ABD Seçimlerinde Kritik Gün

20.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Florida Yüksek Mahkemesi bugün, eyaletin üç ilçesindeki oy sayım sonuçlarının hesaba katılıp katılmayacağını ele alacak. Karar, yeni başkanın belirlenmesi açısından önem taşırken, Cumhuriyetçiler Demokratlar`ı hile yapmakla suçluyor.


Florida Yüksek Mahkemesi, eyaletin bazı ilçelerinde elle sayılan oyların hesaba katılıp katılmayacağını bugün ele almaya hazırlanırken, Cumhuriyetçiler Demokratlar`ın elle sayımdaki ısrarına sert tepki gösterdiler. Yüksek Mahkeme`nin vereceği karar, yılan hikayesine dönen seçim sürecinde iki adaydan hangisinin kazanacağı konusunda belirleyici olacağı için hayati önem taşıyor. Siyasi gözlemcilere göre, Demokratlar`ın ağırlıkta olduğu Palm Beach, Miami - Dade ve Broward`daki toplam 1 milyon 700 bin oyun hesaba katılması, Gore`un az farkla da olsa başkan seçilmesini sağlayabilir.Bu üç ilçede yeniden sayıma izin verilmesi halinde, Miami - Dade yetkilileri elle sayımın Aralık ayına kadar sürebileceğini ifade ettiler.


SİNİRLER İYİCE GERİLDİ;

Yurtdışındaki oyların da sayılmasıyla Florida`da halen 930 oyla Gore`un önünde gözükürken, Cumhuriyetçiler`in kampanya sözcüsü Karen Hughes, Demokratlar`ın talebi olan elle sayımı büyük bir hata olarak tanımladı. Hughes, elle sayım sırasında hile yapıldığına dair kendilerine bazı kanıtlar ulaştığını ileri sürdü.
Palm Beach`teki Cumhuriyetçi gözlemciler, Bush`a oy verilen bazı pusulalardaki deliklerin teyp bandıyla tamir edildiğini belirterek elle sayımın durdurulması gerektiğini savundular. Cumhuriyetçi Partili gözlemci Jeff Kahrs, bu şekilde en az 10 oy pusulası gördüğünü söyledi. Kahrs`ın iddiası, Palm Beach`in Demokrat Parti`li seçim kurulu yetkilileri tarafından da doğrulandı. Demokrat seçim kurulu yetkilileri, teyp bandıyla değiştirilmiş üç oy pusulası bulduklarını ve bunların sayılmadığını belirterek, yolsuzluğun söz konusu olmadığını, postayla oylarını göndermeden önce yanlış oy kullanan bazı seçmenlerin bunu düzeltmek istemiş olabileceğine inandığını öne sürdüler. Karşı cepheyi hile yapmakla suçlayan Cumhuriyetçiler ayrıca, Demokratlar`ın, büyük bir bölümü Bush`uh lehine olan yurtdışındaki ABD askeri personelden gelen oyları da geçersiz kılmaya çalıştığını söylediler. Cumhuriyetçiler`e göre, yüzlerce denizaşırı oy Florida`da geçersiz sayılarak çöpe atıldı. Gore kampanyası ise, iddiaların tümünü yalanlayarak Bush kampanyasını partizan politika izlemekle suçladı.


HALK, SAYIMDA ACELE EDİLMESİNİ İSTEMİYOR;

Öte yandan, ABD başkanlık seçimleriyle ilgili olarak yapılan bir anketin sonuçlarına göre, Amerikalılar`ın yüzde 61`i, Florida`daki oyların doğru olarak sayılmasını, yeni başkanın hemen belirlenmesinden daha önemli buluyor. Newsweek dergisinin telefonla yaptığı ankete katılan 1000 kişiden yüzde 61`i seçimlerde hiçbir kusur bulunmamasını daha önemli bulduklarını belirtirken, yüzde 36`sı, en önemlisinin sürecin hemen bitmesi olduğunu kaydetti. Yüzde 3`lük kesim de bu konuda bir fikir sahibi olmadığını ifade etti. (FİNANSAL FORUM)



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
987 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
999 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.