ABD tetikledi, Euro, petrol ve altın rekor kırdı, dolar ezildi

28.02.2008 - 09:24 | Son Güncelleme :

FED’in ’Elimizde gerekli araçlar var. Gerekeni yaparız’ açıklaması, Euro, altın ve petrole yeni rekorlar kırdırdı. Artan risk iştahıyla birlikte petrol 102 dolara, altının ons fiyatı 965 dolara sıçradı. Euro ise 1.51 dolara dayanarak ABD parasının tahtını iyice sarstı. Gözler FED’den gelecek adıma çevrildi.

ABD Merkez Bankası’nın (FED) bir kez daha faiz indirimine gideceği söylemleri piyasanın yüzde 0.50’lik faiz indirim beklentisini tetikleyince, dün Euro, altın ve petrolde yeni rekorlar kırıldı. Euro 1.51 dolara dayanarak ABD parasını tüm zamanların en yüksek seviyesi ile ezdi. Dolardaki düşüş petrolü 102 dolarla yeni bir rekora taşıdı. Altın fiyatları da tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 960 dolara fırladı. Risk iştahındaki artış global borsalara da alım getirdi.

FED’DEN ’ELİM SAĞLAM’ AÇIKLAMASI: Piyasalarda yeni faiz indirimi olasılığı üzerinde durulurken, ABD Merkez Bankası’ndan gelen açıklamalar da bunu destekledi. FED Başkan Yardımcısı Donald Kohn, ülkenin ekonomisindeki yavaşlamanın, yüksek enflasyondan daha büyük bir kaygı nedeni olduğunu söyledi. Kohn, zor zamanlar olarak nitelediği bir dönemde FED’in faizleri indirme konusundaki istekliliğine dikkat çekti. Kohn, Elimizde gerekli araçlarımız var. FED Başkanı Bernanke’nin sık sık vurguladığı gibi, gerekeni yapacağız dedi. FED, eylül ayından bugüne kadar faiz oranlarını yüzde 5.25’ten yüzde 3’e çekti.

EURO 1.5088 DOLAR: FED’den gelen faiz indirim sinyali ve Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) Euro bölgesinde faiz indiriminin erken olduğu söylemleri piyasalarda çıkış arayan büyük fonların risk iştahını yeniden canlandırdı. Euro 1.5088 seviyesi ile doları ezerek tüm zamanların en yüksek seviyesine tırmandı. Öte yandan Almanya’da iş dünyasının ekonomiye olan güvenini ölçen IFO endeksi iyi geldi. Bu da Euro Bölgesi’nde faiz indirim olasılığını azaltan bir gelişme olarak paritenin yükselişini destekledi. Piyasa uzmanları Euro’nun dolar karşısında önümüzdeki 3 ayda 1.53 seviyesine bir sıçrama yapabileceği tahmininde bulundu.

PETROL 102 DOLARLA REKORDA: Dolardaki rekor, düşüş petrol fiyatlarını da rekora taşıdı. Doların Euro karşısında gerilemesi ve gelecek hafta toplanacak OPEC’in üretimi kesmek yönünde karar vereceği yönündeki beklenti etkili oldu. Ayrıca ABD ve Avrupa’da düşen sıcaklıkların petrol talebini artırması da tırmanışa neden gösterildi. ABD tipi hafif ham petrol varil fiyatı 102 dolardan, Londra Brent tipi ham petrolün varil fiyatı da 83 sent artarak 100 doları aştı. Uzmanlar, doların Euro karşısında düşmesinin, doların hakim olmadığı para birimleri için petrolü çekici hale getirmesi nedeniyle en büyük katalizör olduğunu söyledi.

ALTIN 1000 DOLAR HEDEFİNDE: Doların Euro karşısındaki en düşük seviyeye inmesi ve uluslararası para birimleri karşısında değer kaybetmesi altın fiyatlarını da tetikledi. Petrol fiyatlarındaki yükselişle paralele olarak altının ons fiyatı uluslararası spot piyasada 964.70 dolarla tarihin en yüksek düzeyine tırmandı. Uzmanlar altının kısa vadede 1000 dolara tırmanacağı tahmininde bulundu.

Bernanke: FED gerektiğinde ekonomiye destek verecek

ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Ben Bernanke, kötü durumdaki konut ve kredi piyasalarının zaten durgun olan ekonomiyi daha da zayıflatmaması için gerektiği takdirde harekete geçeceklerini söyledi. Bernanke, ABD Temsilciler Meclisi’nin Finansal Hizmetler Komitesi’nde sunulmak üzere hazırladığı konuşma metninde, Büyümeye yönelik aşağı yönlü risklerin varlığını sürdürdüğünü görmek önemlidir dedi.

Yabancı Türkiye’den 5 yılda 22 milyar dolar kár götürdü

YABANCI yatırımcıların son beş yılda Türkiye’deki doğrudan ve portföy yatırımlarından elde ettikleri toplam 22 milyar dolarlık kárı yurt dışına götürdü. 2003-2007’yi kapsayan 5 yıllık dönemde yabancılar, Türkiye’deki doğrudan yatırımlarından elde ettikleri kárların 5.9 milyar doları ile borsa, bono portföy yatırımlarından kazandıkları 16 milyar 45 milyon doları yurt dışına transfer etti. ANKA

Dolar 1.17 YTL’ye indi

TÜRK para ve sermaye piyasaları dün ABD’den gelen haberlere göre hareket etti. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB), IBM’nin 15 milyar dolarlık hisse geri alım yapacağı haberiyle yurtdışı borsaların aksine güne yükselişle başladı. Gün içinde 46.755 puana yükselen endeks, bu seviyelerde satışla karşılaştı.

ABD DATASI OLUMSUZ: ABDde konut kredilerindeki en büyük para kaynağı Fannie Mae, dördüncü çeyrekte 3.5 milyar dolarlık zarar açıkladı. Ayrıca Türkiye saati ile 15.30’da açıklanan ABD ocak ayı dayanıklı mal siparişlerinin yüzde 5.3 düşmesi resesyon kaygısını tetikledi.

İMKB YÜZDE 1.6 YÜKSELDİ: İMKB günü 46.260 puandan yüzde 1.62 artışla tamamladı. Bankalararası piyasada yabancı satışlarıyla başlayan dolar, 1.1770 YTL’ye kadar geriledi. Bugün valörlü işlemlerde dolar 1.18 YTL’ye yükseldi. Dolar serbest piyasada 1.1850 YTL’den kapanış yaptı.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.005 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.005 TL        
EURO
1.003 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.