Altın yatırımı gücünü sürdürecek

13.02.2008 - 15:35 | Son Güncelleme :

Dünya Altın Konseyi verilerine göre, 2007 yılında altın talebi,2006`ya oranla yüzde 4 artış gösterdi

Dünya Altın Konseyi verilerine göre, 2007 yılında altın talebi, <ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/349altin.jpg" align="right" vspace="5">2006`ya oranla yüzde 4 artış gösterdi.

AA

Dünya Altın Konseyinden yapılan yazılı açıklamaya göre, 2007 yılında altın talebi 2006 yılına oranla yüzde 4 artış göstererek 3 bin 547 tona ulaşırken; talep, dolar bazında 79 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Toplam altın talebi, Çin`de 2006 yılına göre yüzde 26 artış göstererek 326 tona ulaştı ve altın takı talebi de 1997 yılından bu yana ilk kez 300 tonu aşarak 302 tona yükseldi.

Rusya`da altın talebi bir önceki yılın dördüncü çeyreğindeki rakamlara kıyasla yüzde 25 arttı ve Rusya son çeyrekte en hızlı büyüme gösteren ülke oldu.

2007 yılının dördüncü çeyreğinde yüksek ve hızlı değişkenlik gösteren altın fiyatları nedeniyle, altına olan talep, tonaj anlamında önceki yıllara oranla yüzde 17 oranında bir düşüş gösterdi.

Açıklamaya göre, dünyanın en büyük altın pazarı olan ve altın fiyatındaki dengesizliklerinden çabuk etkilenen Hindistan`ın altın talebinde son çeyrekte önemli bir düşüş gözlendi. Ülkede altın talebi, yılın ilk üç çeyreğindeki yüzde 40`lık artışın ardından, son çeyrekte yüzde 64 oranında düştü. ABD`de de altın piyasası, olumsuz yönde etkilendi ve 2006 yılının aynı dönemine göre yüzde 14`lük bir düşüş gözlendi.

Yatırım sektöründe ise 2007 yılının dördüncü çeyreğinde, 8 milyar dolarlık bir altın akışı gözlenirken, bu, son yıllarda ulaşılan en yüksek rakam oldu. Net perakende yatırımı 2007`nin dördüncü çeyreğindeki, 2006 yılının aynı çeyreğine oranla yüzde 39 düşüş göstererek 67 tona geriledi.

2007 yılının üçüncü çeyreğindeki altın borsa yatırım fonlarına yapılan 139 tonluk yatırım yılın son çeyreğinde 78 tona düştü. Yatırımcıların altına dayalı fon kağıtlarına (ETF) gösterdiği rağbet, 2006 yılına oranla yüzde 4 düşerek, 251 tona geriledi.

Endüstriyel altın talebi 2006 yılına kıyasla yüzde 2 artarak, 2007 yılında 465 tona ulaştı. Dördüncü çeyrekte altın talebi bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 2 artış göstererek 77,4 tona yükseldi.

“DOLARIN ZAYIFLAMAYA DEVAM ETMESİYLE, ALTIN YATIRIMI GÜCÜNÜ SÜRDÜRECEK”

Açıklamada, 2007 yılının dördüncü çeyreğindeki gelişmeleri değerlendiren Dünya Altın Konseyi Üst Yöneticisi (CEO) James Burton, “2007 yılında altın talebinde tonaj anlamında yüzde 4`lük bir artış gözlenirken, dolar bazında rekor rakamlara ulaşıldı. Tüm bu gelişmeler Dünya Altın Konseyi olarak bizi çok sevindirdi. Ancak son aylarda gözlenen yüksek altın fiyatları, pazarda zor bir döneme girdiğimizi gösteriyor. Bu rakamlar özellikle altın takı sektörü ve perakende yatırım sektörlerindeki talebi olumsuz yönde etkiliyor” dedi.

Burton, 2008`in ilk çeyreğine ilişkin öngörüsünde ise, şunları kaydetti:

“Altın takı ve perakende yatırım talebi açısından 2008 yılının ilk çeyreğinin kuvvetli olmasını beklemiyoruz. Ancak tüketicilerin ve yatırımcıların altına ilgisinin çok kuvvetli olarak sürdüğünü gözlemlemekteyiz. Fiyatlar dengelendiğinde alıcıların piyasaya döneceğine inanıyoruz. Büyük yatırımcılar açısından, ekonomik ve finans piyasalarında yaşanan endişeler ve doların zayıflamaya devam etmesi ile altın yatırımı gücünü sürdürecektir.”

“2007`DE TÜRKİYE`DE REKOR SEVİYEDE TALEP YAŞANDI”

Dünya Altın Konseyi Türkiye Genel Müdürü Murat Akman da, 2007 yılında Türkiye`de rekor seviyede bir talep yaşandığı ve talebin 2006 yılına oranla yüzde 14 artarak 188 tona ulaştığını kaydetti.

Akman, “Türkiye`de altın piyasalarında 2001 yılından bu yana sürmekte olan hızlı gelişme, 2006 yılında altın fiyatlarındaki hızlı artış ve değişkenlikler sonucunda geçirdiği duraksamayı takiben, 2007 yılında altın fiyatlarının dengelenmesi ve fiyat hareketliliğinin azalması sonucunda, sadece 2006 yılındaki performansı değil 2005 yılındaki toplam piyasa büyüklüğünü de beklediğimiz gibi aşmış ve yeni bir rekor kırmıştır” dedi.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.000 TL        
EURO
1.013 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.