Al Gore Mahkemede Kazandı

23.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

ABD`de başkanlık seçimlerinde son sözü Florida Yüksek Mahkemesi söyledi. Gore`un lehine bir kararla oyların elle sayımına onay veren mahkeme, sonuçların eyalet seçim sorumlusuna gönderilmesi için 27 Kasım tarihini belirledi. Gore adına büyük zafer anlamına gelen Florida Eyalet Mahkemesi kararını, mahkemenin sözcüsü Craig Waters açıkladı.



ABD başkanlık seçiminde kilit rol oynayan Florida Yüksek Mahkemesi, önceki gün Florida ilçelerinde elle sayımın devam edebileceği ve sonuçların 27 Kasım tarihi TSİ 16.00`ya kadar Florida Seçim Sorumlusu Katherine Harris`e iletilmesine karar vererek Cumhuriyetçiler`e ağır bir darbe indirdi. Cumhuriyetçi Parti Başkan Adayı George W. Bush`un Florida gözlemcisi ve eski ABD Dışişleri Bakanı James Baker, Oyunun ortasında kuralları yeniden yazamazsınız diye karara tepki gösterirken, karardan son derece memnun olan Al Gore Cumhuriyetçi delegelerin kendisine oy vermesini kabul etmeyeceğini söyleyerek başkan seçileceğine olan güvenini sergiledi. Mahkemenin her oyun öneminin altını çizdiği kararı, oy verme işlemi sırasında tam olarak delinmeyip yalnızca bir kabarık durumda olan oy pusulalarına `kritik önem` kazandırdı. Cumhuriyetçiler bu oyların geçersiz olması gerektiğine ısrar ediyorlar.


6`sı Demokrat biri bağımsız olan yedi üyeli Mahkeme, pazartesi günü, Florida ilçelerinde elle sayımın devam edip edemeyeceğine ilişkin anlaşmazlığı sonuca bağlamak üzere tarafların avukatlarını ve savunmalarını dinlemişti. Halen Florida eyaletinde 930 oyla Cumhuriyetçi Parti başkan adayı George W. Bush önde görünmekle birlikte, Florida`nın üç ilçesinde devam eden elle sayım sonuçları Gore`un lehine sonuçlanabilir. Cumhuriyetçi Parti, Demokrat Parti ağırlıklı seçim kurulları olan bu Florida ilçelerinde elle sayım yapılması halinde, hile karışabileceği endişesini dile getiriyor.


CUMHURİYETÇİLER; KURALLAR YENİDEN YAZILAMAZ;

Cumhuriyetçi Parti Başkan Adayı George W. Bush`un Florida gözlemcisi ve eski ABD Dışişleri Bakanı James Baker, Oyunun ortasında kuralları yeniden yazamazsınız. Florida Yüksek Mahkemesi`nin yaptığı budur. Mahkeme, Florida yasalarını yeniden yazdı ve seçilmiş yetkililerin görevlerini zorla elinden aldı. Bu son derece adaletsiz bir durumdur ve bu adaletsizliği düzeltmek için de gerekeni yapacağız dedi. Ancak Baker, ısrarlı sorulara karşın, kararı temyiz edip etmeyeceklerine ilişkin kesin bir bilgi vermedi. Baker, Florida`nın seçilmiş yetkilileri, yasaların yeniden yazılmasına itiraz ederek, mahkemede hak arayışına girerse bunun kendilerini şaşırtmayacağını da söyledi. James Baker, Florida`da zaten bir kez sayım yapıldı. Mahkeme, bu sayım sonuçlarını da tanımıyor. Bu da hiç adil değil. Şimdi hangi oy pusulalarının geçerli sayılacağı önem kazandı. Sayım standardı değişmezse, Bush yine Florida`da önde olacak dedi.


Baker, bu sözleriyle, kabartma oy denilen ve oy pusulasındaki deliğin tam olarak delinmediği, ancak hafif bir kabartı işaretinin bulunduğu, geçerliliği tartışmalı oylara işaret etti. Siyasi gözlemciler de, bundan sonraki tartışmaların, kabartma oyların sayılıp sayılmayacağı üzerinde olacağını belirtiyorlar. James Baker, Demokratların kontrolündeki Florida ilçelerinde, geçerli oy pusulası standardına uymayan, yani içinden gün ışığı geçmeyen, hiçbir delik bulunmayan oyların geçerli sayılmasının kabul edilemez olduğunu kaydetti. Florida`da elle sayıma devam eden ilçelerde, kabartma oyların da geçerli sayılacağı belirtiliyor.


GORE, BAŞKAN GİBİ KONUŞTU;

Florida Yüksek Mahkemesi`nin elle sayıma destek veren kararının ardından hemen bir basın toplantısı düzenleyen Al Gore`un ise, karardan memnuniyetini ifade ederken, güveninin arttığı ve tıpkı başkan olmuş gibi konuştuğu görüldü.
Siyasi gözlemcilere göre, bu karar Gore için gerçek bir dönüm noktası oldu. Gore, bu zamana kadar Cumhuriyetçi Parti`ye, Daha sonuç belli olmadan geçiş sürecinden bahsetmek yakışıksız uyarısını yaparken, mahkeme kararının ardından ilk kez, Geçiş süreci çalışmalarına her iki taraf da başlamalı dedi.
ABD başkan yardımcısının, ülkede birlikten bahsetmesi ve Bush`a uzlaşma önermesi, üstelik bunların ardından, 18 Aralık`ta toplanacak Seçici Kurul`da, Bush`a oy vermeye söz verdiği halde herhangi bir delegenin kendisine vereceği oyu kabul etmeyeceğini açıklaması, ABD Başkanı olacağına dair büyük bir inancın ifadesi olarak değerlendirildi. Seçici Kurul, 18 Aralık`ta toplanarak, resmen ABD Başkanı`nı seçecek. Bush, Florida eyaletinde kazanarak 25 seçici oy alsa bile, 18 Aralık`ta toplanacak Seçici Kurul`dan iki kişinin oyunu Bush yerine Gore`a vermesi, Texas Valisi`nin başkanlığı kaybetmesine neden olacak. (FİNANSAL FORUM)



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
999 TL        
BORSA
998 TL        
DOLAR
1.004 TL        
EURO
1.005 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.