435 milyon dolarlık satışın perde arkası

31.03.2005 - 09:58 | Son Güncelleme :

Sabah ve Atv`ye TMSF`nin el koymaya hazırlanması, Ciner`in bu iki şirket için yaptığı 200 milyon dolarlık ilk teklifini 435 milyon dolara çekmesine yol açtı


Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) ile daha önce yaptığı görüşmede Sabah ve Atv için 200 milyon dolar teklif ettiği belirtilen Turgay Ciner`in, teklifini 435 milyon dolara çıkarmasının arkasında, olası bir operasyon korkusu olduğu belirtildi.
Etibank`a el konulmasından sonra Dinç Bilgin`in ortaya çıkan 880 milyon dolar tutarındaki borcuna karşılık, Atv ve Sabah Gazetesi`nin isim haklarına haciz uygulayan TMSF, (Uzan operasyonunda olduğu gibi) yayın kuruluşlarına el koymaya hazırlanıyordu. Turgay Ciner`in bu olasılık karşısında 200 milyon dolarlık teklifini 435 milyon dolara çıkartarak yayın kuruluşlarını aldığı ifade edildi.

İhalesiz devir
Milliyet`in TMSF kaynaklarından edindiği bilgiye göre, Sabah ve Atv için ihaleye çıkılmamasının nedeni, bu kuruluşların yönetim ve denetimine el konulmamış olması. TMSF, Uzanlar`ın televizyon ve gazetelerinin yönetim ve denetimine el koyduğu için satış işlemlerinde ihale yöntemini seçti.
Oysa Sabah ve Atv`nin isim hakları ile Samandıra`daki baskı tesislerine Dinç Bilgin`in 880 milyon dolarlık borcuna karşılık yalnızca haciz uygulandı. Bu kuruluşların mülkiyeti ise Dinç Bilgin`de kaldı. Bilgin de isim haklarını Turgay Ciner`e kiraladı.

Bild de istemişti
Turgay Ciner, TMSF tarafından el konulmasını önlemek için yazılı ve görsel yayın kuruluşlarını Merkez Grubu şirketleri haline getirdi. Bu operasyonu sonucu, birisi TMSF`nin diğeri Merkez Grubu`nun olmak üzere piyasada iki tane Marie Claire adlı dergi çıkmaya başladı.
Mal kaçırmaya karşı gelişmeleri yakından takip eden TMSF`nin bu gibi girişimlere karşı operasyon ihtimali ortaya çıktı. Ciner, bunun üzerine kiracı olmaktan çıkıp Sabah ve Atv`nin mülkiyetini almak için harekete geçti. İlk teklifinde 200 milyon dolar önerdi. Ancak fiyatı düşük tutması üzerine başka alıcılar devreye girdi. Son olarak Alman Bild Grubu da Sabah Grubu`nu almak için TMSF ile görüştü. Bild Grubu yaptığı görüşmelerde Sabah ve Atv`yi ihalesiz istedi. Ancak TMSF yetkilileri mülkiyeti Bilgin Ailesi`nde olan yayın kuruluşlarının ihalesiz satışının mümkün olmadığını belirtti.

Merkez`e de el konacaktı
Bu arada hükümet çevrelerinin Bilgin Ailesi`nin borcuna karşılık yapılan protokolden memnuniyetsizliği yüksek sesle dile getirmesi nedeniyle Sabah ve Atv`ye el konması gündeme geldi. TMSF operasyon ile yalnız Bilgin Ailesi`ne ait Sabah ve Atv`ye değil, aynı zamanda Turgay Ciner`in Merkez adı altında kurduğu yayın ve dağıtım şirketlerine de el koymaya hazırlanıyordu.
Kararın ciddiyetini gören Turgay Ciner teklifini yükselterek TMSF ile yeniden masaya oturdu. Sonunda 435 milyon dolara iki taraf el sıkıştı. 10 yıllık vadeli ödeme eşit taksitlerle yapılacak.
Sabah ve Atv`nin mülkiyet devri Bilgin ile Ciner arasında gerçekleşirken, en büyük alacaklı olan TMSF ise satış gelirinin ödenmesi karşılığı koyduğu hacizleri kaldırarak onayını vermiş olacak.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.018 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.005 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.