ABD Tarım Ürünleri İhracatında Patlama

19.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

ABD Tarım Bakanlığı`nın yayımladığı son rapor, Avrupa ile ABD arasında özellikle tarımsal ürünlerde yaşanan ticaret savaşını yeniden kızıştıracağa benziyor. Zira veriler 2000 yılında Amerikan tarımsal üretiminin patlama gösterdiğini ve hemen hemen tüm ürünlerde geçen yılkinden çok daha yüksek üretim rakamlarının tutturulduğunu ortaya koyuyor. Bu durum söz konusu ürünlerin dünya piyasalarında fiyatlarını düşürücü bir etki yaparken maliyetleri yüksek olan Avrupalı çiftçileri rekabette çok zorluyor.


Buğday Üreticileri Genel Derneği`nin Fransız başkanı Henri de Benoist, bu raporun ardından yaptığı bir açıklamada, ABD`nin uyguladığı sistemde bir taban fiyat belirlendiğini ve fiyatlar bunun altına indiği takdirde çiftçiye aradaki fark kadar tazminat ödendiğini anımsatarak, 1996 yılında yürürlüğe giren bu Fair Act uygulamasının dünya ticaretini tehdit ettiğini ileri sürdü. Henri de Benoist, bu konuda ABD`nin Cornell Üniversitesi`nden bir araştırmacının incelemesine dayanarak, söz konusu sistemin aşırı üretimi teşvik ettiğini savundu. İddiasına göre, ABD hükümeti tarafından zararlarının karşılanacağı güvencesine sahip olan Amerikan çiftçileri üretimi körükleyerek dünya piyasalarını tarımsal ürünlere boğuyorlar ve fiyatların düşmesini sağlıyorlar. Kendileri belli bir düzeyi altına inen fiyatlardan doğan zararlarını Amerikan hükümetinden aldıkları tazminatla kapatırken, başka ülkelerde bu olanağa sahip olmayan tarımsal üreticiler düşen fiyatlardan ağır zarara uğruyorlar. Çoğu rekabet edemeyerek çekilirken dünya piyasalarında pazar payı egemenliği tarımsal ürünlerde her geçen gün ABD`lilerin eline geçiyor.


2000 yılı rakamları bu durumu açıkça ortaya koyuyor. Raporda, mısırda 2000 yılının bütününe ilişkin üretim tahminlerinin tam olarak gerçekleşmesi halinde bir üretim rekoru kırılacağına işaret edilerek bunun bir sonucunun mısır ihracatının yüzde ondan fazla bir artış göstermesi olacağı belirtiliyor. Dolar olarak mısır fiyatlarının çok düşük bir düzeyde seyretmesinin de ihracatı körükleyeceği vurgulanarak aynı durumun buğdayda da söz konusu olduğuna dikkat çekiliyor.
Rapora göre, buğdayda üretim 2 milyon kadar azalacak olsa da Amerikan buğday ihracatının bir miyon ton daha fazla pazar payına sahip olacağı belirtiliyor. Benzeri bir durum soyada da kendini gösteriyor. Amerikan soya üretiminin 2000 yılında büyük bir artış gerçekleştirdiği ve stokların oluştuğu ancak özellikle et bazlı hayvan yemi unlarının Avrupa`da yasaklanmasının ardından alternatif ürün olarak soyanın pazarının daha genişleyeceği savunuluyor. (DÜNYA)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.004 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.006 TL        
EURO
1.005 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.