Ankara`da şok gözaltılar

01.07.2008 - 17:46 | Son Güncelleme :

Ergenekon soruşturması kapsamında sabah erken saatlerde emekli Orgeneral Hurşit Tolon gözaltına alındı

Ergenekon soruşturması kapsamında emekli Orgeneral Hurşit <ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/349ergenekon.jpg" align="right" vspace="5">Tolon,  Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Genel Başkanı ve emekli Orgeneral Şener Eruygur ile Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay gözaltına alındı.

Aygün, Eruygur, Tolon ve Balbay, Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube ekipleri tarafından sabah erken saatlerde evlerinde gözaltına alındı. Hurşit Tolon, Ankara`da kaldığı lojmanda gözaltına alındı.
 
AKP`den ihraç edilen eski milletvekili Turhan Çömez`in de arandığı gelen haberler arasında.
 
Ankara`da bu 4 isim dışında Kemal Aydın, Neriman Aydın, Hamza Demir, ADD Kadıköy Şubesi Başkanı emekli Albay Coşkun Gürel, eski şube başkanı Birol Başaran da gözaltına alındı.
 
Doğan Haber Ajansı, İstanbul`da 17 kişinin gözaltına alındığını duyurdu. Gözaltına alınanlar arasında ADD`nin bazı üyeleriyle askeri personelin de bulunduğu iddia edildi. DHA, İstanbul`da gözaltına alınanlar arasında Erol Mütercimler`in de bulunduğunu bildirdi.

Operasyon Antalya`ya ve Trabzon`a da sıçradı.
 
Trabzon`da profesöre gözaltı
 
İstanbul Cumhuriyet savcılarının talimatı doğrultusunda Trabzon`da da, Ati Teknoloji Özel Sağlık Hizmetleri Sanayi ve Ticaret Şirketi Genel Müdürü Prof. Dr. Ercüment Ovalı gözaltına alındı.

Prof. Dr. Ovalı, Trabzon Emniyet Müdürlüğü ekiplerince, sabah saatlerinde evinde gözaltına alınarak, Emniyet Müdürlüğü`ne götürüldü. Prof. Dr. Ovalı, daha sonra sağlık kontrolünde geçirildi ve yeniden Emniyet Müdürlüğü binasına götürüldü.

Yetkililer, Prof. Dr. Ercüment Ovalı`nın, savcılığın talimatı doğrultusunda İstanbul`a gönderilebileceğini kaydetti.
 
Türkiye`nin tek bağışıklık tedavi merkezi olan Ati Teknoloji`nin genel müdürlüğünü yapan Prof. Dr. Ovalı, daha önce de Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı Başkanlığı yapmıştı.

Antalya`da 2 gözaltı
 
Antalya`da 1`i emekli albay, 2 kişi gözaltına alındı. Savcılığın talimatıyla Antalya Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, emekli albay H.A.U.`yu Manavgat`a bağlı Çolaklı beldesinde, serbest meslek sahibi O.G.`yi de Antalya il merkezinde gözaltına aldılar.

Gözaltına alınan emekli albay H.A.U. ve O.G`nin kısa süre içinde sorgulanmak üzere İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü`ne gönderilecekleri bildirildi.

"Savcılığın haberi yok" iddiası

Emniyet yetkilileri, gözaltıların İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı`nın talimatı doğrultusunda yapıldığını bildirdi.
 
Ancak, Cumhuriyet gazetesi yazarı Cüneyt Arcayürek, gözaltılardan İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı`nın haberdar olmadığını ileri sürdü.
 
İstanbul Valisi Muammer Güler de, gözaltıların adli bir işlem olduğunu belirterek, "Bunların tamamı Cumhuriyet Savcılığı gözetiminde yürütülüyor" dedi. Güler, gözaltıların savcılığın talimatıyla gerçekleştirilen bir adli işlem olduğunu kaydetti.

Tercüman`da da arama

Polis, ATO, ADD, Cumhuriyet`in yanı sıra Halka ve Olaylara Tercüman gazetesinde de arama yapıyor. Gözaltındakilerin ev ve bürolarından alınan bilgisayar kasası ve belgeler Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü`ne getirildi.
 
ARAMALAR

Halka ve Olaylara Tercüman Gazetesi:

Genel Yayın Yönetmeni Ufuk Büyükçelebi`nin odasında arama yapıldı. Gazete yetkililerinden alınan bilgiye göre, polis tarafından sabah saatlerinde evinden alınan Büyükçelebi, Davutpaşa`daki gazete binasına getirildi.

Polis, Büyükçelebi`nin gazetedeki odasında arama yapıyor. Arama sırasında Ufuk Büyükçelebi de polisin yanında bulunuyor.
 
Ankara Ticaret Odası:
Sabah saatlerde ATO Genel Merkezi`ne gelen çalışanlar, başkanlık katında ATO Başkanı Sinan Aygün`ün odasına emniyet güçleri tarafından girilmesine izin verilmediğini gördü. Odaya giriş ve çıkışlar yasaklanırken, ATO`ya çevik kuvvet ekipleri sevk edildi.
 
Aygün`ün evinde de polis ve jandarma ekiplerince arama yapıldı. Arama sonunda Aygün`e ait olduğu bildirilen bazı CD`ler, bilgisayar kasası ve not defterleri ekiplerce götürüldü.
 
Daha sonra polislerin gözetiminde evden çıkarılan ve polis otomobiline bildirilen Aygün, bir gazetecinin "Neyle suçlanıyorsunuz?" sorusunu Aygün, "Atatürk`ü sevmekle suçlanıyorum" diye yanıtladı.
 
Aygün, başka bir gazetecinin "Evden neler alındı?" sorusuna da "Bilgisayarıma bile el koydular" karşılığını verdi.

Evden ATO`ya getirilen Aygün, kapıda oda meclisi üyelerince alkışlarla karşılandı. Aygün`ün polis otosundan indirilişi sırasında gazetecilerle güvenlik güçleri arasında arbede yaşandı.
 
Aygün, daha sonra güvenlik güçleri tarafından ATO`daki odasına çıkarıldı. Gazetecilerin ATO binasına girişi ise polislerce engellendi.
 
ATO binası önünde mensuplarının yanı sıra oda meclis üyeleri ve vatandaşlar bulunuyor. Bazı vatandaşların elinde Türk bayrakları olduğu dikkat çekti.

Atatürkçü Düşünce Derneği:
ADD`nin Batıkent`teki genel merkezinde polis tarafından yürütülen arama da devam ediyor.
 
İstanbul`da ise polisler ADD Kadıköy Şubesi`nde arama yapıyor. Şube çevresinde çevik kuvvet polisleri geniş güvenlik önlemi aldı.

ADD Kadıköy Şubesi Başkan Yardımcısı Emine Karakuzu, şube görevlilerinden şu an için gözaltına alınan olmadığını bildirdi.
 
Karakuzu, "Bu arama bizim için çokta sürpriz olmadı. Konuyu basından öğrendik ve yeni haber aldık. ADD Kadıköy Şube Başkanı Coşkun Gürel ile görüştük ve buraya geldim, şimdi içeri gireceğiz, diğer şubelerle görüşüp gelişmeleri değerlendireceğiz" dedi.
 
Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin ADD Kadıköy Şubesi`nde yaptıkları arama da sürüyor. Gürel, "Derneğimizin yasadışı herhangi bir eylemi yoktur. Özgün düşünceleri ve bunu genç kuşaklara aktaran yasaları en iyi şekilde uygulayan bir derneğiz. Herhangi bir şey çıkacağını ummuyorum" dedi.
 
Emniyet yetkililer, gözaltına alınan 7 kişinin kimlik tespiti ve sağlık kontrolünün yapıldığını, işlemlerin tamamlanmasının ardından İstanbul`a götürüleceklerini söyledi.

Cumhuriyet Gazetesi: 
Cumhuriyet Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay`ın gözaltına alınmasından sonra saat 07.30 gibi gazetenin Ankara Bürosu`na gelen Terörle Mücadele Şube Müdürlü ekipleri, burada bazı evrak, belge, doküman ve PC`lere el koydu. Polis, binadan saat 10.40`ta ayrıldı.
 
Aramanın ardından Cumhuriyet yazarı Cüneyt Arcayürek ve gazetenin avukatı Mutluhan Karagöz ortak açıklama yaptı.
 
Arcayürek, operasyonu siyasi olarak değerlendirerek, "Şu anda Anayasa Mahkemesi`nde kapatma davası görülürken, çok yakınında bu tür olayların olması tesadüf değildir" dedi.

Cumhuriyet gazetesinin başta imtiyaz sahibi İlhan Selçuk olmak üzere bu ülkeyi çok sevmekten ve korumaktan başka hiçbir asli amacı olmadığını belirten Arcayürek, "Türkiye Cumhuriyeti`nin bütün kuvvetleri bir araya gelse Cumhuriyet gazetesini yıldıramaz" diye konuştu.

Arcayürek, daha önce de Balbay ile telefonla görüştüğünü ve Balbay`ın "gayet sakinim" dediğini belirterek, "Birşey olmayacağını bildiği için Balbay`ın herhangi bir endişesi bulunmuyor" dedi.
 
Mustafa Balbay`ın üzerinde ismi yazan ajandası, "Balbay-Özkök" yazılı haber belgeleri, kişisel müzik çaları ile diğer bazı evraka tutanakla el konuldu.
 
Cumhuriyet gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay`ın evinde de polis tarafından arama yapıldı.
 
Gazetenin Avukatı Mutluhan Karagözoğlu, "Savcılık ve mahkeme, zapt edilen her tür evrakın İstanbul`a gönderilmesini istedi. 2 diz üstü bilgisayar, bir bilgisayar kasası, CD`ler polisler tarafından tutanakla kayıt altına alındı ve İstanbul`a gönderildi" dedi.
 
Karagözoğlu, arama kararının mahkeme tarafından 29 Haziran`da alınmasına karşın aramanın bu tarihte gerçekleştirilmediğini, özellikle bugüne bırakıldığını savundu.
 
Balbay, Ankara adliyesindeki Adli Tabiplik`te sağlık kontrolünden geçirildikten sonra tekrar Ankara Emniyet Müdürlüğü`ne götürüldü. Balbay, niçin gözaltına alındığı sorularına yanıt vermedi.

Balbay`ın evindeki arama sırasında bölgeye gelen gazeteci Can Dündar, basın mensuplarının "İçeride arama yapıldı herhalde. Süreci anlatabilir misiniz?" sorusuna, "Tam bilmiyorum ne yaptıklarını. Yalnızca sabah 07.00`ye doğru gelmişler. Onu öğrendim. Evde arama yapmışlar. Arama sürecinde kendisi de evdeydi. Çıkışta konuştum, `iyiyim` dedi. `Benim gizleyecek birşeyim yok. Her şey ortada zaten. Gidiyoruz` dedi. Zannediyorum, Adli Tıp`ta muayeneden sonra emniyet aracıyla İstanbul`a götürecekler" yanıtını verdi.

CNN TÜRK`e konuşan Cumhuriyet gazetesi yazarı Ali Sirmen, "Bugün Türkiye Cumhuriyeti`nde durum şudur: Türkiye Cumhuriyeti`nin, laik, demokratik, hukuk devletinin bir İslam Cumhuriyeti olmasına karşı olan herkes çok ciddi bir tehdit altındadır. Bunun ne hukuk devletiyle ne demokrasiyle bir ilişkisi vardır" dedi.
 
Şişli merkeze okuyucu akını
 
Ankara bürosunda sabah saatlerinde arama yapılan Cumhuriyet gazetesinin Şişli`deki merkez binası okurlar tarafından ziyaret ediliyor.
 
Operasyon haberlerinin kamuoyuna yansımasının ardından ellerinde Cumhuriyet gazetesi nüshaları ve Türk bayrakları taşıyan okurlar, gazete binasının önünde toplandı. Bazı sivil toplum kuruluşlarının üyelerininde yer aldığı grup, sloganlar attı.
 
Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Mehmet Faraç, "Ben sadece Cumhuriyetin bir çalışanı olarak, Türkiye`de AKP iktidarı döneminde, muhalif kesimin sindirilmesi ve susturulmasına yönelik bir yılı aşkın süredir bazı operasyonlar yapıldığını görüyorum" dedi.
 
Bu arada "Biz Kaç Kişiyiz Platformu" üyesi bir grup da ellerinde Cumhuriyet gazetesi, Türk bayrakları ve platformun broşürleriyle gazete önüne gelerek slogan attı.
 
Platformun kurucularından Gazeteci Tuncay Özkan, operasyonun hukukun siyasallaştırılması amacıyla gerçekleştirildiğini savundu: "Bunlar, Türkiye`de AKP`nin kapatılması davasının gerçekleştiği gün yapılmıştır. Amaç, AKP`nin kapatılmasıyla ilgili olarak başsavcının yaptığı açıklamaların üstünün örtülmesidir. Ergenekon gündemi yaratılmıştır."
 
Hurşit Tolon:
Emekli Orgeneral Hurşit Tolon, gözaltına alındıktan sonra saat 08.45`te Ankara Adalet Sarayı`ndaki adli tabiplikte sağlık kontrolünden geçirildi.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.008 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
1.004 TL        
EURO
1.003 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.