Altut Oldu, Yasasin Alsat.

24.01.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
Dunya piyasalarindayatirimci aliskanliklari buyuk bir degisim gostermeye basladi. Ozellikle de yatirimcinin kabesi olarak taninan Amerikan mali piyasalarinda son 50 yildir tek saglikli yatirim bicimi olarak gorulen uzun vadeli yatirim egilimi yerine kisa vadeye ve `al- sat`a birakiyor. Hisse senedi piyasalari yiginlar tarafindan genelde bir kumar masasi olarak goruluyor. New York borsasi verilerine bakildiginda yatirimcilarin al-sat egiliminin son 10 yil icinde iyice hiz kazandigi ve bu gorusun daha da agirlik kazanmaya basladigi goruluyor. Uzun vadenin en etkili piyasa oldugu New York borsasi`nda 1997 yilinda hisse senedini ortalama elde tutma suresi 8 ayda. Fakat bu rakam ozellikle de teknoloji hisselerinin agirlikta oldugu Nasdaq`ta 1999 yilinda 5 aya kadar geriledi. Hisse senedi bir yana yatirim fonu alaninda da buyu bir kisa vadeye donus egilimi izleniyor. 1990`larin baslarinda yatirim fonlarinin ortalama elde tutulma suresi 11 yildi. Fakat bu rakam 1990`larin sonlarinda 4 yilin altina geriledi. IMKB`nda ise hisse senedini elde tutma suresi neredeyse saatlerle olculuyor. bu nedenle de New York Borsasi`nda elde tutma suresinin 5 ay gibi bir sureye gerilemesi pek de dikkat cekici gorulmeyebilir. FAkat ABD`de kurumsal yatirimcilarin, bireysel yatirimcilara oraninin yuzde 80`e 20 gibi ezici bir agirlikta oldugu dusunulurse durumun onemi ortaya cikacak. Ozel emeklilik fonlari, sigorta sirketleri ve diger kurumsal yatirimcilarla birlikte toplam portfoy yatirimlarinin 8 trilyon dolarlik ABD GSMH`sinin yuzde 50`sine ulastigi dusunulurse de tablo daha da netlesiyor. Sanford bernstein isimli bir arastirma sirketi verilerine gore, 1999 yili icin Nasdaq`taki hisse senetlerinin cevrim oraninin yuzde 221 olmasi bekleniyor. Arastirmraya gore ayni oran NYSE icinse yuzde 120 olacak. Nasdaq`taki yuzde 221`lik oran herhangi bir gelismis ulke borsasinin uc kati. Ayni zamanda bu oran 1990`daki yuzde 88`lik oranin da uc katina cikmis. NYSE`de yuzde 120 olmasi beklenen cevrim orani ise 1990`da yuzde 46 seviyesindeydi. Bunda en buyuk etken olarak da internet uzerinden yapilan hisse senedi alisverisinin git gide artmasi gosteriliyor. telefonla verilen emirlerde komisyon orani 15,20 dolara kadar cikiyor. Fakat bu miktar internet uzerinde yapilan alim-satimlarda islem basina 5 dolar gibi cok ucuz sayilacak seviyelere iniyor. Bu da `al-sat`i ozendiriyor. (YENI BINYIL)


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
995 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.006 TL        
EURO
998 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.