ürünlerden alan asker, dağda çeşitli konserve ürünlerle her türlü yemeği yiyebiliyor. Yanlarında taşıdıkları küçük tüplerle bu yemekleri ısıtan askerin çantasında çay, meyve suyu, zeytin ve peynir gibi ürünlerde bulunuyor. Kara Kuvvetleri Komutanlığı tarafından belirlenen konserve alımları ise yılda 20 milyon adedi buluyor. Sadece ton balığı için yılda 5 milyon adet alım yapan asker, konservelere yaklaşık 25 milyon YTL ödüyor. Dardanel Önentaş Gıda Sanayi A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Niyazi Önen, kara harekatı nedeniyle ek talep gelmediğini belirtti.

4-5 MİLYON ADET TON: Niyazi Önen, ordunun her yıl yaklaşık 20-25 milyon adet çeşitli konserve ürünleri aldığını belirterek, bu alımların içerisinde, ton balığının yanı sıra, kavurma, barbunya pilaki, fasulye pilaki, yaprak sarma ve biber dolma gibi çeşitlerin bulunduğunu anlattı. Askere, yılda 4-5 milyon adet ton balığı veriyoruz diyen Önen, konuşmasını şöyle sürdürdü: Ton balığının doyuruculuk özelliğinin fazla olması bu ürüne ilgiyi artırıyor. Asker yılda yaklaşık 25 milyon YTL’lik ürün alımı yapıyor. 100 gram ile 400 gram arasında değişen konserve ürünlerinin çok ağır olmaması askerin yükünü de hafifletiyor. Her gün kilometrelerce yol yürüyen asker enerjisini sadece balıktan almıyor. Kumanyasında çikolata ve meyve suyu gibi ürünlerde bulunuyor.

6 SAAT TOK TUTUYOR: Asker için en sağlıklı gıdaları üretmeye çalıştıklarını belirten Niyazi Önen, ambalajı kolay açılıp kapanabilen ve taşınması zor olmayan bu ürünlerin çok kullanışlı olduğunu söyledi. 1 kutu ton balığının bir askeri 6 saat boyunca tok tutabileceğine dikkat çeken Önen şu bilgileri verdi: Askere her gün farklı yiyecekler veriliyor. Bir gün et, bir gün balık, bir gün sebze yiyorlar. Bu ürünlerin birçoğu doyuruculuk özelliğine sahip. Askere yiyeceklerin hangi saatlerde ve nasıl verileceğini ise kendi içlerinde oluşturulan uzman ekipler belirliyor. Gıda mühendisleri de bu ekiplere yardım ediyor.

PEK ÇOKTESTTENGEÇİYOR: İzmir’de ürettikleri konservelerle askerin ihtiyacını karşılayan Domes Konserve’nin Genel Müdürü Özer Coşkun, Asker bizden neyi talep ederse onu üretiyoruz dedi. Ordunun ihtiyacının yüzde 70’ini karşıladıklarını söyleyen Coşkun, şu bilgileri verdi: Kara Kuvvetleri Komutanlığı konserve ihtiyacını karşılamak üzere ihaleler açıyor. Ürünlerimiz askerler tarafından pek çok teste tabi tutuluyor.

Çantalarına 1 haftalık yiyecek doldurabilirler

ASKERİN dağda konserveleri ısıtarak yediğini söyleyen Özer Coşkun, Asker her öğün yemeğini yiyebiliyor. Ayrıca çok ağır olmayan bu ürünler askerin taşıdığı ağırlığı da azaltıyor dedi. Coşkun, 100 gram ve 400 gram arasında değişen ürünlerin kumanyalara konulduğunu belirterek, Çok ağır olmayan bu ürünler askerin yanına daha fazla yiyecek alabilmesini sağlıyor. 1 haftalık yiyeceklerini çantalarına doldurabiliyorlar. Zaten helikopterlerle devamlı takviye yapılıyor dedi. Coşkun, ayrıca askerin yanında çay ve meyve suyu gibi ürünlerin de bulunduğunu vurguladı.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
999 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.