ABD Başkanını Seçemiyor

10.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Florida`daki yeniden sayım işlemi sonuçlarının her an açıklanması beklenirken, Amerika`nın yeni başkanının kim olacağı konusundaki belirsizlik hala sürüyor


ABD`nin Florida Eyaleti`nde başkanı belirleyecek oyların yeniden sayım işleminde, Cumhuriyetçi Parti`nin başkan adayı George W. Bush ile Demokrat aday Al Gore arasındaki oy farkı 941`e kadar düştü. Gazetemizin baskıya girdiği saatlerde Florida`daki 67 seçim bölgesinin 28`inde tamamlanan yeniden sayım işleminin sonuçlarına göre Gore, ilk sayımdaki oylarını 1,189 arttırırken, Bush`un oylarının sadece 346 adet arttığı gözlendi. Ayrıca, eyaletin Pinellas bölgesindeki bir sandıkta, Demokrat başkan adayı Al Gore lehine 400 oyun ilk sayımda hesaba katılmadığı da anlaşıldı. Böylece Al Gore, Bush`un ilk sayımdaki 1,784 oyluk avantajını, 941 oya kadar indirmeyi başardı


Hem Demokratlar hem de Cumhuriyetçiler, bölgeye birer temsilci gönderdi. Her iki temsilci de ayrı ayrı dönemlerde Amerikan Dışişleri Bakanlığı koltuğuna oturmuş ve Amerika`nın yakından tanıdığı isimler. Cumhuriyetçi Parti adına James Baker, Demokrat Parti adına ise Warren Christopher oyların yeniden sayım işlemine bir anlamda nezaret etmek üzere Florida`daydı. Oyların yeniden sayım işleminin tamamlanarak, bugün sabah saatlerinde açıklanması bekleniyor. Bu açıklamanın sonucunda oyların çoğunu alan adayın Amerika`nın yeni başkanı olması bekleniyor. Ancak, bu kez durum biraz karışık. Zira, iki aday arasındaki oy farkının birkaç yüz civarında olması yurtdışında yaşayan Amerikalıların posta, kargo gibi yollarla gönderecekleri oyların sonucu değiştirme ihtimali ortaya çıkıyor. Bu yüzden uzmanlar, bu oyların gelişi için belirlenmiş 17 Kasım`da kadar beklemek gerekebileceğini belirtiyor. Ayrıca sonuç ne olursa olsun, kaybeden partinin seçimlerdeki belirsizlikleri bahane ederek diğer taraf alehine dava açıp, seçimin iptalini veya tekrarını istemesi de söz konusu.


Bu arada, seçimlere hile karıştırıldığı iddiaları da başını almış durumda. Palm Beach`teki oy pusulaların kafa karıştırıcı olması nedeniyle bölgede büyük sorun yarattığını söyleyen Demokrat Robert Wexler, CBS`e yaptığı açıklamada Bölgede infial var dedi. Konuyla ilgili olarak üç Amerikan vatandaşı, oylamanın yenilenmesi istemiyle şimdiden dava açtı. Demokrat Parti`den yapılan açıklamada ise durumun daha sonra yeniden gözden geçirileceği belirtildi. Gore`un seçim kampanyası yöneticilerinden William Daley, avukatların görüşünü aldıktan sonra Florida`daki seçim sonuçlarıyla ilgili dava açabileceklerini ima etti. Daley, Seçim sonucu 900 oyla belirlenirken, 19 bin oyun geçersiz sayılması ciddiye alınması gereken bir husustur diye konuştu. Bu tartışmalar sonucu, her iki taraf da seçim sonrası başlaması muhtemel bir hukuk savaşı için gereken hazırlıkları yapmaya başladı. Florida`nın önde gelen hukuk bürolarından Greenberg Traurig, sayım sonrası gerektiğinde çalışmalara başlamak üzere Bush ekibi ile anlaşmaya vardıklarını belirtti. Azınlıkların Gelişimi İçin Ulusal Birlik adlı dernek ise, Adalet Bakanı Janet Renot`ya çağrıda bulunarak, siyahların bölgelerindeki düzensizlik iddialarının araştırılmasını istedi. (YENİ BİNYIL)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.014 TL        
BORSA
1.004 TL        
DOLAR
1.004 TL        
EURO
1.004 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.