5.2 milyar dolarlık rekor lisans başvurusu

09.07.2007 - 11:29 | Son Güncelleme :

Türkiye`de enerjiye olan talebin her yıl yüzde 10 civarında artması, mevcut kapasitenin talebi ancak karşılama sınırına gelmesi ve kamu kesiminin yatırımlardan çekilmesi, bu alana özel sektörün ilgisini artırıyor.
Koç, Sabancı, Doğan, Fiba, Akfen, Akkök gibi hemen hemen bütün büyük grupların yatırım planlarına aldığı enerjide yüzlerce şirket lisans aldı veya almak için başvurmuş durumda. Geçen ay Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) rekor başvuru ile karşılaştı. Özel sektör şirketlerinin haziran ayında yaptığı doğalgaz ve ithal kömür santralı kurma veya kapasite artırım amaçlı lisans başvurularının yatırım değeri 5.2 milyar doları buldu.
Lisans başvurusu yapanlar arasında Sabancı Holding`in eski CEO`su Celal Metin`in şirketi MET, ENKA, Goldaş, Cengiz Group (CE-KA), Habaş, Eren Holding gibi gruplar var.
Lisans başvurularının öngördüğü kurulu güç 5 bin 251 megavat`ı (MW) buluyor. EPDK hesaplarına göre MW başına yatırım 1 milyon dolar. Buna göre yapılması gereken yatırım da 5.2 milyar dolara ulaşıyor.

ENKA, Goldaş, Habaş...

Celal Metin`in şirketi MET Şirketler Grubu bünyesindeki Borasco, Samsun Çarşamba`da 890 MW`lık doğalgaz santralı kurmak için EPDK`ya başvurdu. Celal Metin`in Bandırma ve Balıkesir`de rüzgâr santralı kurmak için iki başvurusu daha bulunuyor.
ENKA, toplam 3830 MW`lık doğalgaz santralı kapasitesine İzmir Aliağa`da 800 MW`lık yeni bir tesis eklemek için EPDK`ya başvurdu.
Türkiye`nin önde gelen altın üreticilerinden Goldaş`ın sahibi Yalınkaya Holding de Antalya`da 460 MW`lık doğalgaz santralı için başvuru yaptı.
İskenderun Enerji (İSKEN) Türkiye`nin en büyük özel sektör ithal kömür santralı olan Sugözü Santralı`nın Adana Yumurtalık bölgesinde 1200 MW olan tesisine 800 MW`lık yeni bir santral yapmak için başvuruda bulundu.
İçdaş Çelik Enerji, Balıkesir`de sahibi olduğu 135 MW`lık termik santralında kapasite artışına giderek, aynı kurulu güçte 3 ünite daha eklemek için EPDK`ya başvuru yaptı.
Seydişehir Aliminyum tesislerini alarak adını duyuran Cengiz Group da Samsun`da ithal kömürle çalışacak 613 MW`lık termik santral için başvuru yaptı.
HABAŞ İzmir Aliağa`da 618 MW`lık ithal kömürle çalışan santral yapmak için başvuruda bulundu.
Eren Holding`e ait Modern Enerji, Zonguldak`ta 770 MW, HEMA Endüstri ise işletmesini yaptığı Bartın Amasra`daki kömür sahasında 500 MW`lık termik santralı yapmak için EPDK`ya başvurdu.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
998 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.