AB İç Piyasalar Komiseri Frits Bolkestein`in Fikirleri Doğru

14.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Fransa`ya ilişkin nazik bir deyiş: Fransa`nın suyu en iyisi. Bu sözlerimiz, Evian`a bir takıntı ya da Fransa kaplıcalarını ziyaret edin tavsiyesi anlamına gelmiyor. Daha çok, Fransa`nın dünyayı dize getiren Compagnie Generale des Eaux (daha çok Vivendi olarak bilinir), Suez Lyonnaise des Eaux ve Saur gibi şirketlerine gönderme yapıyoruz.


Bu şirketler, belediye imtiyazları için rekabet halindeler ve birlikte Fransa su piyasasının yüzde 77`sini oluşturuyorlar. Bazıları aynı zamanda ortak girişimlerde de bulundular ve Downing Street`e su sağlayıp, ABD piyasasında rekabet ediyorlar. Diğer AB ülkelerinin Fransız sistemini taklit edeceği ya da geliştireceği olasılığı mantıklı görünüyor. Mart ayındaki Lizbon zirvesinin sonuçlarına göre, ulusal su piyasaları serbestleştirilmeli ve özelleştirilmeli, ve tek pazar kuralı, diğer ürünlere olduğu gibi suya da uygulanır. Bu nedenle, AB İç Piyasa Komisyoneri Frits Bolkstein`ın Hollanda`lı Waterspiegel dergisine bir röportajında, konuya ilişkin neler söylediğiyle ilgilendik. Şimdiye kadar AB su konusuna yalnızca çevreci bir konu olarak değindi. Ancak, bu tür gözlemler aslında ulusal denetleme ajanslarının işi. AB`nin oynaması gereken rol, bu zamanlara dek bölünmüş ve büyük ölçüde devletin elinde bulunan piyasayı açmak. İsveç ya da Hollanda su pazarlarını açmaya ilişkin bir niyet göstermiyorlar.


Almanya, alışkanlığı olduğu üzere, hükümetin çoğunluğu elinde bulundurduğu kamu - özel şirketler yönünde hareket etmeye başladı. Britanya görünüşte su işlerini 1989`da özelleştirdiyse de, piyasa fiyat kontrollerinden geçiyor.
Bazıları, gerekli bir kamu malı olan suyun kamu otoritelerince ele alınması gerektiğini düşünebilir. Ya da suyun yeniliğin mümkün olduğu bir alan olmadığı ve özel şirketlerin yalnızca fiyatları arttırarak kar edebileceği de düşünülebilinir.
Ancak, her iki sav da ikna edici değil. Özel şirketler, hiç bir şikayete yer vermeden Fransa`ya 1964 yılından bu yana suyunu sağlıyor. Ayrıca su milyarlarca dolarlık bir endüstri. Ve Bolkstein`ın röportajında işaret ettiği gibi, ürün farklılaştırılması, teknolojik değişiklik ve bölgesel rekabet de dahil olmak üzere, su piyasasındaki yenilik olasılıkları diğer sektörlerden daha az değil.


Bolkstein, Liberalizasyon bir doktrin değil, sağlanan hizmette fiyat ve kalite dengesini tutturmaktır. Su gelecekte az bulunan bir mal olacak. Talep, nüfus artışı ve ekonomik gelişmenin sonucu olarak artarken, aynı zamanda göreceli olarak temiz ve ucuz su kaynaklarına giderek daha az rastlanıyor. Ayrıca Bolkstein,
Ekolojik açıdan, arz ve talep dengesini geliştirmede su sektörünün piyasa güçlerine daha fazla maruz kalma gereksiniminde olup olmadığını merak edebiliriz, sorusunu da yöneltiyor. Bolkstein`in üzerinde durduğu noktalar doğru ve gündeme alınması gerekli. Bu arada şu da doğru: mevcut durumda, konuya ilişkin bir şey yapıp yapmamak da Bolkstein`a bağlı. (FİNANSAL FORUM - THE WALL STREET JOURNAL)



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
999 TL        
EURO
1.014 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.