Arkan: Türkiye, bilişimde ikinci Hindistan olabilir

14.07.2003 - 09:27 | Son Güncelleme :

Dünyanın dev firmalarının bilişim sektöründeki bazı işleri daha düşük maliyetle yapabilecekleri ülkelere yönelttiklerini belirten SBS Genel Mürünü Çağlayan Arıkan, ‘‘Türkiye bu fırsatı kaçırmamalı’’ dedi. Türkiye`nin bilişimde ikinci Hindistan olabileceğini savunan Arıkan, özellikle çağrı merkezi ihtiyaçlarına cevap verilebileceğini kaydetti.

Siemens Business Services (SBS) Türkiye Genel Müdürü Çağlayan Arıkan, Türkiye`nin dünyanın ‘‘e-öğrenme’’ ve uluslararası dev şirketlerin ‘‘çağrı merkezi’’ ihtiyaçlarına cevap veren yeni bir bilişim merkezi olabileceğini söyledi.

Japonya`nın elektronik devi Toshiba`nın yaklaşık bir yıldır ‘‘çağrı merkezi’’ (call center) hizmetlerini Türkiye`den verdiklerine dikkat çeken Çağlayan Arkan, ‘‘SBS`nin de tüm dünyadaki çağrı merkezi hizmetini yakında Türkiye`den sağlayacağız. SBS`nin dünyadaki 7 bin teknik personelinin teknik eğitimini de e-öğrenme yoluyla Türkiye`den gerçekleştireceğiz’’ dedi. SBS Türkiye`nin e-öğrenme konusunda SBS bünyesindeki tek merkezi olduğunu vurgulayan Arkan, Çin`e Çinçe hazırladıkları müfredatı ihraç ettiklerini, Brezilya, Sri Lanka ve ABD`ye müfredat ihracı için çalışmaların hızla sürdüğünü bildirdi.

Dünyanın gelişmiş ülkelerindeki dev bilişim firmalarının bazı işlerini artık maliyeti daha ucuz ülkelere yaptırdığına da dikkat çeken Arkan, ‘‘Türkiye bu konuda önemli bir merkez olabilir. Bu sektörde Hindistan kadar gelir sağlayabiliriz. Batıdan doğuya yüzlerce milyar dolarlık bilişim işi verilecek. Bu fırsatı kaçırmamalıyız’’ uyarısında bulundu. SBS Türkiye Genel Müdürü Çağlayan Arkan`la, Türkiye`deki e-devlet ve e-öğrenme çalışmalarını, Türkiye`nin dünya devlerinin çağrı merkezi olmasının yanısıra bilişim sektörünü de konuştuk.

Dünyada bilişim sektöründe neler yaşanıyor?

- Büyük firmalar artık katma değeri ve kritik olmayan işleri kendi ülkelerinde yaptırmanın çok pahalı olduğuna karar verdi. Bu firmalar artık bazı işlerini daha ucuz yerlere taşıyor. Biz de bu işe talip olduk. SBS`in insan kaynakları için burada bir sistem yaratıyoruz. Türkiye`nin bu tür hizmetlere talip olduğunu anlatabilmeliyiz. Bir araştırmaya göre, 2015 yılında Amerika`da 3.3 milyon IT işi off shore edilecek. Bunun ücretsel karşılığı 38 milyar dolar. Amerika, bu işi yaptıracak ülkeler arayacak. Avrupa`da da 50-60 milyar dolarlık bir var. Yüzlerce milyar dolarlık iş batıdan doğuya akacak. Hindistan bu konuda pazar lideri. Hindistan bu yıl IT işlemlerinden 9 milyar dolar bekliyor, 2008 beklentisi 58 milyar dolar.

SBS`in dünyadaki konumu nedir?

- Siemens Business Services (SBS), 44 ülkede, 35 bin çalışanıyla elektronik ve mobil iş çözümleri, hizmetleri veriyor. 2002 yılı geliri 6.5 milyar Euro. Dünyada ilk on firmanın içindeyiz, Avrupa`da ise ikinci durumdayız. Siemens, 155 yıllık bir firma. Ürün, mühendislik hizmetleri, icatlar, teknoloji ve yüksek kalite derken, 9197`de hizmet tarafına doğru yolculuğa çıkmış. Siemens, 2004-2005 yılına kadar gelirinin yüzde 50`sini hizmetlerden sağlamayı hedefliyor.

Hangi hizmetleri veriyorsunuz?

- SBS Türkiye, 2000 yılında Türkiye`de dış kaynak kullanım (outsourcing) pazarında faaliyet göstermek üzere kuruldu. 400 kişiyle yola çıkmıştık, krizde 700 kişiye ulaştık. Bilişim hizmetleri veriyoruz. e-devlet, e-öğrenme, e-Türkiye, e-iş gibi başında ‘‘e’’ olan konuları gerçekleştiren bir firmayız. Bilişim teknolojileri pazarında, hiçbir ürünümüz olmadan, herhangi bir markayı temsil etmeden, sadece hizmet kavramı etrafında çözümler üretiyoruz. Teknolojinin ucuzlaması ve yaygınlaşmasıyla birlikte kamu ya da özel sektör, vatandaşlar teknojiyi artık daha çok kullanıyor. Ancak teknolojiden faydalanma kapsamı çok derinleşti ve karmaşık hale geldi. Biz, en tepedeki yöneticinin iş hedefleriyle teknoloji sektörünün karmaşıklığı arasında bir anlamda tercümanıyız.

e-öğrenme yatırımlarınız hangi noktada?

- e-öğrenme dediğimizde, sadece öğretmek ve eğitmek yerine, bilgiyi çekebilen, araştıran, kendi öğrenen, öğrenmeyi yaşam boyu bir döneme yaymış insanlardan oluşan bir toplum yaratmayı anlıyoruz. e-öğrenme, bir kitabı alıp elektronik ortama geçirmek değil. Çalışmanın kağıttan multimedya ortamına geçirilmesi, işimizin son adımı. e-öğrenme konusunda 70 kişilik bir ekibimiz var. Müfredat programımıza göre neyi nasıl öğreteceğimizi belirliyoruz. Bütün dünyaya Türkiye merkezli ihracat yapıyoruz, bu konuda SBS`nin merkeziyiz. e-öğrenme`de Çin`de onaylı tek firmayız. Çinçe içeriğimiz var. Teknoloji ve metodlarımızla evrensel bir müfredata sahibiz, SBS içinde kimse bu konuda yatırım yapamaz, gelip bizden almak zorunda. Sri Lanka`da, Brezilya`da ve ABD`de başlayan, ya da başlamak üzere olan operasyonlarımız var.

e-öğrenme`nin avantajları neler?

- 20 milyon dolar değerindeki multimedya kütüphanemizde, örümcekten Türkiye haritasına kadar herşeyin üç boyutlu modeli var. Böylece, herkesin mikroskobu ya da iskeleti oluyor. Öğrenci, isketeli üç boyutlu inceliyor.

TÜRKİYE E-ÖĞRENMEDE GERİ

Türkiye e-öğrenmenin neresinde?

- Türkiye`de 17 milyon öğrenci, 600 bin öğretmene sahip. Büyük bir eğitim sorunu var. Bina, öğretmen, sınıf ve kitaplarla bu sorunu çözmeniz çok zor, teknolojiden yararlanmak gerek. Milli Eğitim Bakanlığı, müfredatın yenilenmesi konusunda çok hassas, ciddi biçimde beraber çalışıyoruz. Aslında bu teknolojide öğretmen ekranın başından öğrenci ekranlarını tek tek önüne alıp görebilir, sınav yapabilir, öğrencilerine not verebilir, derslere katılım gibi her türlü takibi yapabilir. Ama Türkiye bu konularda geriden gidiyor. Dünya Bankası`nın kredisiyle okullara bilgisayar gönderildi, ama içlerinde yazılım olmadığı için kullanılamıyor. Avrupa Birliği`nin bilim ve teknolojyi destekleyen 16 milyar Euro`luk bir programı var. Bunu içinde IST (International Society Technology) denilen bölüme 3.7 milyar Euro ayrılmış. Türkiye, 5 yılda buraya 300 milyon Euro ödeyecek. Türkiye`nin proje üretip, hibe yoluyla bu parayı geri alması gerek.

Toshiba`nın çağrı merkezi olarak ne tür hizmetler veriyorsunuz?

- Toshiba projesini geçen yılın ortalarında yapmaya başladık. 130 milyon dolarlık bu projenin 50 milyon doları Türkiye`ye ait. Önümüzdeki 5 yıl boyunca Toshiba`dan yılda 10 milyon dolar gelecek. Dünyanın neresinde olursa olsun Toshiba notebook, server, kişisel cihaz ya da satış sonrası destek almak isteyen herkes Türkiye`yi arıyor.

Şirketlere sanal eğitim programı ihraç ediyor

Teknik ya da kurumsal eğitimi nasıl gerçekleştiriyorsunuz?

- SBS`nin dünyada 7 bin teknisyeni var. Bu insanları bazen belli merkezlerde topluyoruz, eğitiyoruz. Sonra bu işten ayrılıyor, yenilerini eğitmek gerekiyor. Biz şimdi bir çözüm geliştiriyoruz. Herşey uygulamalı anlatılıyor. Eğitim sırasında kişi hata yaparsa program uyarıyor, hatalı öğrenmesine izin vermiyor. İnsanları bulundukları yerde eğitebiliyorsunuz. SBS`nin 140 eğitim programı var, hepsini bu ortama taşırsak yüzde 80 tasarruf sağlanacak. Şirket içi eğitimler, oryantasyon programları, değişik eğitim kursları hazırlıyoruz. Burada da ihracat yapıyoruz.

Önemli projeleriniz hangileri?

- Vergi Dairesi Tam Otomasyonu Projesi (VEDOP), İş-Kur için Yerel İstihdam Ofisleri Otomasyonu Projesi`ni ve Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Bilgi Sistemi`ni kurduk.

ÇAĞLAYAN ARKAN

SIEMENS Business Services (SBS) Türkiye Genel Müdürü Çağlayan Arkan, 1985 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümünden mezun oldu. İş hayatına 1984 yılında Tekofaks`ta başladı, 1984-1985 yıllarında satış yöneticisi, 1985-1987 arasında da satış müdürü olarak görev yaptı. 1987 - 1997 yıllarında Kopiteknik Şirketler Grubu`nda şirket ortağı ve yönetim kurulu üyesi olarak kariyerine devam etti. 1997`de SBS Türkiye`ye geçti, Ocak 2000`e kadar, SBS Türkiye İş Geliştirme Direktörü ve SBS merkezinde Uluslararası İş Geliştirme Yöneticisi olarak görev yaptı. 2000`den itibaren SBS Türkiye Genel Müdürlüğü`ne getirildi.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.007 TL        
EURO
1.003 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.