Adı duyulmamış şirketlere kredi açtılar, BDDK biliyordu

15.07.2003 - 09:21 | Son Güncelleme :

Bankanın bağımsız denetimini yapan Gözlem Denetim Baş Denetçisi Aylı, kredilerin daha çok adı sanı bilinmeyen şirketlere açıldığını, bunun BDDK`ya gönderilen raporlarda olduğunu söyledi

İmar Bankası`nın bağımsız denetimini üstlenen Gözlem Denetim Sorumlu Ortak Baş Denetçisi Abdülkadir Aylı, bağımsız denetim raporunda hâkim ortaklara kullandırılan krediler dışında çoğu adı duyulmamış olan grup şirketlerine de krediler kullandırıldığını belirtti. Bağımsız denetim raporuna da yazılan bu kısmın kamuoyuna açıklanamadığını belirten Aylı, söz konusu bilgilerin BDDK`ya verildiğini söyledi.

`Krediler girişte yazıldı`
İmar Bankası`nın bağımsız denetim raporunda, banka ortaklarının kullandığı doğrudan ve dolaylı kredilerin toplamı 140 trilyon lira görünüyor. Ancak BDDK, aktif büyüklüğünün yüzde 80`inin (Mart bilançosuna göre yaklaşık 900 trilyon lira) Uzan Grubu tarafından kullanıldığını açıkladı.
Bağımsız denetim raporunda, rakamın neden düşük kaldığını sorduğumuz Gözlem Denetim Baş Denetçisi Aylı, sebebi kamuoyuna duyurulan rakamın sadece hâkim ortaklara kullandırılan kredileri kapsaması olarak açıkladı. Aylı, rakama Uzan Grubu şirketlerine kullandırılan kredilerin dahil olmadığını söyledi.
Aylı, hâkim ortaklar dışında Uzan Grubu şirketlerine kullanılan kredilerin raporun girişine yazıldığını ve bu bilgilerin BDDK`ya teslim edildiğini söyledi. Bankanın bu kredileri genellikle adı sanı duyulmamış şirketlere verdiğini belirten Aylı, kredi dökümlerinin yine BDDK`ye verilen raporda olduğunu belirtti. Aylı, gruba kullandırılan kredilerin yasal sınırlar içinde bulunduğunun söylenemeyeceği kaydetti.
Bilanço zararda olduğu için açıklanan kısımlarda hiçbir şekilde bilgi saklanmadığını dile getiren Aylı, Vicdanen rahatsız değiliz. Biz gördüğümüzü raporumuza yazdık. Hazırlanan bilanço gerçeği yansıtıyor diye konuştu.


Kemal Uzan`ın kefaleti alındı
Bağımsız denetim raporunu hazırlayan Aylı, İmar Bankası`ndaki Uzan Grubu kredilerinden BDDK kurulmadan önce Hazine`nin, kurulduktan sonra BDDK`nın bilgisi olduğunu söyledi. Aylı, 1999`da Hazine gerekli bilgileri edinince Kemal Uzan`dan şahsi kefalet alarak bankanın durumunun sağlamlaştırıldığını dile getirdi.
Uzan Grubu`nun 2001 yılı sonundan bu yana kredilerini tasfiye ettiğini belirten Aylı, 1.2 katrilyon lira olan kredi riskinin 2003 Mart sonunda 600 trilyon liraya çekildiğini ifade etti.

BDDK bir şey istemedi
Yapılan tasfiyenin kendi görüşlerini de etkilediğini söyleyen Aylı, Bence Kemal Uzan kendini temizlemeye çalışıyordu dedi. Aylı, kayıtların kaybolmasından sonra BDDK`nın henüz kendilerinden bilgi istemediğini belirtti. Kayıtların kaybolmasına anlam veremediğini belirten Aylı, BDDK`nın yaptırdığı denetimin sağlıklı olmadığını savundu. Eskiden Merkez Bankası için yapılan performans denetimlerinde, bankanın durumunun iyiye ya da kötüye gittiğine ilişkin denetçi görüşünün alındığına işaret eden Aylı, 1999`da yapılan yönetmelik değişikliğiyle kendilerinden sadece durumun yansıtılmasının istendiğini belirtti.

`Bağımlı` denetim
Bankanın performansıyla ilgili olarak bir görüş bildirmek durumunda değiliz diyen Aylı, görüş bildirdiklerinde yazdıkları raporun iade edildiğini kaydetti.
Sektörde denetimler için bankalarla oturup ücret pazarlığı yaptıklarına dikkat çeken Aylı, denetimin bağımsız değil bağımlı olduğunu iddia etti.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
995 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
991 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.