5 milyardan fazla ödeme yapana takip başlıyor

29.07.2003 - 09:13 | Son Güncelleme :

5 milyarı aşan tahsilat ve ödeme işlemleri 1 Ağustos`tan itibaren artık bankalardan yapılacak. Gelirler Genel Müdür Vekili Arıoğlu, Parayı takip dönemi başlıyor dedi

Kayıtdışı ekonomiyle mücadele çerçevesinde 5 milyar lirayı aşan bütün ödemelerin bankalar ya da özel finans kurumları aracılığıyla yapılması uygulaması, 1 Ağustos Cuma günü başlıyor. Maliye Bakanlığı`nın daha önce yayımlanan Vergi Usul Genel Tebliği uyarınca, aybaşından itibaren birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, kazancı basit usulde tespit edilenler, defter tutmak zorunda olan çiftçiler, serbest meslek erbabı ve ülkemizde oturmayan yabancılar dışındaki tüketicilerden mal ve hizmet bedeli olarak yapılacak 5 milyar lirayı aşan tahsilat ve ödemeler, bankalar ile özel finans kurumları aracılığı ile gerçekleştirilecek.

Söz konusu limiti aşan mal ve hizmet bedeli ödemelerinin banka veya özel finans kurumlarınca düzenlenen dekont ya da hesap bildirim cetvelleri ile belgelendirilmesi gerekecek.

Söz konusu yükümlülüğe aykırı davranan ve 5 milyar lirayı aşan tahsilat ve ödemelerini bankalar ya da özel finans kesimleri aracılığı ile yapmayan mükelleflere her işlem için özel usulsüzlük cezası kesilecek.

LİMİTİ AŞANA TAKİP
Gelirler Genel Müdür Vekili Osman Arıoğlu, uygulama ile birlikte artık parayı takip döneminin başlayacağını söyledi. Kayıtdışı ekonomi ile mücadele için bugüne kadar çok şey söylendiğini, ancak ilk defa bu kadar somut bir adım atıldığını kaydeden Arıoğlu, enflasyon muhasebesi ile çek ve senet düzenlemelerinin de bu düzenlemeyi destekleyeceğini vurguladı.

Yıllardır sadece malı takip ettiklerini ve bu şekilde vergi kayıp ve kaçağına ulaşmaya çalıştıklarına dikkat çeken Arıoğlu, şunları söyledi

``5 milyar liranın üzerindeki ödemelerin finans sistemi kanalıyla gerçekleştirilmesi zorunluluğu ile birlikte artık parayı da takip dönemi başlıyor. Artık nakit hareketleri izlenecek. Buna 5 milyar lirayı aşan posta havalelerini de ekleyeceğiz. Böylece belirli limiti aşan tüm ödemeler, idaremizce yakından takip edilebilecek. Her şey kayıtlı sistem içinde yürüyecek.``

UYMAYANA CEZA
Arıoğlu, kayıtdışı ekonomi ile amansız bir mücadeleye başladığını, herkesin buna hazırlanması gerektiğini belirterek, Uygulamaya aykırı davrananlar, birinci sınıf tüccarsa 840 milyon, 2. sınıf tüccarsa 400 milyon, vergi mükellefi değilse 200 milyon lira özel usulsüzlük cezası ile karşılaşacak. Sonbaharda bu tür cezaları daha da ağırlaştıracağız`` diye konuştu.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
995 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.000 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.