AlAhli Bank, 1 milyar dolara Türkiye Finans’ta patron oluyor

18.07.2007 - 09:39 | Son Güncelleme :

Ülker ve Boydak Grubu’nun ortak olduğu Türkiye Finans Katılım Bankası’nın yüzde 60’ı, 1 milyar 80 milyon dolara AlAhli Bank olarak da bilinen Suudi NCB’ye (National Commerce Bank) satılıyor. Bankanın mevcut ortakları Ülker ve Boydak Grubu, satışın ardından yüzde 20’şerlik pay ile ortaklıklarını sürdürecek.

SEÇİME
dört gün kala, Türk bankacılık sektörünün bu kez ’faiz haram’ bölümüne Suudi Arabistan’dan yabancı sermaye ilgisi gündeme geldi. Suudi Arabistan’ın aktif toplamı açısından en büyük bankası olan The National Commercial Bank (NCB), Ülker ve Boydak gruplarının ortaklığındaki katılım bankası (faizsiz banka) Türkiye Finans’ın yüzde 60 hissesini 1 milyar 80 milyon dolara satın alıyor. Söz konusu satış işlemiyle tamamına 1.8 milyar dolar fiyat biçilen Türkiye Finans’ın 124 şubesi ve 2 bin 200 civarında çalışanı bulunuyor. Ülker Grubu ve Boydak Grubu’nun bankadaki yüzde 20’şerlik stratejik ortaklıkları sürecek. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun onayına tabi olarak 2007 sonuna kadar tamamlanması planlanan satın alma sonrasında, bankanın isminde ve yönetiminde bir değişiklik olmayacak.

NCB’NİN DIŞA AÇILIMINDAKİ İLK ADIM: NCB Yönetim Kurulu Başkanı Şeyh Abdullah Bahamdan, NCB’nin 60 yıllık tarihe sahip çok önemli bir banka olduğunu belirterek, Türkiye Finans’ı satın almasının NCB’nin Suudi Arabistan dışına açılma politikasının ilk adımı olduğunu söyledi. Bölgede finansal hizmet vermede en önemli grup olma hedefleri bulunduğunu dile getiren Bahamdan, İki bankanın ortaklığı ile iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari bağlar daha da güçlenecek. Ekonomik ilişkiler daha da gelişecek dedi. Bahamdan, Türkiye’ye yatırım kararını Türkiye’nin 2001 yılından beri gösterdiği ekonomik büyümeyi göz önüne alarak verdiklerini aktararak, Türkiye’ye finansal hizmetler konusunda iyi fırsatlar sunacaklarına kaydetti.

İŞ FIRSATLARI GELİŞECEK: NCB CEO’su Abdulkareem Abu Alnasır ise Türkiye’nin önemli bir ülke olduğunu belirterek, bu satın almayla iki ülkenin iş dünyası arasında köprü kurmayı hedeflediklerini ve iki ülkeye iş fırsatları getireceklerini ifade etti. NCB’nin katılım bankacılığında 17 yıllık deneyimi bulunduğunu aktaran Alnasır, Türkiye’de finans sektöründe önemli aktör olacaklarını kaydetti. Alnasır, Türkiye’de finansal alanda ciddi potansiyel <ımg alt="/_newsimages/3752304.jpg" src="http://www.hurriyet.com.tr/_newsimages/3752304.jpg" align="right">gördüklerini de vurgulayarak, Suudi Arabistan’daki katılım bankacılığı alanındaki deneyimlerini Türkiye’ye aktaracaklarını kaydetti.

17 TEKLİF ALDIK, NBC’Yİ SEÇTİK: Türkiye Finans Katılım Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Boydak da, 2005’den beri kendileriyle ilgilenen NBC’nin ortaklığının TKB’ye güç katacağını dile getirerek, yeni ortaklarının kendilerini uluslararası piyasalarda daha rekabetçi noktalara taşıyacağını vurguladı. Boydak, bankanın stratejik ortak arayışına 13 Mart’ta başladığını bu süreçte 17 teklif aldıkları bilgisini verdi.

Fiyat 130 milyon dolar artabilir

TÜRKİYE Finans Kurumu (TFK) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Boydak, anlaşmanın gerekli onayların alınmasının ardından yıl sonuna kadar tamamlanmasını beklediklerini ve fiyatın 2007 kárı ile birlikte revize edilerek 120-130 milyon dolar daha artacağını tahmin ettiklerini söyledi. Boydak, bu fiyatın 5.8 defter değeri çarpanı anlamına geldiğini ve bunun da Türkiye’de bugüne kadar yapılan banka satışlarında en yüksek çarpan sayısı olduğunu vurguladı. Yıl sonunda yapılacak revizyon ile birlikte çarpan sayısının 6 dolayına yükselmesi bekleniyor.

Finanstan çıkmayacağız

MUSTAFA
Boydak, TFK’da kendi hisselerini azaltarak yavaş yavaş finans sektöründen çıkıp çıkmayacakları konusundaki soruya, Bankanın satışı dört aylık süreci aldı. Yüzde 50-50 ortaklık düşünüyorduk, sonra bunu değiştirdik. NCB’nin yapısı çok etkileyiciydi. Ortadoğu’nun en büyük bankası. Finanstan çekilme gibi bir düşüncemiz yok cevabını verdi.

NCB, Ortadoğu’nun en büyük bankası

THE National Commercial Bank (NCB) aynı zamanda AlAhli Bank olarak da biliniyor ve sermaye bakımından ülkenin ve Ortadoğu’nun en büyük bankası. 1953 yılında Kraliyet Kararnamesiyle 8 milyon dolar sermaye ile kurulan NCB, kollektif şirket olarak faaliyet gösterirken, sonraki yıllarda kabineden çıkan karar ve Krallığın emri ile borsa aracı kurum şirketine dönüştürüldü. 1999 yılında Suudi Arabistan Maliye Bakanlığı’nın Kamu Yatırım Fonu (PIF) aracılığıyla bankanın çoğunluk hisselerini hükümet satın aldı. Aynı yıl Abdullah Salem Bahamdan’ın başkanlığında yeni yönetim kurulu oluşturuldu ve bankanın sahipleri ile yöneticileri birbirinden ayrıldı.

Anadolu-Family birleşti, Türkiye Finans oldu

TÜRKİYE
Finans Katılım Bankası’nın geçmişi, Faisal Finans, Family Finans ve Anadolu Finans kurumlarıyla başlıyor. 1984 yılında İstanbul’da kurulan Faisal Finans, faizsiz bankacılık hizmetine 1985’de başladı. Mayıs 2001’de kurum hisselerinin yüzde 38.82’si Sabri Ülker tarafından devralındı ve ismi Family Finans Kurumu oldu ve sermayedeki payı yüzde 98.63’e ulaştı. Kayserili işadamlarının kurduğu Anadolu Finans ise 1991’de faaliyete başladı. 1999’da kurum Boydak Grubu’na geçti. Anadolu Finans ile Family Finans, 2005’te birleşti ve Türkiye Finans Katılım Bankası oldu.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.005 TL        
DOLAR
1.010 TL        
EURO
1.016 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.