APEC Zirvesinden Gelişmeler

15.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Jiang Zemin, Kore Cumhurbaşkanı İle Görüştü: Çin, Kore Yarımadasında Aktif Rol Oynamaya Devam Edecek -Çin Ve Amerikan Dışişleri Bakanları Görüştü -Çin Dışişleri Bakanı: ABD`Nin Tayvan Politikası Endişe Verici


PEKİN (A.A) - 15.11.2000 - Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği Örgütü (APEC) Gayrıresmi Liderler Zirvesi için Brunei`in başkenti Bandar Seri Begawan`a giden Çin Devlet Başkanı Jiang Zemin bugün temaslarına başladı. Çin Uluslararası Radyosu`nun haberine göre Jiang Zemin bugün APEC toplantısına katılan sanayici ve işadamlari ile öğle yemeğinde biraraya geldi. Çin Devlet Başkanı, burada yaptığı konuşmada ekonomik globalleşme ve işletmelerin APEC`in ekonomik işbirliğine katılmalarıyla ilgili Çin`in tutumunu anlattı. Ekonomik globalleşme sürecinin kapsamlı bir şekilde incelenmesi ve bu sürece doğru yön verilmesi gerektiğini kaydeden Jiang Zemin, dünya ülkeleri arasında eşitlik, karşılıklı yarar, ortak kazanç ve birlikte varlığını sürdürmeyi sağlayan ekonomik globalleşmeye ihtiyaç duyulduğu görüşünü dile getirdi. Jiang Zemin, APEC Örgütü`nün önemli bir bölgesel örgüt olarak ekonomik globalleşme sürecinin olumsuz etkilerinin asgariye indirilmesi ve Güney-Kuzey ülkelerinin ortak gelişmesine yarar sağlanmasında önemli rol oynaması gerektiğini savundu. Çin Devlet Başkanı, APEC Örgütü`nün bölgedeki iş çevrelerinin ekonomik ve teknik işbirliğini sürdürmelerine daha elverişli bir ortam hazırlaması çağrısında da bulundu.


ÇİN VE KORE LİDERLERİ;

Çin Devlet Başkanı Jiang Zemin bugün ayrıca Kore Cumhuriyeti Devlet Başkanı Kim Dae Jung ile de görüştü. Kim Dae Jung, görüşme sırasında Kore Yarımadası`nın kuzey ve güney tarafları arasındaki zirve görüşmesinden sonra ikili ilişkilerde sağlanan ilerlemeler konusunda bilgi vererek Çin`in yarımadadaki iki taraf arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi ve geliştirilmesi için verdiği desteklerden takdirle söz etti. Jiang Zemin ise Kore Yarımadası`ndaki olumlu gelişmelerin Kore Milleti`nin temel çıkarlarına uygun olduğu gibi bölgedeki barış ve istikrara da yararlı olduğuna işaret ederek Çin`in Kore Yarımadası`ndaki barış sürecinde aktif rol oynamaya devam edeceğini ifade etti.


ÇİN VE AMERİKAN DIŞİŞLERİ BAKANLARI;

Bu arada, Çin Dışişleri Bakanı Tang Jiaxuan bugün Bandar Seri Begavan`da Amerikan Dışişleri Bakanı Madeleine Albright ile görüştü. Yeni yüzyılın eşiğinde Çin-Amerikan ilişkilerinin önemli bir dönemden geçtiğini belirten Tang Jiaxuan, iki ülkenin bazı fikir ayrılıklarına rağmen Asya-Pasifik Bölgesi ve dünyanın barış ve refahını ilgilendiren önemli konularda geniş ortak çıkarlara sahip olduklarını söyledi. Çin Dışişleri Bakanı, Tayvan sorunun Çin-Amerikan ilişkilerindeki en önemli ve en hassas çekirdek sorun olduğunu belirterek Çin tarafının Amerikan tarafının son yıllarda Tayvan konusundaki bazı davranışlarından endişe duyduğunu kaydetti. Tang Jiaxuan, Çin tarafının ABD`nin `Tek Çin` politikasını öze ilişkin bir şekilde uygulayarak Tayvan sorununa uygun bir çözüm getirmesini istediğini vurguladı. Amerikan yönetimin Tayvan konusundaki tutumunu yineleyen Albright ise ABD`de başkanlık seçimi sonuçlarının belli olmamasına rağmen, yeni başkanın Çin-Amerikan ilişkilerinin önemini kapsamlı şekilde algılayacağına inandığını ve ikili ilişkilerin dostça ve istikrarlı şekilde geliştirilmesinin her iki ülkenin temel çıkarlarına uygun olduğunu kaydetti.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.004 TL        
DOLAR
998 TL        
EURO
1.017 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.