Anayasa moda dergisi değil bölünmeyi acıyla izliyorum

08.02.2008 - 10:00 | Son Güncelleme :

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, son günlerde, başörtüsü gibi arzu etmedikleri bir konunun tartışıldığını, toplumun bölünmesi, ayrışması ve kamplaşmasını büyük bir acıyla izlediğini söyledi. Hisarcıklıoğlu, Şimdi üzülerek görüyorum, sanki moda dergisiyle Anayasa`mızı eşdeğer konuma getirmeye çalışıyoruz dedi.
Hisarcıklıoğlu, Fethullah Gülen`e yakınlığıyla bilinen STV`de katıldığı bir programda gazetecilerin sorularını yanıtladı. Türban tartışmaları ile ilgili bir soruya cevap veren Hisarcıklıoğlu şöyle dedi:
En çok üzüldüğüm nokta şu; toplumun bölünmesini, ayrışmasını, kamplaşmasını büyük acıyla izliyorum. Rekabetin çok yüksek yaşandığı bir dünyada parçalanmaya, bölünmeye müsait değiliz.
Eğer bereket ve rahmeti bulmak istiyorsak biz bir araya gelmeyi, yaşamayı öğreniyor olmamız lazım. Tersine bizi birbirimizden ayrıştıranları, ayırma noktasına götürenleri de elimizle dışlamalıyız. Aslında bunlar toplumda azınlık. Bir yandan, `2010`da İstanbul dünyanın kültür başkenti ve finans merkezi olacak` diyoruz.
Bir taraftan bakıyoruz ki kayıtdışı yönetimden dolayı ve denetlenmediğinden dolayı, 20 tane vatandaşımızı kaybediyoruz. Bunlar yakışıyor mu?
Sorgulanması gereken asıl konunun, Türkiye`deki kız çocuklarının `OECD ülkeleri içinde eğitimde en alt noktada yer alması` olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu:
Bence bir an önce hayat standardımızı, eğitim standardımızı yükseltmeliyiz. Bugünkü tartıştığımız konuları ve enerji kaybımızı, 1980`lerin tekrarı olarak görüyorum. Toplum olarak enerjimizi, o zaman nasıl boşa harcamışız diyorum. Bu hatamızı 5 sene sonra anladık. Şimdiki yapmış olduğumuz işin de, eğer doğru noktalara odaklanabilirsek, 5 yıl sonra ne kadar büyük bir enerji kaybı olduğunu göreceğiz.


`En garip anayasa olur`

Toplumun, demokraside, laiklikte, sosyal devlet olma ve hukuk devleti olma noktasında anlaştığını dile getiren Hisarcıklıoğlu, bunları değiştirmeye kimsenin ne cesareti ne de niyeti olabileceğini söyledi. Bir hukuk devleti olan Türkiye`de 18 yaşında bir kişinin reşit olduğu ve oy verme hakkı bulunduğunu belirten Hisarcıklıoğlu şunları söyledi:
Şimdi siz ona gelip de bu noktada, `Sen şöyle giyineceksin, böyle giyineceksin` diye tarif edilmemesi gerektiğinde, toplumun büyük bir çoğunluğu anlaşmıştır. Bugün değil de bir 3 ay öncesinde böyle bir problem yok. Şimdi üzülerek görüyorum, sanki moda dergisiyle Anayasa`mızı eşdeğer konuma getirmeye çalışıyoruz.
Bir moda dergisinde insanın giyimi, kuşamı, nasıl bağlanacağı, nasıl örtüneceğiyle ilgili veya giyiminin nasıl olacağı yer alır. Fakat bu konu bir anayasanın içine yerleştirilirse, dünyanın en garip anayasasının ortaya çıkar.

`2007 kayıp yıl oldu, 2008 olmasın`

Ekonomi açısından 2007`nin `kayıp bir yıl` olduğunu belirten ve Türkiye`nin `suni gündemlerle` uğraşmaması gerektiğini ifade eden Hisarcıklıoğlu şöyle dedi:
Her yıl istihdam piyasasına giren kişi sayısı 700 bin. Her 1 puanlık büyüme 100 bin kişiye istihdam demek. Her yıl 700 bin kişiye iş bulmamız lazım. Onun için ısrarla diyoruz enerjimizi boşa harcadık, gelin 2008`de Türkiye gerçek gündemiyle uğraşsın. Türkiye`nin yüzde 7.5`lik büyümeye kilitlenmesi gerekir. Yüzde 7.5 büyürsek, fert başına düşen gelirimiz 2019`da 21 bin dolar. Eğer 4.5 büyümeyi yakalarsak 13 bin dolar. Tercih bizim.

`Kaygı varsa gidermek lazım`

Bu konunun siyasetçiler tarafından çözüleceğini de vurgulayan Hisarcıklıoğlu, Siyaset çözüm üretme sanatıdır. Eğer bir kaygı varsa o kaygıları da gidermek lazım. Kamplaşarak bir yere gidilmez. Burada önemli maharet siyasete düşüyor, toplumsal uzlaşmayı sağlamak zorundalar. Üç ay önce çok samimi fikirleri olan insanların bugün farklı noktalarda düşünüyor olmasında, demek ki bir şey insanları iki parçaya ayırdı. Bunları birleştirmemiz lazım, işte burada iş siyasete düşüyor diye konuştu.



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
995 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.004 TL        
EURO
992 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.