Altında yükseliş bekleniyor!

28.08.2012 - 16:02 | Son Güncelleme :

`FED`in QE3`ü açıklamasından sonra altın fiyatlarında yükseliş bekleniyor`

<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="http://i.bigpara.com/i/55big/altin328x200.jpg">Garanti Yatırım Stratejisti Tufan Cömert, özellikle FED`in yeni bir likidite programı açıklaması durumunda altın fiyatındaki yükselişin hızlanmasını beklediğini söyledi.

Altın piyasasında yaşanan son gelişmelere ilişkin değerlendirmede bulunan Cömert, ABD`den Çin`e kadar birçok ülkede ekonomik aktivitenin giderek yavaşladığını, ekonomileri canlandırmak için yeni destek programlarının uygulamaya konacağı beklentisinin ise altına değer kazandırdığını belirtti.

ALTIN FİYATLARINDAKİ ANLIK DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Bu beklentiler ile altın fiyatının ağustos ayı ortasından itibaren hızla yükseldiğini anımsatan Cömert, ``Özellikle FED`in yeni bir likidite programı açıklaması durumunda altın fiyatındaki yükselişin hızlanmasını bekliyoruz`` dedi.

Global likiditedeki artışın süreceği beklentisinin altına olan ilginin artmasına ve bir süredir yatay seyreden altın fiyatının yeniden yükselmesine yol açtığını kaydeden Cömert, özellikle yatırım amaçlı altın talebinin arttığı piyasada, yatırım fonlarında tutulan girişlerin güçlendiğini, ünlü yatırımcılar Soros ve Paulson`ın da SPDR Gold Trust`daki paylarının yükselttiklerini söyledi.

Yatırımcıların FED`in çok kısa bir zaman içinde parasal genişleme (QE3) açıklayacağına dair beklentilerin birkaç aydır yatay seyreden altına olan ilginin artmasına neden olduğunu ifade eden Cömert, ``Böylece, piyasalardaki likiditenin yeniden artması ile tüm emtia ve altının önemli ölçüde değer kazanması mümkün olacak`` dedi.

Geçen hafta açıklanan FED toplantı tutanaklarının, FED`in yeni bir likidite paketi için hazır olduğunu ortaya koyduğuna dikkati çeken Cömert, ``Ancak bu paketin ne zaman açıklanacağı konusundaki beklentiler net değil. Yatırımcılar Bernanke`nin bu haftasonu Jackson Hole`da yapacağı konuşmada bunun sinyalini görmeyi umuyorlar. Bu konuda net bir sinyal gelirse, altın fiyatının hemen bu ek bilanço büyümesini fiyatladığını göreceğiz`` değerlendirmesinde bulundu.

Global piyasalardaki likidite artışının tek kaynağının FED olmadığını belirten Cömert, şunları kaydetti:

``Yakın zamanda Avrupa Merkez Bankası`nın (ECB) da yeni bir tur parasal genişlemeye gidecek. Çok kısa bir süre içinde ECB`nin yeniden sorunlu ülke tahvillerinde alımlara başlaması mümkün olabilir. Zira Avrupa`nın finansal durumu hala belirsizliğini koruyor ve ufukta da parasal çözümler dışında net bir şey yok. Bu ortam da güvenli limanlara olan talebin güçlü kalmasına yol açacak.``

Merkez bankalarının likidite genişlemesine gitmese dahi altın fiyatlarının yükselebileceğini söyleyen Cömert, ``Ancak bu durumda yeni likidite artışının yaratacağı gibi hızlı bir yükselişten bahsedemeyiz`` dedi.

Fiziksel talep tarafında ise görünümün eskisi kadar parlak olmadığına değinen Cömert, şu değerlendirmede bulundu:

``Dünyanın en büyük altın ithalatçısı olan Hindistan, 2011`de 958 ton altın ithal etmişti. Ancak uzun süredir devam eden Hint rupisindeki değer kaybının etkisiyle bu yıl altın talebinde 250-350 ton arasında bir düşüş bekleniyor. Yani fiziksel talep için bakılması gereken en önemli gösterge bir süre Hint rupisinin seyri olacak.``

Bigpara turuna katılın

Altın fiyatları, döviz fiyatları, dolar, euro, sterlin, canlı borsa, hisse senetleri, hisse fiyatları, dünya borsaları, en çok artan hisseler, en çok azalan hisseler, uzman görüşleri, banka faizleri, VOB, teknik analiz, KAP haberleri


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.018 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.005 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.