AKP `kapatılmazsa` piyasalar ne olur

17.07.2008 - 17:18 | Son Güncelleme :

Piyasaları derinden etkileyen AKP hakkında açılmış kapatmadavasının kararı kapatılmama yönünde çıkarsa tepkilerin boyutunu tahmin etmek zor

Piyasaları derinden etkileyen AKP hakkında açılmış kapatma  <ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/349imkbborsa.jpg" align="right" vspace="5">davasının kararı kapatılmama yönünde çıkarsa tepkilerin boyutunu tahmin etmek, en az AKP kapatılmış Türkiye`yi tahmin etmek kadar zor.

Murat TURAN / REFERANS GAZETESİ

Böylesi bir ortamda; piyasanın risk primi, belirsizliğin boyutu ile doğru orantılı olarak hareket edecektir. AKP`nin kapatılması belirsizlikleri marjinal noktaya çekerken, kapatılmaması yönünde alınacak bir karar ise nispeten sis bulutunu dağıtacaktır. Unutulmaması gereken ise, bugüne kadar kapatma davası açılan hiçbir partinin kapatılmaktan kurtulamamış olmasıdır.

Burada kapatılma davasının sonucu kadar mahiyeti de önem kazanmakta. Kararın derecesi aynı zamanda belirsizliğin derecesini de belirleyecek bir unsur. Parti kapatılmasa da alacağı olası cezalar karşısında Meclis`ten erken genel seçim kararı çıkarılması, muhtemel seçenekler arasında görülüyor. Seçimlere gidilmesi için ise sonbahar ayları uygun olabilir. Belki de erken yıpranmış AKP, Tayyip Erdoğan başkanlığında tekrar seçime gitmekle en mantıklı hareketi yapabilir. Bu senaryo ise adeta piyasaları coşturabilir.
 
Erken seçim sonrası

Bu kısa süreç içerisinde, siyasette rakipsiz gibi gözüken AKP`nin alternatifi bir oluşumun gerçekleşmesi söz konusu değil. Dolayısıyla piyasa, AKP`nin tekrar tek başına göreve geleceğini satın almaya başlayacaktır. Nitekim 170 milyar dolar toplam borcu olan özel sektör, nispeten kuvvetsiz bir hükümet ya da koalisyon istemeyecektir. Doğal olarak borç batağındaki vatandaş da benzer tutumu takınacaktır.

Bugüne kadar piyasa dostu, güçlü tek parti hükümeti ister istemez yine sıcak paranın odağı olacaktır. Bu kadar yüksek faiz ödeyen başka bir yükselen piyasayı bulamayacaklarına göre bu konuda tereddüt yok. Finansal risklerin algılanmaması sıcak para ile sağlanabilir. Türkiye`de olduğu gibi düşüşlerin uzun, yukarı hareketlerin kısa sürdüğü bir piyasada bir anda ciddi primler söz konusu olabilir.

Burada sorun eski AKP de olsa, seçimle tekrar başa gelebilecek AKP de olsa rejim ile olan kavga yeni bir boyut kazanacaktır. Ergenekon gibi kamuoyunda fazla taraftar bulamamış dava ile ilgili gelişmelerin muhatabı yine AKP olarak görülecektir. AB ile kötüleşen ilişkiler, Kuzey Irak ve Kürt sorunu, Kıbrıs, ABD-İran sorunu gibi masanın üzerinde bekleyen problemler ise baş ağrıtmaya devam edecektir.
 
Her şeye rağmen yurtdışı

Ancak ekonomi ve piyasalar üzerinde en etkili olması beklenen gelişmeler yine yurtdışı ağırlıklı olacak. Yurtdışında yaşanan kredi krizinin her geçen gün kötüleşmesi, düzeltmeyi 2010 yılına bırakabilir. Bunun anlamı; Türkiye en az 18 ay daha dünyadan gelecek olumsuz haberlerden etkilenecek. Yabancıların borsanın yüzde 70 civarındaki bir kısmını ellerinde tuttuklarını düşünürsek içerideki gelişmeler ne olursa olsun dışarının üstüne çıkamayacak. Zaten yeterli yerli yatırımcının olmadığı kötü bir piyasada milyarlarca dolarlık portföyü öyle bir-iki ayda satmak olası değil. Sonuçta AKP kapatılmasa bile belki borsa biraz olsun yaralarını sarabilir ancak büyük ihtimalle hayal kırıklığı yaratmaya devam edecek.

Faizler enflasyonun 10 puan kadar üzerindeyken, sıcak paranın çekim noktası olması kaçınılmaz olacaktır. Belirsizliklerin azalması risk primini de düşüreceği için faizler 20`li rakamların biraz altına gevşemesi muhtemeldir. Halihazırda, kamu ve bankalar dışındaki bono tahvil portföyünün yarısı yabancıların elinde. Bankacılık sektörümüzün yüzde 40`ta yabancıların kontrolünde olduğunu hesaplarsak yine ağırlık yurtdışı piyasalara kayıyor.

Bu kadar sıcak para ve yüksek faiz ile dövizin hareket etmesi için oldukça ters işlerin olması gerekiyor. Petrol fiyatları ve gıda fiyatları bu kadar hızlı yükselmeye devam ederken, cari açık, enflasyon gibi sorunlarla kur riski artan bir ülkede yatırımları kalıcı olarak artırmaları beklenmemeli. Belki inanmak çok kolay gözükmüyor ama, sanki kapatılma davasında çıkabilecek olumsuz bir sonuç henüz fiyatların içinde değil!
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.007 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.000 TL        
EURO
1.003 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.