6 ülkenin rezervi 103 trilyon dolar

21.07.2008 - 09:11 | Son Güncelleme :

Türkiye’ye komşu ve dost 6 ülkenin toplam petrol rezerv değeri 103 trilyon doları aştı

Aylardır dünyayı sarsan ’yüksek petrol fiyatları’ dünyanın<ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/petrolgemi.jpg" align="right" vspace="5"> ’zengilik’ dengesini bozmaya devam ederken, Türkiye’ye komşu ve dost 6 ülkenin toplam petrol rezerv değeri 103 trilyon doları aştı.

HÜRRİYET

DÜNYA ekonomisini aylardır sarsan yüksek petrol fiyatları, dünyanın zenginlik dengesini de radikal şekilde değiştirecek. Petrolün ortalama varil fiyatının 130 dolar olarak devam etmesi ve tüketiminin 2007 seviyesinde kalması durumunda ABD’nin yıllık petrol tüketimi 982.1 milyar dolar olacak. Petrol üretimi sadece 326.4 milyar dolarda kalan ABD’nin yıllık petrol açığının faturası 655.7 milyar doları bulacak. Tüketimde ABD’yi yıllık 372.5 milyar dolarla Çin, 239.7 milyar dolarla Japonya, 130.4 milyar dolarla Hindistan izleyecek. Japonya’nın üretimi önemsiz bir miktarken, Çin’in 177.6 milyar dolarlık, Hindistan’ın 38 milyar dolarlık üretimleri tüketimlerini karşılamaya yetmeyecek.

BP’nin Dünya Enerji İstatistikleri Haziran 2008 verilerinden yapılan hesaplamalara göre, tüketiminin yüzde 92’sini ithal eden, dünyanın 24’üncü büyük petrol tüketicisi Türkiye’nin yıllık petrol tüketimi ise 31.6 milyar doları bulacak. Türkiye’ye komşu ve dost 6 ülkenin (S. Arabistan, İran, Irak, Kuveyt, BAE ve Rusya) toplam petrol rezerv değeri ise 103 trilyon doları aşmış durumda. Türkiye’nin bu ülkelerle ticari ve ekonomik ilişkilerini geliştirerek petrole ödediği para kadar kazançlı çıkabileceği bildiriliyor.

Ortadoğu çok zengin

2007 üretim seviyelerinin devam etmesi halinde, varili 130 dolardan yıllık petrol üretimi Suudi Arabistan’da 494.1 milyarla 500 milyar dolara yaklaşacak. Bunu Rusya 473.5 milyar dolarlık üretim ile takip ederken, ABD’nin üretimi 326.4 milyar dolara ulaşacak. İran’ın üretimi 208.8, Çin’inki 177.6, Meksika’nınki 165, Kanada’nınki 157, Birleşik Arap Emirlikleri’ninki 138.3, Kuveyt’inki 124.6 olacak. Dünya ham petrol rezervlerinin yüzde 61’inin yer aldığı Ortadoğu’da, şimdiki varil fiyatıyla 98.2 trilyon dolarlık petrol var.

Kanıtlanmış ham petrol rezervlerinin beşte biri (yüzde 21.3’ü) Suudi Arabistan’da bulunuyor. 264.2 milyar varil kanıtlanmış rezervi bulunan Suudi Arabistan’ı 138.4 milyar varille İran, 115 milyar varille Irak, 101.5 milyar varille Kuveyt takip ediyor. Beşinci sıradaki BAE’nin 97.8, altıncı Venezüella’nın 87, yedinci Rusya’nın 79.8, sekizinci Libya’nın 41.5, dokuzuncu Kazakistan’ın 39.8, onuncu Nijerya’nın 36.2 milyar varil ham petrolü var.

Ucuz petrol bitti

Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi Yönetim Kurulu Başkanı Süreyya Yücel Özden, spekülatörlerin dünyadaki psikolojik, jeopolitik, teknik ve ekonomik olaylara göre fiyatların oluşturulması yönünde harekete geçtiklerini belirtti ve Petrol ve doğal gaz fiyatındaki oluşumlar bizim ekonomimizi öyle etkilemektedir ki bütün ekonomik faaliyetler, tüm ticari faaliyetler ve sosyal yaşam etkileniyor ve zorlaşıyor. Enflasyonla mücadele etmek daha da zorlaşıyor. Artık ucuz petrol döneminin bittiği dikkate almalıyız. Planlamaları, düzenlemeleri buna göre yapmalıyız dedi.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
998 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.