ABD`den Ürdün`e Serbest Ticaret Ödülü

26.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
ABD, krizin damgasını vurduğu Ortadoğu`da müttefiki olarak gördüğü Ürdün`le serbest ticaret anlaşması imzaladı. Anlaşmaya göre, tekstilden tarıma bir dizi üründe iki ülke arasındaki gümrük vergileri 10 yıl içinde kaldırılacak.


ABD yönetimi, Ortadoğu`da gerginliğin arttığı bir dönemde bölgede önemli bir müttefiki olarak gördüğü Ürdün`le serbest ticaret anlaşması imzaladı.
Beyaz Saray`da Clinton ve Kral Abdullah`ın da katılımıyla önceki gün imzalanan anlaşma uyarınca, tekstil, tarım ve diğer ürünlere uygulanan gümrük vergileri 10 yıl içinde kaldırılacak. Anlaşmada ayrıca, çalışanların haklarının ve çevrenin korunmasıyla ilgili maddelerin eklenmesi de, seçimlere az bir zaman kala ABD`li sendikalara yakın bir tavır sergileyen Demokrat Başkan adayı Al Gore için önemli bir avantaj olarak görülüyor. ABD Ürdün`e başta buğday, uçak yedek parçaları, pirinç ve mısır gibi ürünler olmak üzere yılda 276 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiriyor. Buna karşılık Ürdün`ün ABD`ye yıllık ihracatı ise ancak 11 milyon dolara erişebiliyor.


Öte yandan, Ortadoğu`da hareketli günlerin yaşandığı bugünlerde ABD`nin Ürdün`le imzaladığı serbest ticaret anlaşmasının ekonomik boyutundan çok siyasi açıdan önemi ön plana çıkıyor. ABD, Ortadoğu`da Filistinliler ile İsrail güvenlik güçleri arasında çatışmaların sürdüğü bir sırada, 1994 yılında İsrail`le barış anlaşması imzalayan Ürdün`ü bölgede kendi açısından ciddi bir istikrar unsuru olarak görüyor.
Washington yönetimi Ürdün Kralı Abdullah`ın Ortadoğu`da üstlendiği yapıcı rolü ve aynı zamanda terörizme karşı sert tavrını övgüye değer bulduğunu belirtiyor.
İlk kez bir Arap ülkesiyle serbest ticaret anlaşması imzalayan ABD`nin, İsrail`le benzer bir anlaşması bulunuyor.


ANLAŞMA JET HIZIYLA KOTARILDI;

ABD yönetimi Ürdün`le serbest ticaret görüşmelerine, Kral Abdullah`ın Washington`u ziyareti sırasında Haziran ayında başladı. Gözlemciler, bu tür anlaşmalarla ilgili müzakereler yıllarca sürmesine rağmen Washington`un, Kral Abdullah`ın ülkesinde ciddi boyutlara varan ekonomik sorunları çözebilmesi için serbest ticaret anlaşmasını çok çabuk imzaladığına dikkat çekiyorlar.
Nitekim Clinton, ABD Ticaret Temsilcisi Charlene Barshefsky ve Ürdün Başbakan Yardımcısı Muhammed Halaykah tarafından anlaşmanın imzalanmasının ardından, ticaretin Ortadoğu`ya getireceği yararların diğer bölgelere sağlayacağı faydalardan çok daha fazla olacağına dikkat çekti. Barsefsky de, imza töreninden sonra verdiği demeçte, istikrarlı ve refah düzeyi yüksek bir Ürdün`ün Ortadoğu için hayati önem taşıdığını söyledi.


ABD ile Ürdün arasında imzalanan serbest ticaret anlaşması uyarınca bir dizi üründe gümrük vergilerinin kaldırılmasının yanı sıra Ürdün`ün bankacılık, telekomünikasyon ve kurye hizmetlerinin ABD şirketlerine açılması öngörülüyor.
Ürdün geçen yıl da yine Washignton`un desteğiyle Dünya Ticaret Örgütü`ne (WTO) üyelik hakkı kazanmıştı. (FİNANSAL FORUM)



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.000 TL        
EURO
999 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.