Alışveriş merkezlerinden Sanayi Bakanlığı’na isyan

14.02.2008 - 09:32 | Son Güncelleme :

Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği (AMPD), Büyük Mağazalar Yasa Tasarısı’nda ’rekabete ve ticarete müdahale’ olabileceği endişesiyle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a rapor gönderdi. AMPD Başkanı Nuşin Oral, tasarının şu andaki haline karşı olduklarını söyledi.

BÜYÜK
Mağazalar Yasa Tasarısı’na, Alışveriş Merkezleri ve Perakendecileri Derneği (AMPD), ticarete müdahale edildiği gerekçesiyle tepki gösterdi. Yeni adı ’AVM, Büyük Mağazalar Yasa Tasarası’ olan taslak, 11’inci kez gündeme geliyor. AMPD Başkanı Nuşin Oral, geçen haftalarda Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın Başbakanlığa gönderdiği tasarının bu haline özellikle ticarete müdahale olması nedeniyle karşı çıktıklarını belirterek, Ticarete müdahale edilmesini doğru bulmuyoruz. Karşı çıktığımız noktalarla ilgili hazırlayacağımız raporu önümüzdeki hafta Başbakanlığa sunacağız dedi.

ŞEFFAF HAZIRLANMADI: Diğerlerinden farklı olarak bu taslağın şeffaf bir şekilde hazırlanmadığını da iddia eden Oral, Bakanlık, üzerinde değişiklik yapılmış bu yasa tasarısını uzun süre ellerinde tuttular ve şeffaf davranmadılar. Tasarı hlakkında bize görüş sorulurken tasarının önceki halini gösterdiler ama değişiklik yapılmış taslağı bize vermediler. Biz şu anda Başbakanlık’ta bulunan yasa taslağının son halini bilmiyoruz ve yorum yapamıyoruz açıklamasını yaptı.

BAŞBAKANLIĞA RAPOR: Nuşin Oral, yeni tasarının karşı çıktıkları noktaları ve düzenlenmesini istedikleri bölümleriyle ilgili hazırlık yaptıklarını ve önümüzdeki hafta içinde Başbakanlığa rapor sunacaklarını açıklayarak, Biz bu tasarıdan önce sıkıntılı bir durumda olan KOBİ’lere destek veren tasarıların hayata geçirilmesini istiyoruz. Sektörün hala yüzde 65’lik kısmı geleneksel perakendeden oluşuyor. Önce bu kesime ve KOBİ’lere odaklanılması gerekir diye konuştu.

MÜDAHALEYE KARŞIYIZ: Yasanın üreticiyle ile perakendeci arasındaki ticari ilişkiye müdahale ettiğinin altını çizen Nuşin Oral, şu bilgileri verdi: Ticarete bu kadar müdahalenin yapıldığı bir yasa dünyanın hiçbir ülkesinde yok. Organize perakendenin bizden çok daha ileride olduğu Fransa’da bile, pazarı düzenlemek adına yapılan çalışmalar gelen tepkiler nedeniyle geri çekildi. Yasadaki maddelerin büyük bir kısmı ticarete müdahale.

AVM’ler Avrupa ortalamasının altında

ALIŞVERİŞ Merkezleri ve Perakendeciler Derneği (AMPD) tarafından ’AVMleleştiremediklerimiz- denmisiniz’ sloganıyla düzenlenen ’AVM Standartları Konferansı’nda sektördeki standartlar masaya yatırıldı. Konferansın açılışında konuşan AMPD Başkanı Nuşin Oral, Türkiye’de AVM sayısının çok arttığı iddialarına değinerek, Türkiye’de bin kişiye 53 metrekare düştüğünü bunun AB ortalamasının çok altında olduğunu vurguladı. Oral, diğer iddialarla ilgili şunları söyledi: Hipermarketler tüketici zararına deniyor. Ama fiyat endeksleri farklı durum gösteriyor. Hipermarketlerde yüzde 50’ye varan fiyat avantajı sağlanıyor. Tüketiciler marketlerin pazar günleri kapatılmasına karşı çıkıyor. Toplanan fiş sayısını yüzde 12 artırıyorlar. AVM’ler istihdamı yüzde 54’den fazla artırıyor. ’AVM’lerde yabancı oranı yeni yüzde 33’e çıktı. Ciroların yüzde 60’ı geleneksel perakendeden geliyor. 190 bin satış noktasının sadece 30 bini modern.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.019 TL        
BORSA
1.004 TL        
DOLAR
1.003 TL        
EURO
1.005 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.