ABD Ekonomisi, Yüksek Petrol Fiyatları Gelişmekte Olan Ülkelere Vuruyor

20.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Petrol fiyatları ve ABD ekonomisinin durumu gelecek yıl itibarıyla gelişmekte olan ülkelerdeki psikolojik durumu etkileyecek. IMF`nin yardımları sayesinde tahvillerinin sınırlı olacağı bekleniyor.


Bu yılın ağır siklet tahvilcileri olarak hem Türkiye hem de Arjantin, IMF`den büyük miktarlarda nakit para enjeksiyonu alacak ve sonuçta, analistlere, bankerlere ve yatırımcılara göre, tahvil sunumu düşecek. Yine aynı çevrelere göre, eğer bu olmasaydı, birçok gelişmekte olan ülkede ılımlı miktarlardaki mali canlanma tahvillerin de durumuna zarar verebilecek. Dolayısıyla Avrupa`daki yatırımcılar açısından, ikincil piyasalar büyük bir olasılıkla dikkatle gözlemlenecek. Bu açıdan bakıldığında Rusya, Bulgaristan ve Brezilya iyi durumda ve spreadler küçük taleplerinden yarar sağlıyor. Londra`da yerleşik bir gelişmekte olan piyasalar yatırımcısına göre, Ana faktör ABD`nin ne denli sert bir iniş gerçekleştireceği. İniş ne kadar sert olursa, Latin Amerika`nın durumu da o kadar güçleşecek. Sert bir iniş daha çok ABD`den gelen doğrudan yabancı yatırımlara ve cari açıklar sorununa zarar verebilecek. Ancak, Ashmore Investment Management`ın geçenlerde 2001 yılına ilişkin olarak gerçekleştirdiği bir piyasa araştırmasına göre, gelişmekte olan piyasaların borç spreadleri, ABD şirket bonolarında, yüksek getirili tahviller ve Nasdaq Borsası`ndaki bu yılın ayarlamalarından sonra sıkı kalmaya devam edecek.


Petrol fiyatları Rusya`da belirleyici olacak. Bu fiyatlar Rusya`da bu yıl gerçekleşen sürpriz güçlü ekonomik büyümede rol oynamıştı. Ancak bir yatırımcı uyarıda bulunarak, Rusya`nın hala genel anlamda piyasa çalkantılarına açık olduğunu ve herhangi bir yavaşlamadan keskin bir şekilde etkileneceğini söyledi. Bulgaristan da yatırımcıların ana odak noktalarından birisi. Bu ülke borç piyasalarına girme gereksinimi duymuyor. Mevcut borç fiyatlarının da çekici olduğu belirtiliyor.
Bir yatırımcıya göre Brezilya da rayında gidiyor. Bu ülkede faiz oranları indiriminin borç durumunu olumlu etkileyeceği söyleniyor. Ancak, eğer Arjantin çökerse, sorunlar bu ülkeye de büyük bir hızla yayılabilecek.Bono fiyatlarının geçenlerde gerçekleşen yerel likidite krizi sırasında büyük zarar gördüğü Türkiye`nin bile reform rayında gitmeye devam edeceği ve yeniden ilerleme kaydedeceği belirtiliyor - eğer bankacılık sektörüne gereken dikkat gösterilirse. Avrupa, Ortadoğu ve Afrika`dan piyasalara girmesi beklenen bono sunumları arasında 10 yıllık ve 500 milyon euro tutarında Polonya girişimi ve dolar üzerinden bono sunan Mısır da var. (FİNANSAL FORUM - THE WALL STREET JOURNAL)



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.029 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.000 TL        
EURO
1.007 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.