Airbus: Türkiye krizi kısa sürede aşacak

26.06.2001 - 00:00 | Son Güncelleme :

Dünyanın en büyük yolcu uçağı üreticilerinden Airbus`ın Başkan Yardımcısı Habib Fekih, Türkiye`deki ekonomik krizin kısa sürede aşılacağını belirterek ‘‘Krizin etkilerinin beklediğimiz kadar keskin değil’’ dedi.


Avrupalı yolcu uçağı üreticisi Airbus Industrie`nin satış ve iş geliştirmeden sorumlu Başkan Yardımcısı Habib Fekih, Türkiye`deki ekonomik krizin kısa sürede aşılacağını belirterek ‘‘Krizin etkilerinin beklediğimiz kadar keskin değil. Dinamik Türkiye ekonomisi kısa sürede kendini toplayacak’’ dedi.


İstanbul`da düzenlenen Airbus basın toplantısında konuşan Habib Fekih, şirketin dünya pazar payı ve Türkiye`ye bakışı hakkında bilgi verdi. Son yıllarda Airbus`ın önemli bir atılım yaptığının altını çizen Fekih, Amerikalı rakibi Boeing ile 100 koltuktan fazla uçak pazarında yarı yarıya pay aldıklarını söyledi. Geçen yılı 520 uçak siparişi aldıklarını belirten Fekih, geçen hafta düzenlenen Paris Havacılık Fuarı`nda açıkladıkları 175 uçak siparişyle birlikte bu yıl pazar paylarını artırmayı umduklarını vurguladı.


Airbus`ın Türk pazarına 1984 yılında THY`nin satın aldığı A310`larla girdiklerini söyleyen Fekih halen A300, A310, A321 ve A340 tipi 32 adet uçağın aralarında THY`nin de bulunduğu 5 ayrı havayolu şirketi tarafından kullanıldığının altını çizdi. Özellikle THY`nin çok iyi kullanıcı olduğuna dikkat çeken Habib Fekih, ‘‘THY A340`ları ilk uçuran havayollarından biri. 1993`den bu yana Amerika, Uzakdoğu ve Afrika uçuşlarında kullanılıyor. THY şu anlık küçülmeye gitsede 1-2 yılda kendini toplayıp filosunu özellikle uzun menzilde yenilecek, büyüme devam edecek. Bu konuda çalışmalarımız sürüyor’’ dedi.


THY ÖNEMLİ MÜŞTERİ


THY`nin özelleştirilmesine de değinen Fekih, ‘‘Biz THY şu formülle özelleşsin, ya da illa özelleşsin demiyoruz. Her havayolunun durumu ve şartlara bağlı olarak özelleştrime yapılıyor. Bazılarında kontrol hükümette oluyor. Bazı havayolları ise tamamen satılıyor. THY bizim çok önemli bir müşterimiz. THY`nin hükümetle beraber en iyi formülü bulacağına inanıyoruz’’ diye konuştu.


Sadece sivil alanda iş yapmadıklarını vurgulayan Fekih ‘‘Gündemde olan Avrupa`nın ortak askeri nakliye uçağı A400M projesine Türkiye`de ortak. Projenin iyi niyet mektubu Paris Havacılık Fuarı`nda imzalandı. Toplam 212 adet üretilecek uçağın belirli bölümleri Türk Havacılık ve Uzay Sanayi TAI tarafından imal edilecek’’ dedi.


EKONOMİK KRİZ


Türkiye`deki ekonomik krize de değinen Fekih, ‘‘Ekonomik kriz kuşkusuz gelişmeyi etkiliyor. Ama biz inanıyoruz ki, hükümetin uyguladığı ekonomik önlemlerle bu krizi kısa sürede aşacak. Havacılık açısından üç önemli trafik var. Bunlar turizm, iş ve Türkiye`nin yurtdışındaki soydaşlarının yarattığı trafik. Biz bu 3 alanda yavaşlamanın aksine gelişme var. Krizin etkileri beklendiği kadar keskin ve dramatik olmadı. Türkiye`nin bu krizi kısa sürede aşacağına inanıyoruz’’ dedi.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.