ABD`den Türkiye-İran işbirliğine tepki

16.07.2007 - 16:18 | Son Güncelleme :

ABD, Türkiye ile İran arasındaki doğalgaz mutabakatına sert tepki gösterdi

ABD, Türkiye ile İran arasındaki doğalgaz mutabakatına sert tepki gösterdi. ABD`nin Ankara Büyükelçiliği sözcüsü Kathryn Shallow, ``ABD, İran ile yapılan her türlü işbirliğine karşıdır`` dedi.

CNNTURK

Elçilik sözcüsü ABD`nin İran`a yatırım yapılmasına ve İran`la  herhangi bir şekilde işbirliğine gidilmesine karşı olduğunu belirtti.
 
Shallow, İran`ın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi ve Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı kararları aleyhine nükleer faaliyetlerine devam ettiğini savunarak, Bu şartlarda İran`a enerji konusunda daha çok güvenmek akıllıca görünmüyor dedi.
 
ABD`nin Türkiye ile Hazar geçişli enerji projeleri üzerinde işbirliğini sürdürdüğünün altını çizen sözcü, Avrupa`ya İran dışında kaynak ve rotalardan gaz tedariki için çalıştıklarını belirtti.
 
Rusya`ya atılan çalım

Türkiye ile İran arasında varılan doğalgaz konusundaki ön anlaşma, Türkiye`nin Rus doğalgazına bağımlılığının kalkması ve öldü denilen Nabucco Projesi`nin yeniden canlanması olarak yorumlandı. Ancak uzmanlar ayrıntıları tam olarak netleşmeyen bu anlaşmaya temkinli yaklaşıyor.
 
İran Petrol Bakanı Kazım Veziri Hamaneh`in ani Türkiye ziyareti ile varılan anlaşma medyaya Rusya`ya atılan çalım olarak yansıdı.
 
Buna göre İran, Türkmen gazını Türkiye`ye taşımaya razı oldu. Bu gazın İran gazı ile birlikte Nabucco hattı üzerinden Avrupa`ya taşınacağı ifade ediliyor.
 
Türk-İran anlaşması Rusya`nın Türkiye`yi by-pass eden Güney Akımı boru hattına karşı, Nabucco`yu canlandıracak bir hamle gibi görünüyor.
 
Anlaşma ayrıca Türkiye`nin İran`daki Pars gaz sahasının üç fazının işletmesini öngörülüyor. Bu da doğalgazda Rusya`ya bağımlılığının azalması demek.
 
Ferai Tınç: Kesin yargıya varmak için erken
 
Anlaşmanın detayları henüz net değil. Hürriyet gazetesi yazarı Ferai Tınç`a göre iş bitti gibi kesin yargıya varmak için henüz erken.
 
Ferai Tınç, Türkiye ile İran arasında yapılan anlaşma nihai kesin bir anlaşma değil, üretilen gazı Türkiye alacak mı, yoksa yap-işlet-devret mi olacak? Biraz öyle gözüküyor çünkü İranlı yetkililer payback yani geri alımla ödeyeceklerini söylüyorlar bu yatırımları diyor.
 
Uluslararası enerji uzmanı Necdet Pamir`e göre ise anlaşmanın hayata geçirilmesi sanıldığı kadar kolay olmayabilir.
 
Pamir, Ortadoğu`daki mevcut gelişmeler özellikle ABD yönetiminin, neoconların İran`ın nükleer silah elde edeceğine yönelik kaygıları nedeniyle uyguladıkları ambargo sonucu böylesi bir anlaşmanın pratiğe geçmesi pek mümkün gözükmüyor. İran`a ve Libya`ya uygulanan ambargolarla ilgili, pratikte bir ülkenin ya da şirketin İran`a 20 milyon dolardan fazla yatırım yapması çok mümkün görünmediğinden bu anlaşmanın da Amerikan politikalarından ötürü hayata geçmesi çok mümkün görünmüyor diyor.
 
Türkiye-İran arasında enerji anlaşması
 
Türkiye ve İran arasında, Ankara`da 13 Temmuz gecesi geç saatlerde enerji konusunda bir mutabakat zaptı imzalanmıştı. Mutabakat zaptı ile, İran gazının Türkiye üzerinden Avrupa`ya taşınması için önemli bir adım atıldığı bildirilmişti


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.018 TL        
BORSA
1.004 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.007 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.