ABD`de de resesyon riski sürüyor

05.09.2007 - 14:33 | Son Güncelleme :

ABD`de ekonomisinde resesyon tartışmaları yoğunlaşıyor

Batık mortgage kredilerinin piyasalarda yarattığı çalkantı ve likidite sorunuyla boğuşan ABD`de ekonomide resesyon tartışmaları yoğunlaşırken, Asya ülkelerinde tüketim ve borçlanma gün geçtikçe artıyor.

REFERANS

Hızla büyüyen ekonomisi nedeniyle gelirleri artan Asyalılar bir taraftan lüks tüketime yönelirken diğer taraftan da Asya`nın yıldızı Çin `de ekonominin aşırı ısınmasından kaynaklanan endişeler sürüyor. Mali piyasaların sallantıda olduğu bu dönemde girişim sermayesi şirketlerinin yatırım portföyünde Asya ülkeleri bir numaraya çıktı.

Girişim sermayesi şirketlerinin Asya`da yapacakları satın almalar için oluşturdukları fonların toplam değeri 35 milyar dolara ulaşmış durumda. Asya Girişim Sermayesi Araştırmaları Merkezi`ne (CAPER) göre girişim sermayesi şirketleri yılın ilk yarısında Asya`daki yatırımları için 15.4 milyar dolar topladı. Borçlanma maliyetleri artmasına rağmen yılın ikinci yarısında da yine Asya için 25 milyar dolarlık bir fon toplanacağı öngörülüyor. Bu rakam geçen senenin aynı dönemine oranla yüzde 57 daha yüksek. Son dönemde hızlı ekonomik büyüme sayesinde iyi bir performans sergileyen Asya piyasaları büyük yatırımcılar için Avrupa ile Kuzey Amerika gibi geneleksel yatırım alanlarının yanında alternatif bir cazibe merkezi oldu. 

Girişim sermayesinin  yeni evi olabilir

Geçen birkaç ayda girişim sermayesi devleri birbiri ardına Asya`da rekor düzeyde varlığı yöneten fonlar oluşturdu. Girişim sermayesinin önde gelen şirketlerinden Kohlberg Kravis Roberts (KKR), bu yıl 4 milyar dolarlık Asya fonu oluştururken, Texas Pacific Group`un gelecek haftalarda 4.2 milyar dolarlık bir fon kapatması bekleniyor. Diğer bir girişim sermayesi devi CVC Capital Partners ise, 5 milyar dolarlık bir Asya fonu oluşturdu.

Londra`da yayımlanan Private Equity International dergisinin editörü Andy Thomson New York Times gazetesine yaptığı açıklamada, Pek çok uluslararası sermaye, girişim sermayesine yeni bir ev bulma çabasında ve Asya şu anda cazip bir yer olarak görülüyor dedi.

Batı`da kredi daralması yaşanan bir dönemde Asya piyasasına gözünü diken girişim sermayesi şirketlerinin kurdukları bu rekor fonlara rağmen, bu yatırımlar Avrupa`yı yakalabilmiş değil.  Örneğin KKR, Avrupa`daki fonunu 7.7 milyar ila 10.4 milyar dolara çıkarmayı hedefliyor. CAPER`in yönetim müdürü  Kathleen Ng girişim sermayesi şirketlerinin Asya yatırımlarında genellikle milyarlarca dolarlık satın almaların yerine şirketlerde küçük hisseler almayı tercih ettiklerini söyledi.
 
Şimdilik deneme zamanı diyen Ng, girişim sermayesi şirketlerinin çok yenilikçi olduğunu söyledi. TPG`nin Hong Kong`daki ortaklarından Dan Carroll, Asya için dalgalanma dönemlerinin normal olduğunu belirterek, Bizim en iyi anlaşmalarımızı gerçekleştirmemiz için piyasaların dalgalandığı dönem en iyi zamanlama dedi. Bu dönemde özellikle Çin`de pek çok yeni anlaşmanın daha sonuçlanması bekleniyor.

Bozulan anlaşmaların tutarı 38.9 milyar dolar

Ancak bazı analistlere göre, Asya`daki girişim sermayesi savaşının kızışmasının nedeni ABD`de patlak veren mortgage krizinin yanı sıra sektördeki büyük anlaşmalarla rekabetin güçlüğü.

CAPER`in rakamlarına göre, yıl başından itibaren 38.9 milyar dolar değerinde anlaşma başarısızlıkla sonuçlandı. Bunun sebebi bazen düzenlemelerin neden olduğu zorluklar olurken bazen de neden satın alınması gündemde olan şirketin hissedarlarının fiyatı beğenmemesiydi. Bunlardan biri de Avustralyalı havayolu şirketi Qantas oldu.

Avustralya`nın en büyük bankalarından biri olan Macquarie ve ABD`li TPG` nin oluşturduğu konsorsiyumun  uçan kanguru olarak bilinen havayolu şirketi Qantas`a götürdüğü  8.7 milyar dolarlık teklifi hissedarlar tarafından düşük bulunduğu gerekçesiyle reddedilmişti.

Çin`de enflasyonçift haneli olabilir

yandan hızla büyüyen ekonomisi ve rekor düzeye ulaşan döviz rezervleriyle cazibe merkezi haline gelen Çin`de ekonominin aşırı ısınma endişeleri yeniden tırmandı. Çin`de yılın 2`nci çeyreğinde büyüme yüzde 11,9`la 11 yılın rekor seviyesine ulaşınca tehlike çanları çalmaya başladı. Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu (NDRC) Başkan Yardımcısı Bi Jingquan, Ekonomik büyüme oranı gerçekten çok yüksek ama biz yine de sakin kafayla düşünmeliyiz. Şu anda ekonomide istikrar sağlanmasına rağmen, aşırı ısınma ihtimali ve riski mevcut dedi.

Bi ayrıca, temmuz ayında yüzde 5,6`yla son 10 yılın en yüksek seviyesine ulaşan enflasyonun ağustosta daha yüksek bir seviyeye ulaşabileceği uyarısında bulundu. Pekin yönetiminin önde gelen düşünce kuruluşlarından State Information Centre `dan araştırmacı Cehng Weili, enflasyonun tırmanışı düşürmek için faiz oranlaeında indirim yapılması gerektiğini söyledi. Cehng, hükümetin zamanında ve etkin önemler almaması durumunda enflasyonun çift haneli rakamlara ulaşabileceğini de sözlerine ekledi. 

ASYA 2016`DA LÜKS TÜKETİME 258.7 MİLYAR DOLAR HARCAYACAK

Hızla büyüyen ekonomileri sayesinde gelir seviyesi gün geçtikçe artan Asyalılar gelecek 10 yılda lüks tüketimde de rekora koşacak. Kredi kartı şirketi MasterCard`ın tahminlerine göre, Asya`da yılda yaklaşık yüzde 12 oranında artması beklenen lüks tüketim 2016 yılında 258.7 milyar dolara ulaşacak. Asya`da lüks tüketime meraklı iki kesim var. Bunlardan ilki 35 yaş altı bekar ya da evli ama çocuksuz, gelirleri gün geçtikçe artan şehirli gençler. Bu kesimin tüketim tercihi genellikle lüks ürünler olacak.
 
Diğer kesim ise 60 yaş ve üzeri emekli ya da çalışan Asyalılar. Bu kesimin gözü lüks ürünlerden çok sağlık ve seyahat gibi hizmetlerde. Reuters haber ajansının bildirdiğine göre, Asya`nın hızla büyüyen Çin ve Hindistan gibi ülkelerinde lüks ürünlere talep gelecek 10 yıl da 35 yaşın altındakilerden gelecek. MasterCard`a göre, Çin`de 35 yaş altı tüketicilerde lüks ürün ve hizmetlere talep 2016 yılında 26.4 milyar dolara ulaşacak. Bu rakam geçen sene 10.4 milyar dolar seviyesindeydi. Ancak Çin`de genç tüketicilerin yaratacağı lüks tüketim patlamasına rağmen gelecek 10 yıl Japonya`daki aynı yaş grubunun tüketimine yetişemeyecek. Japonya`da gençlerin lüks tüketiminin 2016`da 35.2 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

Asya`nın 3`üncü  büyüğü Hindistan


MasterCard`a göre, gelecek 10 yılda genç tüketicilerin taleplerinde patlama beklenen Hindistan, Asya`nın en büyük 3`üncü ekonomisi haline gelecek. Şirkete göre, 2016 yılında Hindistan`da lüks tüketime 6.6 milyar dolar harcanacak.

Asya`nın geri kalan ülkelerinde ise  lüks tüketimi 60 yaş ve üzerindeki çalışan ya da emekliler körükleyecek. Lükse meraklı Asyalılar harcamalarını en çok seyahatlerinde gerçekleştirecek. Örneğin orta yaş üstü Japonlar Tokyo gibi şehirlerde küçük apartman dairelerinde oturmalarına rağmen hizmet sektörüne para dökmekten kaçınmıyor. Zengin ve yaşlı Japonların önde gelen lüks tüketim kalemi seyahat etmek. MasterCard`a göre, yaşlı Japonların lüks tüketimi 10 sene sonra 2`ye katlanarak 67.8 milyar dolara ulaşacak.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
995 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.007 TL        
EURO
1.000 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.