Alıcı BC Partners, kaptan köşküne Özaydınlı geçiyor

15.02.2008 - 09:36 | Son Güncelleme :

Koç Holding CEO`su Bülent Bulgurlu, Migros`taki yüzde 50.83 oranındaki Koç hissesinin BC Partners`e, hisse başına 21.85 YTL fiyatla toplam 1.977 milyar YTL bedelle sattıklarını, bu fiyatın Migros`un piyasa fiyatının üzerinde olduğunu vurguladı.
Bulgurlu, dünyada ABD`deki mortgage krizi kaynaklı dalgalanmaya rağmen Migros`un değerinin üzerinde bir bedelle satılmasının önemine dikkat çekerek, Böyle bir ortam içinde Migros`a olan ilgi sadece Migros`la sınırlı kalmıyor bence. Başta Türkiye ekonomisi, onun peşinde Koç Holding, onun peşinde de Migros`a olan güvenin göstergesidir dedi. Borsa uzmanları da Migros`un piyasa değerinin yüzde 11 üzerinde satıldığına dikkat çekti.


Borç ödenecek

Bulgurlu, Migros`un satışı ile ilgili olarak düzenlenen basın toplantısında satışın pazarlık usulü yapıldığını ve satış bedelinin 20 milyon YTL`sinin imza tarihinde, 1.957 milyar YTL bakiye tutarın da devir tarihinde ödeneceğini söyledi.
Elde edilen 1.977 milyar YTL gelirin önemli bir kısmının holdingin Tüpraş alımından kaynaklanan borçlarını kapatacağını belirten Bulgurlu, geriye kalan kısımla da yeni yatırımlar yapılabileceğini söyledi.
Gerekli onaylar alınarak anlaşmanın 3 - 4 ay içinde tamamlanmasını beklediklerini kaydeden Bulgurlu, Koç Holding`in dayanıklı tüketim, enerji, otomotiv ve finansal hizmetler olmak üzere dört ana faaliyet dalındaki çalışmalarına devam edeceğini söyledi.


74.5 milyar YTL ciro

Bulgurlu şöyle konuştu:
Grup, yatırımlarına hız verecek. Yeni projelerimiz dayanıklı tüketim ve otomotiv sektöründe iç pazarda sürekli büyümenin yanında, yeni pazarları içeriyor. Enerji yatırımlarına hazırlanıyoruz.
Bankacılık sektöründe iddialı büyüme projelerimiz devam ediyor. Bazı özelleştirme projeleriyle yakından ilgilenmekteyiz. Stratejilerimizi sürekli güncelleştirerek, gerektiğinde bundan sonra da radikal adımlar atmaktan çekinmeyeceğiz.
Bulgurlu, Koç Holding`in Migros satışına rağmen 2007 yılında kombine olarak 74.5 milyar YTL ciro beklediğini, bu yıl hedefin 81 milyar YTL olduğunu söyledi.
Koç Holding, daha önce de Migros`un yurtdışı yatırımları durumundaki Ramstore`ları ortağı ENKA`ya satmıştı.
BC Partners`a yapılan satışla birlikte, Migros`un piyasa değeri 3.27 milyar dolara gelmiş oldu.

Karar Özaydınlı`nın

Bulgurlu, Bülend Özaydınlı ile ilgili bir soruya karşılık, Bülend Özaydınlı Bey yıllarca beraber çalıştığımız bir arkadaşımız. Buranın CEO`luğunu götürmüş olan bir arkadaşımızdır. Kendisi son derece kıymetlidir, stratejilerimizin bir parçasıdır. Dolayısıyla, kendi vereceği kararlar, edindiği tecrübeler kendisini ilgilendirir diye konuştu. Bulgurlu, gıda perakende sektöründe yüzde 22`lik payı ile lider olan Migros`a kuruluşundan bu yana emek veren başta Vehbi Koç olmak üzere herkese minnetlerini ve teşekkürlerini sundu.

<ımg class="img" alt="hspace=10" src="http://www.milliyet.com.tr/2008/02/15/ekonomi/resim/axeko013.jpg" align="right" vspace="10"> Ortak ve CEO olacak

1990 - 2000 yılları arasında, 10 yıl süreyle Migros`un Genel Müdürlük koltuğunda oturan ve Koç Holding CEO`luk görevinden de Migros`un satışını istemediği için ayrıldığı belirtilen Bülend Özaydınlı, sekiz yıl aradan sonra yeniden Migros`un başına `ortak ve CEO` olarak dönüyor.
Dün sabah saatlerinde İstanbul`da Migros`un satılması konusunda açıklamalar yapılırken, yabancı ajanslar da alıcı şirket BC Partners kaynaklarına dayandırdıkları haberlerinde, Migros`un başına Bülend Özaydınlı`nın getirileceğini duyurdular. Migros`a yapılan bu yatırımın hızlı büyüyen perakende pazarında kendilerine güçlü bir konum sağladığını belirten BC Partners`ın kıdemli yöneticisi Nikos Stathopoulos`a atfen yapılan açıklamalarda, Koç Holding ve Migros`un eski CEO`su Bülend Özaydınlı`nın Migros`un başına getirileceği bildirildi.
Migros`un satışı sürecinde, bazı alıcıların, şirketin ve Koç Holding`in eski CEO`su Bülend Özaydınlı ile temasa geçtikleri konuşulmuş, ancak bu bilgi Özaydınlı ve muhtemel alıcılar tarafından doğrulanmamıştı.
BC Partners tarafından yapılan resmi açıklamada da Turkven ve DeA Capital`in de satın almada azınlık hissedarlar olarak yer aldığı belirtilerek, Koç Holding ve Migros Türk`ün eski CEO`su Bülend Özaydınlı grubun yeni yönetim kurulu başkanı ve ortağı olacaktır denildi.
Migros, bu aşamada resmi olarak BC Partners`ın şirketi Moonlight`a devredilecek. Ancak alıcı üç ortağın yeni bir şirket kurarak devrin yeni şirket üzerinden gerçekleştirilmesi de gündemde. Özaydınlı da bu şirkete hissedar olarak katılacak ve Migros`un ortağı olacak.

<ımg class="img" alt="hspace=10" src="http://www.milliyet.com.tr/2008/02/15/ekonomi/resim/axeko014.jpg" align="right" vspace="10"> BC Partners, çağrı yapacak

BC Partners`ın alımının finansmanını Garanti, İş Bankası ve Vakıfbank yapacak. Anlaşmanın tamamlanmasının ardından küçük yatırımcılara yönelik borsada çağrıda bulunulacak. BC Partners, daha sonra ortak olarak Turkven ve DeA Capital`i alacak. DeA Capital`in Migros hisselerinin bir kısmı için BC Partners`e 256 milyon dolar vereceği belirtildi.
BC Partners: Cenevre, Hamburg, Londra, Milan, New York ve Paris`te işletilen uluslararası özel bir sermaye fon şirketi. 20 yılda dünya genelinde 66 firmayla yaptığı yatırımların toplam değeri yaklaşık 61 milyar euro`yu buluyor.
En son yatırımlarının içinde Intelsat, Brennag, Amadeus, Hyatt Regency, Dometic, Picard Surgeles, SEAT Pagine Gialle ve Unity Media bulunuyor.
Turkven: Türk girişim sermayesi şirketi olan Turkven`in 6 ortağı var. Bunlar IFC (Dünya Bankası), Finansbank`ı satın alan Yunan NBG, DEG (Alman Kalkınma Bankası), FMO (Hollanda Kalkınma Bankası), TTGV (Türk Teknoloji Geliştirme Vakfı) ve EIB (Avrupa Yatırım Bankası).
Turkven bugüne kadar Uno, Intercity, Provus ve Pronet gibi şirketlere yatırım yaptı. Turkven girişim sermayesi ve gayrimenkul alanlarında 700 milyon dolarlık fon yönetiyor.
DeA Capital: Hisseleri Milano Borsası`nda işlem gören bir özel sermaye yatırım fonu şirketi. Hisselerinin yaklaşık yüzde 58`i De Agostini SpA`nin elinde bulunuyor.
30 Eylül 2007 itibariyle Dea Capital`ın konsolide net sermayesi 862 milyon euro ve tamamlanmış yatırımlarının değeri 463 milyon euro`yu buluyor.

Satış arabalarıyla başladı, 961 mağazaya ulaştı

İsviçre Migros Kooperatifler Birliği ve İstanbul Belediyesi`nin girişimi ile 1954`te kurulan ve yolculuğuna İstanbul`da tüketim maddelerini tüketicilere 45 satış arabasıyla ulaştırarak başlayan Migros, bugün yurtiçi hem yurtdışı olmak üzere 961 mağaza sayısına ulaştı.
Çoğunluk hisseleri 1975 yılında Koç`a devredilen Migros, 1989 yılı sonunda 2 büyük ilde 34 mağazayla hizmet vermeye başladı ve 1991 yılında halka açıldı. Şirketin şu anda yüzde 49`u halka açık bulunuyor.


1996`da yurtdışına açıldı

Migros elde ettiği deneyimle uluslararası pazarlarda yer alma ve genişleme kararını ilk kez 1996 yılında Bakü`de açtığı Ramstore ile gerçekleştirdi. Bu yatırımını 1997`de Rusya, 1999`da Kazakistan, 2000`de Bulgaristan, 2005`de Makedonya ve 2006`da Kırgızistan izledi.
2005 yılında Tansaş`ı satın alarak büyük bir birleşmeye imza attı.
Migros Türk yurtiçinde müşterilerine Migros, Tansaş, Şok, Macrocenter, Kangurum formatları ile hizmet sunarken geçen eylül ayında format zenginliğine bir yenisini ekleyerek, içinde mutfağı, satın alınan malın tüketilebildiği kafeyi, istenilen karışımda taze sıkma meyve/sebze suyunun hazırlandığı 5M hipermarketleri müşterileri ile tanıştırdı.
Yurtdışında da Azerbaycan`da 3, Kazakistan`da 9, Kırgızistan`da 1, Makedonya`da 2 olmak üzere 15 Ramstore`u bulunuyor. Koç Holding Rusya`daki Ramstore`ları ENKA`ya satarak, Rusya operasyonundan çıkılmıştı.
2007 yılı sonu itibariyle yurtiçi mağaza sayısını 938`e çıkarmayı başaran Migros Türk, 576 bin metrekare net satış alanına sahip. 2007 sonu itibariyle 220 Migros, 247 Tansaş, 460 Şok, 3 5M, 8 Macrocenter tüm Türkiye`de hizmet veriyor. Böylece Migros 2007 yılında haftada ortalama 3 yeni mağaza açma deneyim ve altyapısına sahip. Migros 2008`de yurtiçi mağaza sayısını 946`ya yükselterek, yurtdışı ile toplam 961 mağaza sayısına ulaştı.

Şok ve Sanal Merkez de satıldı

Hisse devri gerçekleşmeden önce Migros`un aktifinde bulunan Koçtaş, Tat Konserve, Tanı Pazarlama ve Entek hisselerinin tamamı Koç Holding tarafından, Şok ve Sanal Merkez`de Koç`un sahip olduğu hisseler ise Migros tarafından satın alınacak.
Bu arada Migros`un bünyesindeki bütün gayrimenkul ve alışveriş merkezleri de BC Partners`e devroluyor. Satışa, Migros`un daha önce ENKA`ya sattığı Rusya Ramstorlar dışındaki, halen elinde bulunan 15 Ramstore da dahil.
Koç Holding`in Migros hisselerinin satışı için sözleşme imzaladığı açıklamasının ardından Migros hisselerindeki değer kaybı yüzde 3.54`ü buldu. Koç hisseleri yüzde 1.69 değer kazandı.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.008 TL        
BORSA
1.000 TL        
DOLAR
999 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.