Artık İstanbul Topluyor

16.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

İstanbul nihayet yabancıların toplantı gündemine girmeyi başardı. 5 yıldızlı otellerde doluluk oranı yüzde 80 ile yüzde 100 arasında değişirken, fiyatların ise yüzde 20 arttığı belirtiliyor.


Çok sayıda oteline rağmen bir türlü yabancıların iş toplantısı gündemine giremeyen İstanbul makus talihini yendi. İstanbul`daki beş yıldızlı otellerin doluluk oranı yüzde 80 ile yüzde 100 arasında değişirken, fiyatların da yüzde 20 arttığı belirtiliyor. Sektör yetkililerine göre 2002 yılı doluluk oranları ve fiyatları 2001 yılından da iyi olacak. Zürih, Madrid, Paris, Londra gibi klasik toplantı ve kongre merkezlerinde doluluk oranları yüzde 58-65 arasında değişirken İstanbul`da yüzde 65`in üzerine çıkması şehrin yıldızını parlatıyor. Turizm Bakanı Erkan Mumcu`nun verdiği bilgiye göre Cenevre, Paris, Londra, Lizbon gibi merkezlerden sıkılanların tercihi artık İstanbul. İstanbul`u cazip kılan nokta ise uluslararası şirketlerin dünya çapındaki organizasyonları için Avrupa, Ortadoğu ve Uzakdoğu`ya en yakın olması.
İstanbul`un sahra kimliğinden kurtularak bir kompleks halini aldığını, bu yüzden de hem toplantı, hem de turistik açıdan büyük ilgi görmeye başladığını söyleyen Merit International Genel Müdürü Reha Arar, Kendi otelimiz Laleli`deki Merit Antique Oteli de tamamiyle dolu. Gelecek yıl bu yıldan da iyi olacak. Çünkü İstanbul kaliteli otellerinin yanına büyük toplantı odaları, eğlence merkezleri, iyi bir ulaşım ağı gibi unsurları da ekledi. Bu da şehri cazip hale getirdi dedi.


OTELLERDE YER KALMADI;

Gruplarının organizasyonunu yapacak otel bile bulamadıklarını vurgulayan Arar, geçen yıla göre toplantı rezervasyonlarında yüzde 50 artış yaşandığını ifade etti. Arar, kongre ve iş toplantıları için en iyi dönemlerin eylül, kasım ve haziran olduğunu, ancak rezervasyonlardaki patlama nedeniyle sezonun nisan ve mayısa kaydığını açıkladı. İstanbul`a en çok ilgiyi Avrupa`nın gösterdiğini belirten Arar, Son dönemde Amerika ve Japon pazarında da artış görülüyor dedi.


BÖLGESİ TOPLANTI YAPILIYOR;

Net Grubu`nun kendi otel zincirinde yaşadığı sıkıntıyı kendi grup otellerinde Hyatt Regency Otel`de toplantı yapacak salon bulamayan Doğuş Grubu da yaşıyor. Yetkililerin verdiği bilgiye göre özellikle ekim-kasım aylarında büyük bir yoğunluk yaşanıyor. İstanbul`un hem uluslararası hem de yerli firmalar için bir buluşma noktası olduğunu söyleyen Hilton İstanbul Genel Müdürü Ashley Spencer ise şirketlerin bölgesel toplantıları, firma eğitimleri ve konferanslar için İstanbul`a ilgi gösterdiğini belirtti. Toplantı rezervasyonlarının bir süredir büyük oranda arttığını vurgulayan Spencer, toplantı odalarının doluluk oranının yüzde 60 düzeyinde olduğunu bu rakamı 2001`de yüzde 65`e yükselteceklerini söyledi.


Bu alana büyük yatırım yaptıklarını ve Hilton otellerinin Avrupa`daki 112 otelindeki 850`den fazla salonda başlatılan `Hilton Meetings` uygulamasına geçtiklerini hatırlatan Spencer, hizmetlerinden memnun olunmaması halinde aynı koşullardaki bir toplantıyı ücretsiz sunduklarını ifade etti. Bu yılı yüzde 80 dolulukla geçiren ve 4 bin 500 metrekarelik salonlara sahip Swissotel ise eylül, ekim ve kasım döneminde yüzde 90 doluluğa ulaştı. İsviçre, İngiltere, Amerika ve Almanya`dan talep aldıklarını söyleyen Swissotel yetkilileri, otelin dört büyük kongreye de ev sahipliği yapacağını açıkladı. (RADİKAL)


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.003 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.003 TL        
EURO
1.010 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.