500 firma yatırım yaptı aşçı giden patron oldu

07.09.2007 - 11:43 | Son Güncelleme :

Rusya, Almanya ve Fransa gibi yoğun Türk nüfusun yaşadığı ve yatırım yaptığı Avrupa ülkeleri hariç tutulduğunda, Türkiye`den giden yatırımcılarının en çok yatırım yaptıkları ülke oldu. Bu ülkede 500`e yakın Türk firmasının yatırımı var. Ufak çapta olanlar hariç, 5 milyon doların üzerinde büyüklüğe sahip Türk yatırımlarının toplamı 6 milyar dolara yaklaşıyor.
Bu yatırımcılar içinde, Koç, ENKA, Anadolu, Şişecam gibi bilinen büyük yatırımcıların yanı sıra, tamamen Rusya`da doğup büyümüş Türk yatırımcılar da var. 100 milyon dolar ciro yapan aşçı Mustafa Çalkan bunlardan biri.
Rusya`da, dolar milyarderlerini ortaya çıkaran büyük dönüşüm fırsatlarını iyi değerlendiren Çalkan Şirketler Grubu`nun sahibi Mustafa Çalkan. Rusya`da `et kralı` olarak tanınıyor. Rusya`ya 19 yaşında giden Çalkan`ın Rusya`da dört fabrikası var. Şirketlerinde bin 200 kişi çalışıyor.


150`si müteahhit

Türk firmaları Rusya`da ağırlıkla müteahhitlik işleri yapıyorlar. Ancak sadece Rusya hükümetine ve şirketlere bina yapmanın dışında kendilerinin de otel ve alışveriş merkezi gibi büyük yatırımları bulunuyor. Rusya`daki 500 büyük Türk yatırımcının 150`si müteahhitlik firması. Rusya`nın en yüksek binalarını Türk müteahhitler yapıyor. Rusya`daki Türk yatırımlarının toplam tutarı 5.6 milyar dolar. Önümüzdeki dönemde Rusya ekonomisindeki gelişime paralel olarak başta büyük ölçekli işletmeler olmak üzere Türk firmalarının Rusya`daki yatırımlarının hız kazanması bekleniyor.


Atölyeler fabrika oldu

Türk - Rus İş Konseyi Başkanı Turgut Gür, Türk firmalarının yatırıma 2000 yılı öncesinde ufak çaplı yatırımlarla başladığını, ilk ciddi büyük yatırımı ENKA`nın yaptığını belirtti. Gür şöyle konuştu:
Ardından Ramstore`lar geldi. Rus halkına perakendeyi öğretti. Bu yatırımların yanı sıra tekstil, deri ve ayakkabı yatırımları geldi. Önce atölye şeklinde olan yatırımlar fabrikaya dönüştü. Rusya ekonomisi gelişirken tüketim arttı. Tüketim ile ihracat yapan firmalar üretime başladı. İnşaat, gıda, tekstil, mobilyayı beyaz eşya ve elektronik yatırımları izledi.
Yatırımlar önümüzdeki yıllarda da artacak. Rusya`ya ihracat yapmaktansa içeride üretim yapmayı tercih ediyorlar. Rusya büyük bir tüketim toplumu. Her malın üretimine ihtiyaç var. Pazar çok büyük ve daha da büyüyecek.

Aşçıbaşılıktan et krallığına

1974 yılında Kırıkkale`nin Delice ilçesinde doğan Mustafa Çalkan, 19 yaşında askere gitmesine 3 ay kala gezmek için birkaç aylığına Rusya`ya gider. Sonraları Moskova`da bir şirketin mutfağında çalışmaya başlar. Moskova`da binlerce Türk işçisinin çalıştığı şantiyelerde et bulunamadığını fark eden Çalkan, 1997 yılında bir kesimhane ile anlaşarak ticari faaliyetlerine başlar.
1998 yılında Rusya`da patlak veren ekonomik kriz Çalkan için dönüm noktası olur. Yoluna devam etmeye karar veren Çalkan, krizden bir yıl sonra 40 dönümlük bir yer satın alarak süpermarketlere de et vermeye başlar. Ramstore başta olmak üzere Metro, Real, Asan ve diğer tüm zincir hipermarketlerin et tedarikçisi olur. 33 yaşındaki genç işadamı Enka, Gama, Antyapı, Alarko ve Baytur başta olmak uzere 30 şirketin de et ihtiyacını karşılıyor.


İki yeni fabrika yapıyor

Ayrıca Rusya`da farklı bölgelerde kurduğu 4 fabrika ile 1200 kişilik istihdam sağlıyor. Tamamen kendi öngörüsü ve girişimci cesareti ile başarıyı yakalayan Mustafa Çalkan`ın fabrikaları Moskova, Penza, Çuvaşya ve Stravropol`da bulunuyor. Rusya`nın en büyük taze et tedarikçileri arasında yer alan genç işadamı 100 milyon dolarlık ciroya ulaşmış durumda. Çalkan, beşinci fabrikasını bu yıl sonunda açacak. Şarküteri ürünlerine yönelik fabrikasının inşaatına da 2008 yılında başlamayı planlıyor.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
999 TL        
EURO
1.003 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.