ABD`nin vereceği kredide erteleme yok

14.07.2003 - 23:47 | Son Güncelleme :

ABD`nin Ankara Büyükelçisi Robert Pearson, ABD`nin Türkiye`ye vereceği kredi ile ilgili herhangi bir erteleme söz konusu değil dedi.

ABD`nin Ankara Büyükelçisi Robert Pearson, ABD`nin Türkiye`ye vereceği kredi ile ilgili herhangi bir erteleme söz konusu değil dedi.

Türkiye`deki görev süresi dolan ABD`nin Ankara Büyükelçisi Robert Pearson, bugün Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı RifatHisarcıklıoğlu`na bir veda ziyaretinde bulundu. Yaklaşık 45 dakika süren görüşmenin ardından gazetecilere bir açıklama yapan Pearson, görev yaptığı üç yıl içinde Türk ekonomisinde son derece önemli gelişmeler yaşandığını, üretimin artığını, enflasyonun düştüğünü, bankacılık sektöründe reformların gerçekleştirildiğini kaydetti.

Bu süre içinde TOBB bünyesindeki işadamları ve iş kadınları ile çok yakın ve güzel ilişkiler içinde olduklarını belirten Pearson, iki ülke arasında bundan sonrada yeni ekonomik fırsatların yaratılması için çalışmalara devam edileceğini anlattı. Daha sonra gazetecilerin çeşitli konulardaki sorularını yanıtlayanPearson, ABD´nin Türkiye´ye yapacağı 1 milyar dolarlık hibe veya 8.5 milyar dolarlık kredi ile ilgili bir ertelemeden söz edildiğini sorulması üzerine şunları kaydetti:

ERTELEME SÖZ KONUSU DEĞİL
Bu konu ile ilgili Türkiye`ye taslak bir anlaşma sunduk. Türk heyetinin sadece zamanlama meselesi var. Kendileri bir heyet oluşturupAmerika`ya ne zaman gelecekleriyle ilgili bir karara varacaklar. Bundan sonrada bunun detaylı görüşmeleri yapılacak. Bununla ilgili herhangi bir erteleme söz konusu değil. Nitelikli Sanayi Bölgeleri ile ilgili bir soru üzerine de Pearson, bu konuda çok sağlam bir temel oluşmaya başladığını kaydetti. Bu temelin büyümeyle ilgili olduğunu belirten Pearson, Türk insanının büyümeyle ilgili daha stabil bir artış beklediğini söyledi. Üretimdekiartışın ABD şirketleri için yeni yatırım fırsatları oluşturabileceğinibelirten Pearson, bunun uzun vadede artan bir istihdam oluşturmasını umut ettiklerin söyledi. Pearson, Irak`ta gözaltına alınan 11 Türk askeri ile ilgili iki ülke arasında yaşanan gelişmelerle ilgili bir soruya verdiği yanıtta ise Askeri komisyonlar görevlerini bitirip detaylı açıklamaları yapacaklardır. Ben bir yorumda bulunmayacağım dedi.

TOBB BAŞKANI HİSARCIKLIOĞLU
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu`da görüşmede iki ülke arasındaki ekonomik ilişkileri ele aldıklarını söyledi. Hisarcıklıoğlu, Nitelikli Sanayi Bölgeleri ile ilgili bir soruya verdiği yanıtta, Dışişleri Müsteşarı Uğur Ziyal`in Washington`a yaptığı ziyaret sonrasında Ekim ayında Türkiye´de Ekonomik Ortaklık Komisyonu`nun tekrar toplanması konusunda mutabakat sağlandığının ifade edildiğini belirterek, bu komisyonun gündemindeki konulardan birisinin de Nitelikli Sanayi Bölgeleri`nin olacağını vurguladı. Bu konuda bir önerileri bulunduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, bu öneriyi açıklarken toplantı öncesinde bir teknik komite oluşturulmasını ve TOBB olarak buna her türlü katkıyı vermeye hazır olduklarını söyledi. Hisarcıklıoğlu, ABD`nin Ankara Büyükelçisi Robert Pearson`ı uğurladıktan sonra da gazetecilerin çeşitli konulardaki sorularını yanıtladı.

Hisarcıklıoğlu bir soru üzerine, Nitelikli Sanayi Bölgeleri`ni bu haliyle tasvip etmediklerini, bir bölgenin Nitelikli Sanayi Bölgesi olabilmesi için bütün endüstri ürünlerini kapsaması gerektiğini vurguladı. Ekim ayında yapılacak toplantıda yeni bir müzakere olup olmayacağının sorulması üzerinde Hisarcıklıoğlu, Ekim ayında yeni koşulların gündeme geleceğini sanıyorum dedi. Türkiye-ABD ilişkilerinde mevcut sorunların nasıl aşılacağına ilişkin bir diğer soru üzerine de Hisarcıklıoğlu, iki ülke arasındaki mevcut ilişkilerde ekonomik bacağın eksik olması nedeniyle sıkıntılar yaşandığını söyledi. 60 yıllık ilişkide her şey yolunda giderken ekonomik ilişkilerin yavaşladığı zamanda sorunlar çıktığına işaret eden Hisarcıklıoğlu, ABD´nin Türkiye´ye ihtiyacı varsa ekonomik ilişkileri en üst düzeye taşımak zorundadır. Bu bizim içinde geçerlidir dedi.

Afganistan`daki Türk şirketlerinin durumuna ilişkin soru üzerine de Hisarcıklıoğlu, Afganistan`da şu anda siyasi koşulların olgunlaşmadığını genellikle Kabil`in dışına çıkılamadığını söyledi. Ancak Türk şirketlerinin çalışmaya devam ettiğini belirten Hisarcıklıoğlu, orada da durumun siyaseten normale dönmesi gerektiğinikaydetti. Irak`taki Türk şirketlerinin durumuna ilişkinde Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi: ABD´de şunu biliyor ki Irak`ın acil ihtiyaçlarını en uygun koşullarda Türkiye karşılayabilir. Çünkü tarihi bağlarımız, dostluklarımız ve coğrafyamız buna uygun.

TÜRK ASKERLERİ
Sorular üzerine görüşmede iki ülke arasında Irak´ta krize neden olan 11 Türk askeri konusunun da ele alındığını belirten Hisarcıklıoğlu, bu konuda 4 Temmuz`da yaptığı açıklamanın paralelinde üzüntü ve tepkisini dile getirdiğini belirterek, komisyonun yapacağıaçıklamayla inşallah hatalar düzeltilir dedi.
(AA)


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.008 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
1.004 TL        
EURO
1.003 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.