Araştırma Bölümü

29.08.2014 - 09:17 | Son Güncelleme :

Dışarıda riskler, içeride tutunma çabası..

TCMB PPK toplantısı sonrası ilk olumlu reaksiyonun ardından gevşemeye başlayan BIST100 dün güne hafif primli yataya yakın başladıktan sonra seans arasından jeopolitik tansiyonun yeniden yükselmeye başlaması ile ikinci seansa başlarken gün içi en düşük seviyesi olan 80,254 puanı gördü ve günü %0,46 primle 80,837 puandan tamamladı.

Dün hem artan jeopolitik riskler hem de beklentiyi aşan ABD büyüme verisine karşın 80,200’lerden tepki alımı gelmesi, endeksin 80,500’de tutunma çabası ve kurun da 2,17 üzerinde kalıcı olmamasını algının hala olumlu tutulmaya çalışıldığı şeklinde yorumluyoruz. 80,500 ve 80,000 seviyeleri bu algıyı devam ettirmek için en önemli destekler, yükseliş denemelerinde de 81,000 ve 82,000 ilk dirençler.
 
Dün jeopolitik risklere rağmen tutunan BIST100’de haftanın son işlem gününe yataya yakın hafif pozitif bir başlangıç görebileceğimizi düşünmekteyiz.

Dün de belirttiğimiz üzere TCMB sonrası bu hafta için üç önemli gündem kalmıştı; yurtiçinde yeni kabine, ABD’de büyüme ve Euro bölgesi’nde TÜFE. ABD büyüme verisinin ekonomide ivmelenme işaretlerine dikkate değer bir destek verdiğini söylemek mümkün, 2Ç büyüme %4 beklentisine karşın %4,2’ye revize edildi. Bu da Yellen güvercin kalmaya devam etse de piyasaların faiz artırım tartışmalarını gündemde tutmaya devam edebileceğini gösteriyor.
 
Bugün de diğer kalan 2 gündeme odaklanacağız; yeni kabineye dair açıklamanın Başbakan Davutoğlu’ndan gelebileceği beklentisi hakim, kabine 11.30’da Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunulacak, yurtiçinde en önemli gündem bu.. Piyasanın umut ettiği şekilde şekillenecek bir ekonomi yönetimi açıklamasına olumlu bir reaksiyon gelecektir ancak özellikle son haftada bu ihtimalin bir ölçüde fiyatların içine girmeye başladığını düşündüğümüzü de hemen paylaşmak isteriz.
 
Euro bölgesi TÜFE rakamı ise küresel risk iştahı açısından önem arz etmekte. Zira 4 Eylül’de ECB’nin toplantısı var ve güç kazanan beklenti; alınacak kararın büyük ölçüde bugünkü veriye bağlı olduğu yönünde. Jackson Hole’da Draghi’nin konuşması sonrası Eylül ayında teşviklerin artırılabileceği hatta bunun varlık alımlarıyla yapılacağı beklentisi hızla yükselmiş ancak dün Reuters’da geçen ve bir ECB kaynağına dayandırılan haber ise kafa karıştırmıştı.

Dolayısıyla bugün açıklanacak veri yakından izlenecek. ECB’den teşvikleri artırması beklentisinin güçlü kalması küresel likidite şartlarının elverişliliği anlamında bizim açımızdan da önemli. Bu kritik veri dışında dün yükselen Ukrayna tansiyonunu başta olmak üzere jeopolitik tansiyonu da bir taraftan izliyor olacağız.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.027 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.000 TL        
EURO
1.009 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.