AKP’li tersane patronundan ’işçiler neden öldü’ itirafı

22.02.2008 - 09:15 | Son Güncelleme :

İşçi ölümleri yüzünden gündeme oturan Tuzla tersanelerinden birinin patronu, AKP İstanbul Milletvekili ve TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı Hasan Kemal Yardımcı, Sektör ani gelen talep patlamasına hazırlıksız yakalandı. Araba hızlı gidiyor, ama sektör güvenlik açısından zayıf kaldı dedi.

BİRBİRİ
ardına ölümlerin meydana geldiği Tuzla tersanelerinin sahiplerinden AKP İstanbul Milletvekili ve TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı Hasan Kemal Yardımcı, Bizimkilerin de duyarsızlığı oldu diyerek, sektörün güvenlik açısından zayıf kaldığı itirafında bulundu. Yardımcı, tersanelerdeki işçi ölümleriyle ilgili Hürriyet’e şu çarpıcı açıklamalarda bulundu:

TERSANELER AÇILMALI: Sanayicilerimizin gerekli duyarlılığı gösterip, kamuoyunu aydınlatma noktasında bence biraz geç kalıyorlar. Şeffaf olunmalı, isteniyorsa işyerleri gösterilmeli, varsa bir sıkıntı meydana çıkarılmalı. Bu sıkıntı çözülürse bu sektör kurtulur, aksi halde yerin dibine batırılıyor, ölüm sektörü olarak gösteriliyor. Kim gelmek istiyorsa, ben buyum diyeceksin, bu dünyanın sonu değil ki.

ARABA HIZLI GİDİYOR: İş güvenliğinde sıfır müsamaha, taviz olmalı. Bu sektör, Türk ekonomisinin gelecekte can simidi olacak. Bu sanayinin önemini idrak edeceğiz. İşimizi, kapasitemizi arttırırken dikkat edeceğiz. Bu araba hızlı gidiyor, bunun usulüne göre frenleri, direksiyonu kontrol edilmeli. Çünkü, talebe bağlı olarak ciddi bir kapasite artışı var, bu ani gelişme, büyüme karşısında sektör güvenlik açısından biraz zayıf kaldı.

PİYASADAN TOPLAMA ELEMAN: Sektörde bir patlama var. Gemi inşaasında talep patlaması oldu. Ama sektör buna hazırlıksız yakalandı. Bunun zamanında planlaması yapılamadı. Özellikle eleman noktasında çok geride kaldık. Piyasadan toplama elemanlarla çalışma durumları ortaya çıktı. Ama geç kalınmış değil. Bir deniz meslek lisesi dört yılda mezun verir, bu okullarda gemi inşa bölümleri açılırsa sektörün ihtiyacı karşılanmış olur. Çünkü, 26 tane deniz meslek lisesinden sadece üçünde gemi inşa bölümü var. Sektör sadece Tuzla’dan da ibaret değil, Tuzla’daki 40 tersaneye ek Türkiye’nin diğer bölgelerinde 140 tane yenisi daha geliyor. Ayrıca, Haliç ve Camialtı’na hizmet veren Haliç’teki Gemi Yapım Meslek Lisesi’nden bir tane de çok acele Tuzla’ya açılmalı.

SANAYİCİLERE BASTIRIYORUM: Sanayicilerimize bastırıyorum, denize sahili olan illerde deniz meslek liseleri yaptırılıp devlete bağışlanması için. Bunları yaptıracağız. Sanayicilerimizin niyeti kötü değil, mesela Tuzla’da bir hastane yaptırdılar, yakında açılacak. Buna benzer başka sosyal projeler de hayata geçirilecek. Milli Eğitim Bakanlığı da bunu destekliyor. Hatta, Endüstri Meslek Liseleri’ne güverde ve makina bölümleri açılacak. Bakanlık eğitimci, sektör de ekipman desteği yapacak.

BİZİMKİLERİN DUYARSIZLIĞI: Ama sektörde sertifikasyon çalışmalarına önem verilmeli. Sertifikalı gemi sertifikasız işçi ile yapılmamalı. Şu anda tümüyle olmasa da, zaman zaman sertifikasız işçiler de sektörde çalışıyor. Bizimkilerin de duyarsızlığı oldu. Ölümün olduğu yerde biraz durmak lazım. Bunda, sektördeki eleman sıkıntısı da etkili oluyor. Yeni yapılan tersaneler, Tuzla’daki deneyimli taşaronu, personeli çekiyor. Yerine de acemi personel geliyor. Buna acilen önlem alınmazsa, toplama takım belki günü kurtarır ama Laleli pazarı gibi unutulur gideriz.

Gemi yapımında sorunlar ve ölümler önergesi verdiler

AKP’den 24 milletvekili, Tuzla tersanelerinde yaşanan ölümler ile gemi inşa sektörünün sorunları için Meclis Araştırma Önergesi verdi. TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Hasan Kemal Yardımcı ile 23 milletvekili tarafından Meclis Başkanlığına verilen önergede, dünya denizciliğinde yaşanan canlanmaya paralel olarak Türkiye’de de gemi inşa sektöründe büyük gelişmeler olduğu belirtildi. Önergede, dünya gemi inşa sipariş defteri son üç yılda yüzde 89 büyürken, Türk tersanelerinde yüzde 360 büyüme sağlandığına işaret edildi. Önergede, işverenin iş sağlığı ve iş güvenliği kurallarına, ağır ve tehlikeli işler yönetmeliğine uyulup uyulmadığının tespit edilmesi halinde gerekli yaptırımların uygulanıp uygulanmadığının araştırılmasının gerektiği ifade edildi. Yaşanan ölüm olayları, gelişen Türk gemi inşa sanayi ve denizcilik sektörünün sorunlarının araştırılması, istihdam, eğitim, kapasite, iş sağlığı ve iş güvenliği, can ve mal güvenliği konularında alınacak önlemlerin tespiti amacıyla Meclis Araştırması açılması istendi.

Önce ölümleri önleyelim, iş güvenliğine özenelim

HASAN Kemal Yardımcı, Önce ölümleri düzeltmeliyiz. Bu memlekette kanunlar var, iş güvenliğine uymayanlar tespit edilsin, bunlar saklanmasın. İş güvenliğine uymayanlar cımbızla ayıklanıp cezalandırılmalı. Cezalar da o işin eğitimine harcanmalı. Ceza olarak, ’eğitim sertifikasyon merkezi açacaksın, hiçbir sertifikasız işçin kalmayacak’ diyeceksin. Yani, ’100 bin lira ceza verdim, kapattım’ da çözmüyor. Sıfır müsamaha olmalı dedi.

Benim tersanemde ölümlü kaza yaşandı, şimdi yok

HASAN Kemal Yardımcı, Benim tersanelerimde eskiden ölümlü kaza olmuştu. Yakınlarda olmadı. Bu konuda kararlar, tedbirler alıyoruz, ama bunlar da iş kazalarını önler diye bir şey yok. Ama bizim gönlümüz, vicdanımız rahat olsun. Tedbirimizi alalım, bu konuda kusur etmeyelim. Kazaları da dünya standartlarının altına çekmemiz lazım. İdeali, Kore ve Japonya gibi olabilmek diye konuştu.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.009 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
1.004 TL        
EURO
1.000 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.