Apeks Yabanci Arayisini Surdurecek.

16.07.1999 - 00:00 | Son Güncelleme :
Turkiye`nin makroekonomik yapisinin gerek sektor gerekse sirket olarak faaliyetlerini olumsuz yonde etkiledigini belirten APeks Gida Yonetim Kurulu Baskani Dervis Boru, Max Kiene firmasinin ortakliktan vazgecmesine ragmen, yeni ortaklik arayislarini surdureceklerini ifade etti. Sermayelerini 1 trilyon liraya cikaracaklarina deginen Boru, ekonomik gidisata paralel bir performans sergilediklerini vurguladi. Almanya`da yerlesik Max Kiene firmasi gectigimiz hafta yaptigi aciklamada Apeks`e istirakten vazgectigini bildirdi. Basbakanlik Hazine Mustesarligi Yabanci Sermaye Genel Muduru yazisi ile belirtilen ackilama geregi Max Kiene firmasinin sirket sermayesine istirak talebinin ilgili kurulus tarafindan bu nedenle degerlendirmeye alinmadigi kaydedildi. Apeks sermayesini 750 milyar lira bedelsiz, 105 milyar lira bedelli Max Kiene firmasina satilmak uzere 250 milayr liradan 1.105 milyar liraya cikarilmasi icin Sermaye Piyasasi Kurulu`ndan on izin almisti. Sirket olarak ileriye donuk programlarinin oldugunu fakat ekonomik istikrarsizliktan olumsuz etkilendiklerini kaydeden boru, `Cumhurbaskani Suleyman Demirel faizler boyle gitmez diyor. Ileriye donuk yatirimlarimiz var ama ortam usait degil. Faizlerdeki bu yuksek seviyeyi kaldirabilecek tek bir sektor yok Turkiye`de. 1 yildir ekonomik krizle calisiyoruz` dedi. 1997 yilini 366 milyar lira karla kapatirken, gectigimiz yil 252 milyar lira zarar aciklayan Apeks, bu yilin ilk ceyreginde de 108 milyar lira tutarinda zararla karsilasti. Sirket, 1998 yilinin ilk uc ayini ise 104 milyar lira karla kapatmisti. Gectigimiz yilin ilk ceyreginde 617 milyar lira olan cirosunu, bu yilin ayni doneminde yuzde 8 oraninda artirarak 672 milyar liraya cikaran Apeks, yurtdisi satislarini ise yuzde 22 artirarak 293 milyar liraya cikardi. Yurtdisi satislarinin toplam ciro icindeki payi 1998`in ilk ceyreginde yuzde 14 iken, bu oran bu yilin ayni doneminde yuzde 43`e yukseldi. Apeks`in satis maliyetlerinin, net satislara orani yuzde 67`den yuzde 41`e gerilerken, brut kari puzde 106, esas faaliyet kari ise yuzde 95 yukseldi. Fakat, gectigimiz yilin ilk ceyreginde sifis olan finansman giderlerinin, bu yilin ayni doneminde 317 milyar liraya yukselmesi, sirketin 104 milyar lira zarar aciklamasina neden oldu. Sirketin zarar etmesindeki bir diger faktor de 3 milyar liradan 67 milyar liraya yukselen olaganustu giderler oldu. Apeks`in kisa vadeli borclari yuzde 132`lik artisla 5 trilyon 647 milyar liraya yukselirken, bu borclar icindeki finansal borclarin tutari 2 trilyon 825 milyar lira oldu. Uzun vadeli borclari azalan Apeks`in, donen varliklarinin yuzde 54`unu stoklari olusturdu. (FINANSAL FORUM)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
999 TL        
EURO
1.014 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.